ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πολυαναμενόμενη παρουσίαση της Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής και χορού από την ομάδα «Sounds of Cyprus» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης-Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συγκέντρωσε ένα ακροατήριο με κόσμο από όλους τους πολιτισμούς για μια αξέχαστη βραδιά αυθεντικής κυπριακής μουσικής.
Το διάσημο σύνολο «Sounds of Cyprus» που δημιουργήθηκε από τον Πήτερ Δούσκαλη και την Έλενα Χρίστου, όπου μόλις είχαν επιστρέψει από την περιοδεία τους στην Κύπρο με χορηγία του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2024, διοργάνωσε μια βραδιά που παρουσίασαν κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια καθώς και νέες συνθέσεις των ιδίων, προβάλλοντας έτσι τις δραστηριότητες της ομάδας στην προώθηση, διατήρηση και συνέχιση της κυπριακής παράδοσης.
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος φιλοξένησε την εκδήλωση στο πλαίσιο της σειράς “7 Stories Up”, η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα. Η ατμόσφαιρα του χώρου αναβαθμίστηκε με την προσθήκη ανδρικών και γυναικείων παραδοσιακών κυπριακών στολών σε κούκλες και μιας σκηνής γεμάτης παραδοσιακά όργανα, δίνοντας την αίσθηση τόσο συναυλίας όσο και μουσειακής παρουσίασης.
Η εκδήλωση είχε μεγάλη προσέλευση, με τους διοργανωτές να χρειάζεται να προσθέσουν επιπλέον καρέκλες για το ενθουσιώδες κοινό.
Η βραδιά ξεκίνησε με εισαγωγικά σχόλια από τη βιβλιοθηκονόμο Ασπασία Κατερινή, ακολουθούμενα από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Μιχάλη Φυρίλλα, ο οποίος εκφώνησε έναν συγκινητικό εισαγωγικό λόγο για την ιστορία της Κύπρου, την πολυπολιτισμική και πολύπλευρη της ποικιλομορφία, την διαπολιτισμική αντοχή της, και την μοναδική της κουλτούρα και επιρροή στην περιοχή της Μεσογείου.
Εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την υποστήριξη τους στο συγκρότημα Sounds of Cyprus υπό την αιγίδα του Προξενείου και υπογράμμισε την υψηλή ποιότητα και την φροντίδα της ομάδας για την αυθεντικότητα και τη συνέχεια των κυπριακών παραδόσεων και της μουσικής. Σε συνέντευξη μετά την παράσταση, ο Πρόξενος Φυρίλλας δήλωσε: «Οι Sounds of Cyprus είναι μια περήφανη έκφραση για την Κύπρο και τους Κύπριους γενικότερα οι οποία είναι πολύ καλή και πλούσια στην κυπριακή κουλτούρα. Η ομάδα αποτελείται από εξαιρετικούς επαγγελματίες στη δουλειά τους, πιστοί στην παράδοση και την καινοτομία, ικανή να αναδείξουν την εξέλιξη και το δυναμικό των κυπριακών παραδοσιακών ήχων και τραγουδιών. Είναι απόλαυση να τους ακούς και αληθινοί πρεσβευτές της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπράβο.»
Στη συνέχεια κάλεσε περισσότερους Κύπριους, Κυπριοαμερικανούς και κυπριακές οργανώσεις της κοινότητας να υποστηρίξουν τους Sounds of Cyprus στην αποστολή τους για την προώθηση και διατήρηση της παραδοσιακής κυπριακής μουσικής.
Η μπάντα, αποτελούμενη από τον Άλεξ Τασόπουλο – βιόλα, τον Πήτερ Δούσκαλη – λαούτο, την Έλενα Χρίστου – φωνή, τον Έρικο Βλέσμα – μπάσο, τον Μάρκ Κατσαούνη – κρουστά και τον Μουράτ Κεϋντέρ – ούτι, ξεκίνησε την παράστασή της.
Το πρώτο μέρος περιλάμβανε έξι πρωτότυπα τραγούδια σε παραδοσιακό στυλ – τρία από αυτά με στίχους της Έλενας Χρίστου και τα άλλα τρία με στίχους από τον γνωστό παραδοσιακό Κύπριο μουσικό Μιχάλη Χατζημιχαήλ, ενώ όλη η μουσική ήταν είτε από τον Πήτερ Δούσκαλη και την Έλενα Χρίστου μαζί, είτε μόνο από τον Πήτερ Δούσκαλη.
Το πρόγραμμα συνέχισε με την παρουσίαση παραδοσιακών κυπριακών χορών. Σε αυτό το σημείο ο τόνος της εκδήλωσης πήρε μια παύση, καθώς ο Δούσκαλης έπρεπε να εξηγήσει στο κοινό με στεναχώρια γιατί το χορευτικό συγκρότημα που ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει, μόλις λίγες ώρες πριν την παράσταση, αποφάσισε να μην παραβρεθεί. Αντιμετωπίζοντας την απουσία, οι Sounds of Cyprus επανέλαβαν την αποστολή τους να είναι μια ομάδα χωρίς αποκλεισμούς, η οποία δεν εμπλέκεται σε πολιτικές διαιρέσεις στη μουσική της και στοχεύει στην ολιστική προώθηση της κυπριακής κουλτούρας, με ιστορική ακρίβεια. Αφοσιωμένοι στην τέχνη τους και πιστοί στην υπόσχεσή τους να παρουσιάσουν χορό, ο Δούσκαλης και η Χρίστου ηγήθηκαν με το παράδειγμά τους και αποφάσισαν να χορέψουν οι ίδιοι.
Σε μια αυθόρμητη και συγκινητική στιγμή, ο Δούσκαλης άφησε το λαούτο του και η Χρίστου το μικρόφωνό της, και βγήκαν μπροστά στη σκηνή, όπου η Έλενα, Κυπρία από την Κύπρο, έδειξε τις γυναικείες παραλλαγές του κυπριακού ζεϊμπέκικου στον Πήτερ, έναν Κύπριο της διασποράς, ο οποίος έμαθε τις ανδρικές παραλλαγές του χορού.
Η ομάδα στη συνέχεια επέστρεψε στο μουσικό μέρος της προγράμματός, το οποίο περιλάμβανε τη συμμετοχή της προσκεκλημένης τραγουδίστριας Γκιζέμ Γκοκόγλου. Η Γκοκόγλου και η Χρίστου τραγούδησαν αρκετά ντουέτα μαζί, επιδεικνύοντας το πολύγλωσσο ταλέντο τους, με καθεμία να τραγουδά τόσο στα κυπριακά όσο και στα τουρκοκυπριακά.
Οι ενορχηστρώσεις της μπάντας και οι σύγχρονες αρμονίες έφεραν ένα μοναδικό και προοδευτικό στοιχείο στη μουσική. Τα ντουέτα περιλάμβαναν επίσης παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς, που εκτελέστηκαν από φίλους και συνεργάτες των Sounds of Cyprus.
Πριν ολοκληρώσουν, οι τραγουδίστριες αγκαλιάστηκαν θερμά καθώς η Γκιζέμ αποχώρησε από τη σκηνή.
Η ομάδα έκλεισε τη βραδιά με ένα τελευταίο κομμάτι ως βασικό σύνολο, το οποίο ανέδειξε την προσπάθεια διατήρησης της υπό εξαφάνιση μαρωνιτικής κυπριακής διαλέκτου της αραβικής γλώσσας, για την οποία ο Δούσκαλης έδωσε περισσότερες πληροφορίες και πλαίσιο.
Η ομάδα δέχτηκε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της εκδήλωσης με όλο το κοινό να είναι όρθιο, ενώ ο Δούσκαλης και η Χρίστου αγκαλιάστηκαν με υπερηφάνεια για το έργο τους, το οποίο ανέδειξε την Κύπρο με έναν μοναδικό και θετικό τρόπο.
Η παράσταση των Sounds of Cyprus πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Συμβουλίου Τεχνών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, με την υποστήριξη του Γραφείου του Κυβερνήτη και της Νομοθεσίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Οι Sounds of Cyprus χρηματοδοτούνται οικονομικά από το Ίδρυμα Τεχνών της Νέας Υόρκης. Η σειρά 7 Stories Up χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και καταγράφηκε για τα αρχεία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο: https://www.youtube.com/newyorkpubliclibrary.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε http://www.soundsofcyprus.com