Ανεπάντεχη – αξιόλογη η βράβευση του Δρ. Νίκου Αλεξίου

0
O Δρ. Νικόλαος Αλεξίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς, Δρ. Νίκος Αλεξίου κατάφερε να εκπλήξει ευχάριστα την ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικά την ελληνοαμερικανική και κυπροαμερικανική παροικία.

Σε μια περίοδο που οι Ελληνικές Σπουδές στα αμερικανικά πανεπιστήμια καταγράφουν φθίνουσα πορεία ο Νίκος Αλεξίου επέλεξε την έρευνα ως όχημα για να πετύχει κάτι το πρωτοποριακό.

Χωρίς την στήριξη κανενός αποφάσισε να επενδύσει στην έρευνα ιδρύοντας το Κέντρο έρευνας και καταγραφής της ιστορίας του ελληνισμού της Αμερικής. Ο σπόρος καρποφόρησε και η προβολή του έργου του από τις «Αναμνήσεις» άλλαξε τα δεδομένα και πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς Αμερικής (Hellenic American Project).

Η φήμη έφτασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης Κερκυραϊκής Ένωσης Πειραιά και Περιχώρων αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στις προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2024 στα Γράμματα και τις Τέχνες, στην Επιστήμη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Επιχειρηματικό τομέα, και στο Κοινωνικό έργο.

Η αφίσα της εκδήλωσης.

Το Κέντρο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα τιμηθούν, σε μια σημαντική εκδήλωση στις 2 Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα, είναι και ο διακεκριμένου Καθηγητή Κοινωνιολογίας, και ποιητής, Νίκος Αλεξίου, για το εξαιρετικό ερευνητικό του έργο στην καταγραφή του Ελληνισμού της Αμερικής, και για το λογοτεχνικό του έργο, ως ποιητής της Διασποράς.

Το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς Αμερικής (Hellenic American Project) του Queens College, CUNY, που έχει ιδρύσει ο Νίκος Αλεξίου, μέσω της πολυετούς και εμπεριστατωμένης έρευνάς του, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αποτύπωση της ιστορίας, της κοινωνικής δυναμικής και της πολιτισμικής συνεισφοράς των Ελληνοαμερικανών. Το έργο του αποτελεί σημαντική πηγή γνώσης για την ελληνική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διαχρονική της εξέλιξη. (για περισσότερα: www.hapsoc.org).

Σημαντικά στοιχεία του ερευνητικού έργου συμπεριλαμβάνουν, εκτενή καταγραφή της μεταναστευτικής πορείας των Ελλήνων στην Αμερική, ανάλυση της κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης των Ελληνοαμερικανών, μελέτη της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας και πολιτισμού στο αμερικανικό περιβάλλον, βιβλιοθήκη και μουσιακό χώρο για την Διασπορά Αμερικής.

Η βράβευση του Καθηγητή Αλεξίου στην Ελλάδα, αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στην κατανόηση και διατήρηση της ελληνοαμερικανικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Hellenic American Project του Queens College, CUNY, συνεχίζει να υποστηρίζει και να προωθεί την έρευνα για τον Ελληνισμό της Αμερικής, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της ελληνικής διασποράς.

Ευχόμαστε ότι και ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης, και της Αμερικής, γενικότερα, να υποστηρίξουν ακόμα πιο έμπρακτα την μεγάλη προσπάθεια του Hellenic American Project.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.