Μαθητές και δάσκαλοι τίμησαν την μνήμη θυμάτων 11/9/2001

0
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι σε μια αναμνηστική φωτογραφία μετά το πέρας του τρισαγίου που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαθητές, δάσκαλοι και διευθυντές των ημερησίων και απογευματινών σχολείων της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και των σχολείων «Hellenic Classical Charter Schools» του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ και του «Odyssey Charter School» από το Γουίλμινγκτον Ντελαγουέαρ το ηλιόλουστο πρωινό της Πέμπτης, 3ης Οκτωβρίου 2024 συγκεντρώθηκαν στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες και στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης διοργανώθηκαν από το Τμήμα Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και ήταν άκρως διδακτικές, διότι η πλειοψηφία των παρισταμένων δεν είχαν προσωπικές εμπειρίες από την τραγωδία που βίωσε η Νέα Υόρκη και κατ’ επέκταση η Αμερική την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στην αριστερή πλευρά του σολέα είχαν τοποθετηθεί παραμορφωμένα ιερά αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου, τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, π. Ανδρέας Βυθούλκας και στο βήμα ο πρόξενος Πέτρος Δώριζας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, π. Ανδρέας Βυθούλκας και ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ τέλεσαν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων και των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, η οποία αναφέρθηκε στους ήρωες και στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους πενήντα και πλέον ομογενείς που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα συντρίμμια των πάλαι ποτέ Δίδυμων Πύργων.   

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο νέος Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πέτρος Δώριζας, η αναπληρώτρια συντονίστρια εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, Δρ. Δήμητρα Πατρωνίδου και ο διευθυντής του Τμήματος Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης.

Στο βήμα η Dr. Ingrid Martin-Lewis. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Dr. Ingrid Martin-Lewis, σύμβουλος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, η οποία ήταν κεντρική ομιλήτρια, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του κ. Έρικ Άνταμς και εστίασε την προσοχή της στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους που βύθισαν σε θλίψη τη Νέα Υόρκη και κατ’ επέκταση την Αμερική και στην κυριολεξία άλλαξαν ριζικά τον κόσμο.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα και στις μοναδικές εμπειρίες που βίωσε.

Αμέσως μετά οι μαθητές και οι δάσκαλοι μετέβησαν στον χώρο της θυσίας των τριών χιλιάδων συμπολιτών μας και εναπόθεσαν στεφάνια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στα μνημεία τα οποία δημιουργήθηκαν στα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων.  

Από την ομιλία της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλας Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το τρισάγιο που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η διευθύντρια Μερόπη Κυριάκου, ο π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους μαθητές του Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι δάσκαλοι σε μια αναμνηστική φωτογραφία με την Στέλλα Κοκόλη και τον Πέτρο Δώριζα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές του Hellenic Classical Charter School του Μπρουκλιν σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους προσκεκλημένους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Ημερήσιου Σχολείου “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή” του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές ενώ ετοιμάζονται για την κατάθεση στεφάνων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Δρ. Ιωάννα Λεκκάκου, αριστερά, η Στέλλα Κοκόλη και οι μαθήτρις του Odyssey Charter School στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου Πλάτων του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και οι π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Στέλλα Κοκόλη, Πέτρος Δώριζας και Δήμητρα Πατρονίδου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές και οι δασκάλες του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.