«National Blue Ribbon School» το Σχολείο «Α. Φάντης» (βίντεο)

0
Οι τελειόφοιτοι του Σχολείου "Αργύριος Φάντης" στην Ακρόπολη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση σχολείου "Α. Φάντης".

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτη με όλη την σημασία της λέξεως είναι η πρωτιά που κατέκτησε το Ημερήσιο Σχολείο «Αργύριος Φάντης» της Κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Και δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για την ανακοίνωση της πρωτιάς από την ώρα που η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Φιλίππα Καρσερά – Χριστοδουλίδη επισκεπτόταν το σχολείο, το οποίο μέχρι και χθες το αποκαλούσαμε «Σχολείο Μπουτίκ».

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 23ης Σεπτεμβρίου 2024, την ώρα της αποχώρησης της Πρώτης Κυρίας ο Υπουργός Παιδείας της Αμερικής, κ. Μιγκέλ Καρντόνα (Miguel Angel Cardona) ανακοίνωνε τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αμερικής τα οποία ανακηρύχτηκαν «2024 National Blue Ribbon School».

Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει το Ημερήσιο Σχολείο «Αργύριος Φάντης της Κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν, το οποίο είναι το μοναδικό ελληνικό παροικιακό σχολείο του καταλόγου «2024 National Blue Ribbon Schools». Ταυτόχρονα είναι το πρώτο Ημερήσιο «National Blue Ribbon School Σχολείο» που υπάγεται στο Τμήμα Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ωστόσο το εν λόγω Σχολείο δεν είναι το μοναδικό, αλλά το δεύτερο που έχει αποκτήσει αυτόν τον τίτλο. Προηγήθηκε το Ελληνικό Κλασσικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία  των ιδιωτικών σχολείων τσάρτερ και τα οποία χρηματοδοτούνται από την πολιτεία.

Η ανακοίνωση

Ιδιαίτερα τιμητική δεν είναι μόνον η πρωτιά, αλλά και ο τρόπος που προβάλλεται το σχολείο στην ιστοσελίδα του οργανισμού https://nationalblueribbonschools.ed.gov/  

Ο οργανισμός που για 40 συναπτά έτη παρακολουθεί την πορεία των δημοσίων και των ιδιωτικών σχολείων και μέχρι στιγμής έχει αναγνωρίσει πάνω από 9.000 σχολεία από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, από την πληθώρα των φωτογραφιών του ομογενειακού σχολείου που είχε στην διάθεσή του επέλεξε την φωτογραφία με τους τελειόφοιτους του σχολείου που επισκέφθηκαν την Ακρόπολη.

Πρόκειται για μια από τις εμβληματικές φωτογραφίες που εντάσσονται στην κατηγορία μία φωτογραφία χίλιες λέξεις, καθώς καταμαρτυρεί την φιλοσοφία και την αποστολή του Ημερήσιου Σχολείου «Αργύριος Φάντης», που εφέτος γιορτάζει την 61η επέτειο της ιδρύσεώς του.

Η φωτογραφία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» προέρχεται από το ετήσιο ταξίδι που υπάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάμε Ελλάδα» (Let’s Go Greece) και το οποίο παρέχει την δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε άμεση επαφή με μνημεία που αφορούν την ελληνική ιστορία, την μυθολογία, τον πολιτισμό και την ορθόδοξη πίστη των προγόνων τους.

Οι μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου Αργύριος Φάντης ενώ παρακολουθούν την ομιλία της Πρώτης Κυρίας της Κύπρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εφέτος βραβεύτηκαν 356 σχολεία και συγκεκριμένα 316 δημόσια σχολεία και 40 ιδιωτικά σχολεία. Αναφέρουμε αυτή την αναλογία για να αναλογιστούμε πόσο σημαντικό είναι για ένα Ελληνοαμερικανικό Σχολείο με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να κατακτά αυτή την διάκριση.

Μελετώντας προσεκτικά τα στατιστικά στοιχεία των ιδιωτικών σχολείων διαπιστώνουμε ότι τα 78% είναι Καθολικά Σχολεία, 15% είναι Χριστιανικά και τα 8% είναι ιδιωτικά σχολεία κωμοπόλεων.

Μελετώντας προσεκτικά τον χάρτη των σχολείων «2024 National Blue Ribbon School» διαπιστώνουμε ότι η πολιτεία του Τέξας κατέχει την πρώτη θέση με 31 σχολεία, την δεύτερη θέση η Καλιφόρνια με 30 σχολεία και την τρίτη θέση πολιτεία της Νέας Υόρκης με 21 σχολεία.

Από την επίσκεψη της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππας Καρσερά – Χριστοδουλίδη στο νηπιαγωγείο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ακολουθούν οι πολιτείες του Ιλινόις με 18, της Ιντιάνα με 16, της Φλόριδας με 15, του Οχάιο με 14, της Πενσιλβάνια με 13, του Μίσιγκαν με 12 και οι πολιτείες του Μέριλαντ και της Τζόρτζια με 10 σχολεία.

Οι υπόλοιπες πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η Μασαχουσέτη έχουν μονοψήφιο αριθμό σχολείων.

Τέλος να σημειώσουμε ότι τα σχολεία της πλειοψηφίας των Μεσοδυτικών και Δυτικών Πολιτειών μετρούνται στα δάκτυλα ενός χεριού.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του εν λόγω οργανισμού για το Σχολείο «Αργύριος Φάντης» του Μπρούκλιν με τίτλο A. Fantis School of Saints Constantine & Helen Cathedral – Brooklyn, NY

Situated in the heart of Brooklyn, A. Fantis School offers an intimate learning environment for 200 students from Pre-K through eighth grade. A. Fantis consistently ranks as one of New York’s top PreK-8 schools thanks to its exceptional teachers and small class sizes. Established in 1963 by the historic Saints Constantine and Helen Cathedral, the school has a longstanding tradition of integrating rigorous academics with the values of the Greek Orthodox Christian faith, fostering both intellectual and spiritual growth.

Our educational philosophy is centered on Paideia, an ancient Greek teaching model that promotes holistic development—intellectual, spiritual, social-emotional, and physical. With a focus on critical thinking, self-directed learning, and lifelong inquiry, Paideia fosters both academic and personal growth. Students engage in dynamic dialogues through didactic teaching, mentorship, and the Socratic Method, enhancing their understanding of complex concepts. Our advanced curriculum enables students to take high-school-level exams in eighth grade, preparing them for future success. A. Fantis also features NYC’s only Greek Dual Language Pre-K, reinforcing our commitment to Greek language and culture that continues in all grades, leading to strong fluency and cultural appreciation.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των μαθητών του Ημερήσιου Σχολείου “Αργύριος Φάντης” της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Ταάκσς.

A. Fantis is more than just a school—it’s a community rooted in Orthodox Christian values and timeless Greek ideals. Seven core values, including philotimo (honor) and philoxenia (hospitality), shape the school’s ethos, fostering a sense of belonging and responsibility among students. Unique programs, such as experiential learning trips and an innovative religious curriculum built from the ground up, further enrich the student experience.

In a world that continues to draw inspiration from ancient Greek ideals, A. Fantis is proud to shape the next generation of thinkers and leaders—a tradition that underpins our legacy and those of generations to come.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/me-tis-kaliteres-anamniseis-epestrepsan-apo-tin-ellada-oi-teliofitoi-tou-a-fanti/

https://www.anamniseis.net/yperparagogi-i-giorti-tou-sholiou-argyrios-fantis/

https://www.anamniseis.net/ellinikos-diagonismos-orthografias-sto-imerisio-sholio-argyrios-fantis-tou-brooklyn/

https://www.anamniseis.net/aniksan-to-kouti-tis-pandoras-sto-sholio-a-fantis-brooklyn/

https://www.anamniseis.net/tous-iroes-tis-ellinikis-epanastasis-ypodithikan-oi-mathites-tou-argyriou-fanti/

https://www.anamniseis.net/me-diagonismo-orthografias-i-pagkosmia-imera-ellinikis-glossas/

https://www.anamniseis.net/this-is-sparta-gefira-epikoinonias-metaksi-brooklyn-kai-kokkinorahis/

https://www.anamniseis.net/oi-evzones-eklepsan-tis-kardies-ton-mathiton-tou-argyriou-fanti-sto-brouklin/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.