Ειλικρινής ο διάλογος του Στέφανου Στεφάνου με ομογενείς (βίντεο)

0
Ο γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κ. Στέφανος Στεφάνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ειλικρινής και άκρως διαφωτιστικός ήταν ο διάλογος του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου με τους ηγέτες και στελέχη των κυπριακών οργανώσεων της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Ο εφ’ όλης της ύλης διάλογος έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 24ης Σεπτεμβρίου 2024 στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια και διοργανώθηκε από την ΠΣΕΚΑ, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, η πρόεδρος του Κυπριοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαρία Πάππας, ο πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων Νίκος Ζίττης, ο πρόεδρος των Παιδικών Ομάδων Ελευθέρια – Παγκυπρίου, Νίκος Τζιάζας και εκπρόσωποι πολλών κυπριακών σωματείων.

Τον κ. Στέφανο Στεφάνου και τον συνταγματολόγο Τουμάζο Τσελεπή καλωσόρισαν και προλόγισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος.

Αν και οι προσφωνήσεις των ηγετών της ομογένειας διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων την πάγια θέση ότι «Κόμμα των ομογενών είναι η Κύπρος».

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη προσκεκλημένος του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και την Τρίτη μίλησε στη συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και του Παγκυπρίου Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ομιλία του κ. Στεφάνου εστιάστηκε στο Κυπριακό και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία εν όψη των πρωτοβουλιών του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για το Κυπριακό.

Ο κ. Στεφάνου επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφύλαξη ολόκληρου του διαπραγματευτικού κεκτημένου που έχει διαμορφωθεί έπειτα από μακρόχρονες και επίπονες διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε διεξοδικά και στα θέματα της οικονομίας, της αντιμετώπισης της ακρίβειας, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η παρουσία του Τουμάζου Τσελεπή, που όπως ανέφερε συμμετείχε στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίων των πέντε πρώην προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον εκάστοτε τουρκοκύπριο ηγέτη και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον διάλογο που ακολούθησε.

Τα ερωτήματα του ακροατηρίου σχετίζονταν με το κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, καθώς εφέτος συμπληρώθηκε μισός αιώνας τουρκικής εισβολής και κατοχής, καθώς επίσης και δύο δεκαετίες από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.   

Ομιλία στην συνεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα στη χειρότερή του φάση, ανέφερε στη συνεδρία του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος τόνισε ότι ο εγκλωβισμός στο παρελθόν και η αλληλοεπίρριψη ευθυνών, για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης, δεν βοηθά στη δημιουργική αναζήτηση διεξόδων στα αδιέξοδα και ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση προβλημάτων.

Από την ομιλία του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Το αδιέξοδο που υπάρχει είναι μακράν το μακροβιότερο από ποτέ. Η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση, δυσχεραίνει τις προοπτικές για επίτευξή της, τόσο επί του εδάφους, όσο και στο επίπεδο της πολιτικής και της κοινωνικής συνείδησης. Πλέον, είναι πολύ λίγοι αυτοί που πιστεύουν στην προοπτική επίτευξης λύσης», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, είπε πως το καθοριστικό είναι να επικεντρωθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην προσπάθεια για διάρρηξη του αδιεξόδου και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφύλαξη ολόκληρου του διαπραγματευτικού κεκτημένου που έχει διαμορφωθεί έπειτα από μακρόχρονες και επίπονες διαπραγματεύσεις.

O διεθνολόγος Τουμάζος Τσελεπής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ανέφερε ότι πρέπει οι πλευρές να παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως αυτή έχει συμφωνηθεί μέσα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις και η οποία περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, καθώς και μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο αποτελεί ένα προχωρημένο πλαίσιο σύγκλισης στα βασικά ζητήματα του Κυπριακού και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με όλες τις συγκλίσεις.

«Αν επιδειχθεί η ανάλογη πολιτική βούληση απ’ όλες τις πλευρές, η διαπραγμάτευση μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία η οποία θα σηματοδοτήσει τον αναπόδραστο δρόμο προς τη λύση. Αυτή την προσέγγιση, την πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά και επέμεινε σ’ αυτή για μερικά χρόνια, με σχετικές διατυπώσεις στις Εκθέσεις του καθώς και σε ψηφίσματα του ΣΑ. Αυτή την προσέγγιση πρέπει να την επαναφέρουμε γιατί αποτελεί τη μοναδική εφικτή οδό για να καταλήξουμε σε συνολική λύση», τόνισε.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέφανος Στεφάνου, Νεόφυτος Νεοφύτου και Νίκος Τζιάζας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην ανάγκη διαμόρφωσης θετικής ατζέντας, η οποία να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα και να απελευθερώσει κίνητρα και δυναμικές για διάρρηξη του αδιεξόδου και σε αυτήν να ενταχθούν τα θέματα ενέργειας και η υιοθέτηση μονομερών μέτρων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Είπε επίσης ότι επιβάλλεται η προώθηση της πολιτικής οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους στο επίπεδο της κοινωνίας και αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια ΑΚΕΛ και Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και άλλων προοδευτικών κομμάτων και οργανώσεων της τ/κ κοινότητας.

«Η λύση θα ανοίξει προοπτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα καθώς και για την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λύση του Κυπριακού θετικά θα επενεργήσει για τις προοπτικές ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

  • Με πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.