Προβληματισμοί και διλήμματα στην Επιτροπή Παρελάσεως

0
Στιγμιότυπο από την πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής Παρελάσεως. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Έντονοι παραμένουν οι προβληματισμοί και τα διλήμματα για την δικαστική διαμάχη και την ύπαρξη δύο προέδρων, δύο προεδρείων και δύο διοικητικών συμβουλίων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Κι αυτό διότι η διαρχία αποτελεί τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής Παρελάσεως και την επιτυχή διοργάνωση της παρελάσεως για την 204η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025.

Οι προβληματισμοί και τα διλήμματα τέθηκαν επί τάπητος στην πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής Παρελάσεως που συγκάλεσε το βράδυ της Τρίτης, 17ης Σεπτεμβρίου 2024 στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια ο πρόεδρός της κ. Φίλιπ Κρίστοφερ.

Στην σύσκεψη παρέστησαν ο συμπρόεδρος Γιάννης Στρουμπάκης και ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, οι οποίοι συμμετείχαν στην έδρα μαζί με τον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ.

Σε πρώτο πλάνο ο Δήμος Σιώκης, αριστερά, και η Νομική Καστανά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παρέστησαν επίσης ο Δήμος Σιώκης ο οποίος ηγείται του ΔΣ που κατέχει τα κλειδιά του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο Ανδρέα Σάββα και τον ταμία Χρήστο Βουρνά, καθώς επίσης και η Νομική Καστανά η οποία ηγείται του εν εξορία διοικητικού συμβουλίου, πλαισιωμένη από τον α’ αντιπρόεδρο Γιώργο Μεϊντάση και τον γενικό γραμματέα Αναστάσιο Καραγκούνη.

Ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή στην Επιτροπή Παρελάσεως μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου και διεμήνυσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρόκειται να ορκίσει και να αναγνωρίσει καμιά από τις δύο ηγεσίες. Υπενθύμισε επίσης το πάγιο αίτημα για την διενέργεια κοινώς αποδεκτών εκλογών.

Ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ επεσήμανε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους Δήμο Σιώκη και Νομική Καστανά προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την διενέργεια των κοινώς αποδεκτών εκλογών.

Στιγμιότυπο από την πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής Παρελάσεως. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Δήμος Σιώκης  και η Νομική Καστανά τάχτηκαν υπέρ της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης γιατί «έχουν κουράσει την ομογένεια» και γιατί έχουν κουραστεί και οι ίδιοι.

Αν και ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ επεσήμανε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο σχηματισμού κοινού συμβουλίου με δέκα στελέχη από την κάθε πλευρά, εν τούτοις μια τέτοια πρόταση θεωρήθηκε ουτοπική από τους παρισταμένους.

Η πιο αποδεκτή λύση, όπως διαφάνηκε από τόσο από τις συζητήσεις στη συνεδρίαση, όσο και στα πηγαδάκια, είναι η διενέργεια κοινώς αποδεκτών εκλογών, αλλά το μήλο της έριδας αποτελεί το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, καθώς οι τροποποιήσεις του Καταστατικού που έγιναν πέρσι από την Επιτροπή των Πρώην Προέδρων θεωρούνται παράνομες από το διοικητικό συμβούλιο, του οποίου ηγείται η Νομικής Καστανά.

Γι αυτούς παραμένει κόκκινη γραμμή η διεξαγωγή των εκλογών με το Καταστατικό του 2013.

Ο πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης, Παναγιώτης Γεραζούνης, επεσήμανε ότι ο φορέας τους είναι μέλος της Ομοσπονδίας και ότι δεν αναμίχθηκαν με καμιά πλευρά.

Τόνισε επίσης ότι έχει τα κατάστιχα και των πλευρών και πρότεινε να συσταθεί μια κοινή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία θα τα εξετάσει τα κατάστιχα προκειμένου να καταλήξουν σε ενιαίο μητρώο συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ κάλεσε τους παρισταμένους και άλλους να πλαισιώσουν τις επιτροπές και ανακοίνωσε ότι ο κ. Σταύρος Παπαγερμανός θα είναι εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Παρελάσεως.

Ο κ Δήμος Σιώκης υποσχέθηκε ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρελάσεως θα γίνονται στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια και ότι ο κ. Παπαγερμανός θα έχει και τα κλειδιά του.

Η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Παρελάσεως υπό την ηγεσία του κ. Φίλιπ Κρίστοφερ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Οκτωβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.