Ιστορική η γιορτή του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν (βίντεο)

0
Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Επισκόπου Διοκλείας, κ. Νεκταρίου στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορική με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η φετινή  γιορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού που έλαβε χώρα στην φερώνυμη Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Γουάιτστοουν.

Και αυτό για τέσσερις βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με την πρώτη γιορτή με την παρουσία του Επισκόπου Διοκλείας και συνάμα πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κ. Νεκταρίου. Ο δεύτερος λόγος σχετίζονταν με την πρώτη γιορτή για τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Νικόλαο Πάρο, καθώς, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 16 Νοεμβρίου 2023.

Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με την παρουσία του νέου Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Πέτρου Δώριζα. Και ο τέταρτος λόγος σχετίζεται με την ολοκλήρωση της αγιογράφησης του τρούλου με τον Παντοκράτορα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των ονομαστηρίων ξεκίνησαν με Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό συλλειτουργούντων του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας, π. Νικολάου Πάρου και πλειάδας ιερέων από την μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 13ης Σεπτεμβρίου 2024 και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 14η Σεπτεμβρίου 2024 με τον Όρθρο, την Θεία Λειτουργία, την Αρτοκλασία και την τελετή υψώσεως του Τιμίου Σταυρού προεξάρχοντος του Επισκόπου Διοκλείας και συνάμα πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κ. Νεκταρίου.

Ο Επίσκοπος Διοκλείας, κ. Νεκτάριος μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου που βρισκόταν στην γιορτή της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και κάλεσε το ποίμνιο να προσφέρει τον οβολό του για την ενίσχυση του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής.

Παράλληλα συνεχάρη την κοινότητα για τα σχολικά της προγράμματα και τόνισε την σπουδαιότητα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας με την γενικότερη έννοια του όρου.

Ο π. Νικόλαος Πάρος καλωσόρισε τον Επίσκοπο Διοκλείας και εστίασε την προσοχή στον ενθουσιασμό που προκάλεσε η αγιογράφηση του Παντοκράτορα και κάλεσε τους πιστούς να προσφέρουν τον οβολό τους για την συνέχιση του έργου και την ολοκλήρωση της αγιογράφησης του περικαλλούς ναού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η κοινότητα παρέθεσε γεύμα στην κοινοτική αίθουσα «Βασίλειος και Αθανασία Καρτσώνη».

Τέλος να σημειώσουμε ότι το Σαββατοκύριακο, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2024, αντίστοιχα, από τις 1.00 -8.00 μ.μ. η κοινότητα θα διοργανώσει στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων το μικρό φεστιβάλ (Mini Festival) το οποίο αποτελεί μια μινιατούρα του τετραήμερου εαρινού Ελληνικού Φεστιβάλ.

Ο Επίσκοπος Διοκλείας, κ. Νεκτάριος και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Πέτρος Δώριζας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τα εύγευστα ελληνικά φαγητά, τους φημισμένους λουκουμάδες και να περάσουν αξέχαστες στιγμές με τις οικογένειές τους.

Τα φεστιβάλ δεν αποτελούν μόνο το μεγαλύτερο και το πιο μαζικό ψυχαγωγικό και γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς, αλλά και συνάμα τις μεγαλύτερες ερανικές εκδηλώσεις, οι οποίες παρέχουν στην κοινότητα την δυνατότητα να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τα προηγμένα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, αθλητικά

Η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιστόουν είναι μια από τις πιο δυναμικές κοινότητες του Κουίνς, η οποία αξιώθηκε προ δύο περίπου δεκαετιών να χτίσει τον περικαλλή ομώνυμο ναό και ένα υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα, που φέρει τα ονόματα των ευεργετών του Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη.

Ο Επίσκοπος Διοκλείας, κ. Νεκτάριος, ενώ προσφέρει το αντίδωρο στους πιστούς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κοινότητα διατηρεί ένα από τα προηγμένα Ελληνικά Απογευματινά Σχολεία της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης καθώς επίσης και τον ημερήσιο σχολείο «Holy Cross Star Academy»..

Η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν έχει την έδρα της στον αριθμό 11-05 της 150ης Οδού στο Γουάιτστόουν.

Ο π, Νικόλαος Πάρος, αριστερά, ο Επίσκοπος Διοκλείας, κ. Νεκτάριος και ο π. Νικόλαος Σωτηρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία στον ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
14 γλάστρες με βασιλικό προσέφεραν ο Θεόδωρος Μποσκίνης με την σύζυγό του Κερασιά στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού για την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Ο επίσκοπος Διοκλείας, κ. Νεκτάριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Παντοκράτορας, ο οποίος αποτελεί την πρώτη φάση της αγιογραφίας του ναού του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.