Εξέπληξε τους Ε/Αμερικανούς με την φιλοξενία η Γεωργία Καλοειδή

0
Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης ενώ συνομιλεί με την ευεργέτιδα της Παιδείας και της ομογένειας Γεωργία Καλοειδή. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Περγαντή.

Γράφει ο Σταύρος Περγαντής *

ΜΥΣΤΡΑΣ. Συνεχίζει κ. Γεωργία Καλοειδή να βρίσκεται δίπλα στους ομογενείς και το πιο σημαντικό να προσφέρει και να εκπλήσσει και να διδάσκει με την απλότητα και την γενναιοδωρία της.

Αυτή τη φορά υποδέχτηκε στο ξενοδοχείο τους εξ Αμερικής ομογενείς φοιτητές που συμμετείχαν στο το 1ο Θερινό Σχολείο για Απόδημους που διοργάνωσε για πρώτη φορά εφέτος η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) με την υποστήριξη του νεοσύστατου ομογενειακού οργανισμού «Birthright Hellas».

Με τους μαθητές και τους καθηγητές, καθώς επίσης και με την Γεωργία Καλοειδή συνομίλησε και ο συνιδρυτής και συνάμα συμπρόεδρος του οργανισμού «Birthright Hellas», Δρ. Σπύρος Μεζίτης.

Στιγμιότυπο από την βράβευση της κ. Γεωργίας Καλοειδή. Από αριστερά διακρίνονται οι Μαραφάτσος Γιώργος. Κόκοτας Δημήτρης Πρόεδρος με την σύζυγο του, Κουτράκος Κωσταντίνος με την σύζυγο του και ο Φουντούκης Γιώργος αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης.Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Περγαντή.

Η συνομιλία του Δρ. Μεζίτη με την κ. Καλοειδή ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική καθώς η γνωριμία τους έχει την αφετηρία στην περίοδο που το ζεύγος Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή προέβησαν στην σωσίβια δωρεά στο Ημερήσιο Σχολείο της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν και το οποίο φέρει το όνομά τους.

Το Θερινό Σχολείο έλαβε χώρα από τις 26 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου στο Mystras Grand Palace Resort and Spa και τους φοιτητές και καθηγητές υποδέχτηκε η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου και συνάμα ευεργέτιδα της ελληνικής παιδείας και της ομογένειας της Νέας Υόρκης Γεωργία Καλοειδή.

Το Σχολείο, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, διοργανώθηκε με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Οι ομογενείς φοιτητές στο Κάστρο του Μυστρά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Περγαντή.

Το σχολείο περιέλαβε μαθήματα που αφορούν την ελληνική ιστορία και πολιτισμό, αρχαίο, βυζαντινό και σύγχρονο, καθώς και αντίστοιχες επισκέψεις σε σημαντικούς ιστορικούς και χώρους και τοπόσημα της περιοχής της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Δίδαξαν καθηγητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Την έναρξη του σχολείου κήρυξε ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Ι. Καλαβρουζιώτης στις 26 Ιουλίου και χαιρέτισαν ο π. Λάζαρος Σκάγκος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης και ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Παναγιώτης Τριτάκης.

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Περγαντή.

Στο κλείσιμο του θερινού σχολείου παρέστη η κ. Γεωργία Καλοειδή η οποία χαιρέτισε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους μίλησε για το πολύχρονο έργο προσφοράς του Δημήτρη Καλοειδή και της ίδιας προς την κοινότητα των Αποδήμων Ελλήνων αλλά και για την ιστορική επένδυση στον τόπο του Μυστρά.

Από τη πλευρά των διοργανωτών ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, Επίκουρος Καθηγητής Σ. Σταυριανέας ευχαρίστησε από καρδιάς την κ. Καλοειδή για την άριστη φιλοξενία και στο πρόσωπό της το προσωπικό του ξενοδοχείο για την άοκνη φροντίδα τους κατά της διάρκεια του θερινού σχολείου.

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στους ελαιώνες του Μυστρά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Περγαντή.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με τη σειρά τους ευχαρίστησαν επίσης την κ. Καλοειδή για τις εξαιρετικές συνθήκες που παρείχε για την διαμονή τους και την γνωριμία τους με την Ελλάδα ενώ εκδήλωσαν την συγκίνηση τους για τις προσωπικές ιστορίες της οικογένειας Καλοειδή τις οποίες μοιράστηκε μαζί τους.

Η κ. Γεωργία Καλοειδή δέχτηκε επίσης το Διοικητικό συμβούλιο της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερική Καναδά όπου την ευχαρίστησαν πάλι για την χορηγία της στο συνέδριο και γενικά μίλησαν για θέματα και προβλήματα της ομογένειας.

  • Ο Σταύρος Περγαντής είναι εκπαιδευτικός.  

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/i-georgia-kaloidi-ypodehtike-me-anikti-agkalip-tous-omogenis/ https://www.anamniseis.net/thlipsi-stis-dyo-aktes-tou-atlantikou-gia-ton-thanato-tou-eyergeti-dimitriou-kaloidi/ https://www.anamniseis.net/ston-mitropolitiko-nao-tis-spartis-i-nekrosimi-akolouthia-tou-dimitriou-kaloidi/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.