“Βολές” εν μέσω ραστώνης στην κραταιά Νέας Υόρκης (βίντεο)

1
Από αριστερά διακρίνονται οι Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης και Δήμος Σιώκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε νέα φάση εισήλθε η διαμάχη μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ηγεσιών της κραταιάς, όπως είθισται να αποκαλούν οι Αστοριείς την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, μετά τις βολές που αντάλλαξαν στο Facebook οι πρόεδροί των, κ.κ. Δήμος Σιώκης και Νομική Καστανά.

Ο Δήμος Σιώκης ηγείται του διοικητικού συμβουλίου που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», εκλέχτηκε στις 27 Απριλίου 2024 και το οποίο κατέχει τα κλειδιά του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου στην Αστόρια.

Η Νομική Καστανά είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος που εκλέχτηκε ποτέ στην κραταιά. Ηγείται του διοικητικού συμβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της 30ής Ιουνίου 2024, που έλαβαν χώρα στην Ποντιακή Λέσχη στην Αστόρια.

Ο κ. Σιώκης εκλέχτηκε απευθείας στις εκλογές, αλλά χωρίς αντίπαλο, ενώ η κ. Νομική Καστανά εκλέχτηκε στις 2 Ιουλίου 2024 από το διοικητικό συμβούλιο.

Την πρώτη βολή έριξε ο Δήμος Σιώκης με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στις 31 Ιουλίου 2024 στον λογαριασμό Federation of Hellenic Societies of Greater New York  και ακολούθησε η κ. Νομική Καστανά με το δικό της μήνυμα, το οποίο ανήρτησε στις 3 Αυγούστου 2024 στον λογαριασμό The Federation of Hellenic Societies of Greater New York.

Αν και λόγω των εν εξελίξει Ολυμπιακών Αγώνων επιβάλλεται εκεχειρία, εν τούτοις οι πρόεδροι των δύο ηγεσιών με τα μηνύματά τους ήρθαν να διαταράξουν την θερινή ραστώνη και να υπενθυμίσουν σε όλους ότι το ερχόμενο φθινόπωρο κάθε άλλο παρά αράθυμο και ήρεμο θα είναι.

Οι «Αναμνήσεις» κάλεσαν τους δύο προέδρους να παράσχουν τα βίντεο προκειμένου να τα αναρτήσουμε στο YouTube των «Αναμνήσεων» ούτως ώστε οι αναγνώστες να αποκτήσουν ιδίαν άποψη για τα τεκταινόμενα. Αμφότεροι ανταποκρίθηκαν θετικά, αλλά μέχρι και ετούτη την ώρα δεν ελήφθη το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κ. Σιώκη και γι αυτό παραπέμπουμε στον σύνδεσμο (https://www.facebook.com/FHSGNY/videos/3001967889941238 )

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων παραθέτουμε τα μηνύματα βάσει της χρονολογικής σειράς:

Ο Δήμος Σιώκης. Κάνετε κλικ στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/watch/?v=3001967889941238 για να παρακολουθήσετε το μήνυμά του.

Μήνυμα  Δήμου Σιώκη

Ο Δήμος Σιώκης στο μήνυμά του μεταξύ άλλων αναφέρει:

Θα ήθελα με αυτό το μικρό μήνυμα να ευχηθώ καλό καλοκαίρι. Να περάσετε πολύ καλές διακοπές με τις οικογένειές σας και όταν με το καλό γυρίσετε, όλοι μαζί να δουλέψουμε και να λύσουμε τα προβλήματα της Ομοσπονδίας. Αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από το 2018 και καλούμαστε τώρα να βρούμε μια λύση. Ο καιρός έχει περάσει. Πιστεύω, ενωμένοι, όλοι μαζί, με τις δικές σας ιδέες και την βοήθεια μπορούμε να συστρατευτούμε μαζί και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να βρούμε μια λύση ικανή για το μέλλον της Ομοσπονδίας.   

«Στην Ομοσπονδία πρέπει να γίνει μια τεράστια αναδιοργάνωση. Πρέπει να φύγουμε από το παλιό καταστατικό, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με νέες προϋποθέσεις, χωρίς Συλλόγους – σφραγίδες και να μπουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες, οπότε να μην υπάρχουν τίποτα οικονομικές ατασθαλίες όπως έχουν γίνει και στο παρελθόν.

Καλούμαστε όλοι μαζί να δουλέψουμε και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να πάμε όλοι μαζί την Ομοσπονδία μπροστά.

Υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν προγράμματα από τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και, επίσης, όπως ξέρετε, την άνοιξη του επόμενου χρόνου είναι η μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.

Καλούμαστε όλοι να δουλέψουμε μαζί. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε μπροστά. Με καινοτόμες ιδέες να προχωρήσουμε και να βάλουμε τις σωστές βάσεις που απαιτούνται γι αυτή την Ομοσπονδία. Εάν, αγαπητοί φίλοι, δεν αλλάξει η κατάσταση και δεν φύγουν οι σύλλογοι – σφραγίδες από την Ομοσπονδία, δυστυχώς και λύση να βρούμε, πάλι θα έχουμε προβλήματα μετά από κάποια χρόνια».

Γι αυτό θέλω να σκεφθείτε όλοι σας λογικά και σωστά. Να περάσετε ένα καλό ευχάριστο καλοκαίρι και όταν γυρίσετε τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο να βρεθούμε όλοι μαζί και να ξεκινήσουμε έναν διάλογο από μηδενική βάση, να δώσουμε μια οριστική λύση στην Ομοσπονδία και να προχωρήσουμε μπροστά», καταλήγει το μήνυμα του κ. Δήμου Σιώκη.  

Μήνυμα Νομικής Καστανάς

Η κ. Καστανά αποκάλεσε «μη νόμιμο πρόεδρο» τον κ. Σιώκη και αμφισβήτησε ευθέως την εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2024.

«Πριν λίγες μέρες ο κ. Σιώκης έκανε μια δήλωση ότι εύχεται από τον Σεπτέμβρη να βρεθεί μια λύση γι αυτή την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Ομοσπονδία. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Και εγώ και το συμβούλιό μου θέλουμε να βρεθεί μια λύση σ΄αυτές τις διαφορές που επικρατούν. Αυτή η κατάσταση μόνο ζημιά κάνει και στην Ομοσπονδία, και στην ομογένεια.

Πλην όμως θα ήθελα να γνωρίζετε για πιο λόγο δίνουμε μάχη αυτή τη στιγμή για να κρατήσουμε την Ομοσπονδία στο επίπεδο που της αξίζει.

Η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων υπέγραψαν έγγραφο ότι η διάρκειά τους θα ήταν εξάμηνη. Όμως ο κ. Σιώκης ανήκει στην τετράδα που δεν έδωσαν ποτέ την παραίτησή τους και δεν τίμησαν την υπογραφή τους. Ενήργησαν παράνομα κάνοντας κατάληψη στο σπίτι της ομογένειας, όπου το αφήνουν να ρημάζει μέρα με την ημέρα.

Ο κ. Σιώκης δεν είναι νόμιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, διότι χρησιμοποιήθηκαν πλάγιοι τρόποι για την εκλογή του. Οι εκλογές που έγιναν ήταν αντικαταστατικές και παράνομες. Διενεργήθηκαν εκλογές με παράνομο καταστατικό, αυτοδιορίστηκε επιτροπή καταστατικού με παράνομη καταστατική Γενική Συνέλευση που δεν υπήρχε απαρτία, όπου έφεραν δεκάδες επιστολικές ψήφους, κάτι που απαγορεύεται από το Καταστατικό.

Φίλοι μου, πού έχει ακουστεί το άτομο που θέλει να αλλάξει το Καταστατικό να εκλέγει την Επιτροπή Καταστατικού;

Αυτή η Επιτροπή εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση, δηλαδή από εσάς, τα μέλη της Ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή σας έχει αφαιρέσει τον λόγο.

Πού έχει ακουστεί ότι πρώτα θα αλλάξουμε το καταστατικό, να το φέρουμε στα μέτρα μας και μετά να κάνουμε εκλογές;

Εμείς ζητάμε το αυτονόητο: Πρώτα να ελεγχθούν οι Σύλλογοι, να γίνουν εκλογές, να μπει Δ.Σ. και μετά να προχωρήσουμε στις διαδικασίες που ορίζει το Καταστατικό για τυχόν αλλαγή».

Δεν είμαστε ενάντια στην αλλαγή Καταστατικού. Αναγνωρίζουμε ότι από καιρό σε καιρό χρειάζεται ανανέωση. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ένα άρθρο, όμως να γίνουν με νόμιμες διαδικασίες. Γι αυτές τις αξίες γίνεται αυτή η μάχη σήμερα.

Εν συνέχεια οι εκλογές αυτές έγιναν με μπράβους και απαγορευτικές κορδέλες» δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ τα αποτελέσματα, ούτε ποιοι σύλλογοι συμμετείχαν σ΄αυτές.

«Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάτι: Άλλο ο θεσμός και άλλο το κτίριο. Μήπως θέλουν να διαλυθεί η Ομοσπονδία για να πουληθεί το κτίριο; Μήπως θέλουν να αλλάξουν το Καταστατικό γιατί δεν τους βγαίνουν οι ψήφοι;

Τα αιτήματα της μήνυσης που είχαν κάνει απορρίφθηκαν από τον Δικαστή. Ζήτησαν να μην χρησιμοποιούμε το όνομα της Ομοσπονδίας, απορρίφθηκε. Να μην μπορούμε να πάρουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία σαν Ομοσπονδία. Και αυτό Απορρίφθηκε. Να θεωρηθούν παράνομες οι εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021. Και αυτό απορρίφθηκε. Το νόμιμο διοικητικό συμβούλιο να απαρτίζεται από τους τέσσερις πρώην προέδρους. Απορρίφθηκε. Τα αρχεία να επιστραφούν. Απορρίφθηκε. Να πάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Και αυτό απορρίφθηκε.

Για να είμαι δίκαια, το μόνο που τους έδωσε ο Δικαστής ήταν τα κλειδιά του κτιρίου. Και αυτό για την αποφυγή φασαρίας, Ήδη είχαν κάνει κατάληψη του κτιρίου, εφόσον είχαν υποσχεθεί ότι το κτίριο θα είναι ανοικτό για όλη την ομογένεια.

Σας υπενθυμίζω ότι στην Επιτροπή Καταστατικού του 2013 που θέλουν να αλλάξουν ήταν μέλη οι κ.κ. Δημήτριος Καλαμαράς, Χρήστος Βουρνάς και Νικόλαος Διαμαντίδης, που τους έχει σήμερα στο παράνομο διοικητικό συμβούλιο.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο κ. Καλαμαράς ήταν σε όλα τα διοικητικά συμβούλια έως το 2018 με το Καταστατικό, το οποίο τώρα το θεωρεί παράνομο.

Εμείς τηρήσαμε δημοκρατικές και καταστατικές διαδικασίες στις εκλογές της 30ής Ιουνίου 2024, όπου ψήφισαν 36 νόμιμα σωματεία. Πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, όπου εγώ εκλέχτηκα πρόεδρος με παρουσία δημοσιογράφων, όπου δημοσιεύσαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία με διαφάνεια και ευθύνη προς την ομογένεια, με το νόμιμο και αναγνωρισμένο Καταστατικό του 2013, όπου ψηφίστηκε ομόφωνα από 180 αντιπροσώπους.

Η παρέμβασή μου οφείλεται τόσο στην επιθυμία μου, όσο και του διοικητικού συμβουλίου μου να βρεθούν βιώσιμες και δίκαιες λύσεις σύμφωνα με το Καταστατικό του 2013.

Ο διχασμός δεν ωφέλησε ποτέ και κανέναν.

Καλώ όλα τα ελληνικά σωματεία να συμπορευτούν μαζί μας και να απαλλάξουν την Ομοσπονδία από κάθε τι που της προκαλεί απαισιοδοξία και λύπη.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και καλό καλοκαίρι».

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/anapantita-erotimata-gia-psifodeltio-kai-ekloges-omospondias/

https://www.anamniseis.net/eklehtike-i-nea-igesia-tis-omospondias-neas-yorkis/

https://www.anamniseis.net/sti-nomiki-kastana-ta-inia-tis-omospondias-neas-yorkis/

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Dear Editor,

    Thank you for posting these informative videos from the HSF presidents for us readers to listen, read, and make up our minds about the case.
    Clearly the message presented by Nomiki Kastana is more thorough and is clearly supported by the wide participation of the 180 reps from our local organizations, in front of cameras and reporters.
    Much needs to be changed in the Federation of Hellenic Societies and much good and progress can be moved forward. Collaboration is key. Bring the renegades in and let us move forward to create a responsive federation.

    Mr. Siokis, it is time to put differences aside and move forward as one strong body. Astoria is changing, the Greek community is thinning out by the spread to the suburbs, so a strong and cohesive federation is in need now more than ever, to promote our Hellenic heritage and culture.

    If Astoria and the Federation can not do this, who else will step up to the task? It is wonderful that there is a beautiful building, ready to welcome us to celebrate our enriched culture, be it our music, or dances.
    So please, let us put our differences aside, unite and move forward with Nomoki, the first woman president of the Federation!!
    The omogeneia expects and deserves more!!

    Thank you for keeping us informed.
    Frederica Sagiani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.