ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εγκάρδια και εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, κ. Γεώργιο, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης, 23ης Ιουλίου 2024.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της Κύπρου αμέσως μετά την συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρα. Αθηνά Μιχαηλίδου και παρείχε την δυνατότητα στον Αρχιεπίσκοπο να εκφράσει την ευγνωμοσύνη για τα προγράμματα επιμόρφωσης ιερέων αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη και να εξετάσουν προτάσεις για περαιτέρω συνεργασία.
Η συνάντηση διήρκησε άνω της μίας ώρας και ήταν κάτι παραπάνω από εγκάρδια και φιλική Μετά το πέρας της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος βοηθούμενος υπό του ιερέα π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και του αρχιδιακόνου Διονυσίου Παπίρη τέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κυρού Χρυσοστόμου Β’.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου και των υπολοίπων μελών της αντιπροσωπείας και ευχήθηκε κατευόδωση των εργασιών του εν εξελίξει 102ου συνεδρίου της AHEPA στην Λάρνακα.
Μετά το πέρας των επαφών της τρίτης ημέρας της παραμονής του στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τις συναντήσεις με την ακόλουθη ανακοίνωση:
Ανακοίνωση Αρχιεπισκόπου
Στην μαύρη επέτειο των 50 χρόνων ανπό την Τουρκική εισβολή, είχα μια σειρά εξαιρετικών συναντήσεων χθες, πρώτα με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρα Αθηνά Μιχαηλίδου, στη συνέχεια με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, και τέλος με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αννίτα Δημητρίου.
Μαζί στις συναντήσεις, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, ο κ. Σάββας Τσίβικος, ο οποίος με προσκάλεσε να έλθω στην Κύπρο με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ.
Στις συναντήσεις μου επανέλαβα την ανυποχώρητη στήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον αγώνα της Κύπρου για μια δίκαια και βιώσιμη λύση.
Επίσης, είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε για άμεσες πρωτοβουλίες της εκκλησίας μας: από την ίδρυση του Σπιτιού της Κύπρου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, τον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία μας ώστε να περιλαμβάνουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, πρόσκληση μαθητών από την Κύπρο στα χορευτικά φεστιβάλ της Αρχιεπισκοπής μας (FDF, HDF), καθώς και φιλοξενία παιδιών από την Κύπρο στις κατασκηνώσεις μας στην Ελλάδα (Ιονικό Χωριό).
Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/epikodomitiki-synantisi-elpidophorou-me-ypoyrgo-paideias/
Νομίζω η “εγκάρδια και εποικοδομητική” συνάντηση των δύο ιεραρχών, με συνοδεία τον αρχηγό μιας μασονικής στοάς που είναι άσχετη με την Ορθοδοξία και την εθνική συνείδηση μας, μας δίνει την ευκαιρία να συγκρίνουμε τους στόχους του Ελπιδοφόρου με αυτούς του αρχιεπισκόπου της Κύπρου.
Ο Κύπριος ιεράρχης κηρύττει ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής των
βαρβάρων Τούρκων. Απαιτεί δε “να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν!… Να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και οι παράνομοι Τούρκοι άποικοι από τα κατεχόμενα εδάφη!”
Ο τουρκικής ιθαγένειας Ελπιδοφόρος, απ’ την άλλη πλευρά, μασάει τα λόγια του και κηρύττει ότι “προσεύχομαι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές!”
Χρειάζεται πια σχόλιο; Τι δεν καταλαβαίνουμε; Φέραμε τον λύκο στο μαντρί για να κάνει τι;