ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προβλημάτισε ακροατήριο, διοργανωτές και ομιλητές η σχετικά μικρή προσέλευση κόσμου σε ένα μέγιστο εθνικό θέμα που πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι απασχολεί την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό.
Σχεδόν ανύπαρκτη ήταν η προσέλευση φοιτητών. Αν αυτή η εικόνα είναι ενδεικτική στο κέντρο του απόδημου Ελληνισμού που είναι η Αστόρια τι να πούμε για άλλες πολιτείες, πόλεις και χώρες που ζουν Έλληνες;
Αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση της κυρίας Στέλλας Κοκόλη, πρόεδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη της Ελληνικής εκπαίδευσης στην Αμερική, έπλεξε το εγκώμιο της Νέας Δημοκρατίας και του υφυπουργού εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο Ελληνισμό και πρώην εκδότη, κάθισε να πάρει ανάσα και απήλθε πριν ξεκινήσει η συζήτηση.
Κάπου στη μέση της εκδήλωσης και ενώ όλα βαίνανε καλώς, με τις εύσχημες φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν, τη στιγμή που είχε δοθεί ο λόγος στο Δρ. Αλεξίου και ενώ προσπαθούσε να τεκμηριώσει τις ιδιαίτερες δυσκολίες άσκησης εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών Αριστερής προδιάθεσης που ζουν στις νότιες πολιτείες της Αμερικής, λόγο κατάλοιπων Μακαρθισμού, ένας κύριος από τα πίσω καθίσματα της αίθουσας, διέκοπτε τον ομιλητή επανειλημμένα με ηχηρή εμφυλιοπολεμική φρασεολογία. Ο Δρ. Αλεξίου κοντοστάθηκε για λίγο αλλά πολύ γρήγορα άφησε κατά μέρος την “αστική ευπρέπεια” και έλουσε τον “κύριο” δεόντως. Ο κύριος εγκατέλειψε οικειοθελώς την αίθουσα με ανεβασμένα ντεσιμπέλ και κοσμητικά επίθετα.
Συνήθως μετά από ομιλία με εντόνους προβληματισμούς είναι πολύ ενδιαφέρον τι ακούγεται στα πηγαδάκια από τη σιωπηλή πλειοψηφία. Ενίοτε είναι πιο σημαντικό από αυτό που θα ακουστεί από το μικρόφωνο.
Μετά τη λήξη, δύο κυρίες έτρεξαν, (κυριολεκτικά!), να συγχαρούν τη καθηγήτρια κα. Γεωργία Λιγνού για τη ξεκάθαρη θέση που πήρε σχετικά με τι είδους εκπροσώπηση θέλουμε.
Έσφιξαν το χέρι της κ. Γεωργίας και συμφώνησαν μαζί της, ότι είναι πολιτικά ανήθικο να αποφασίζουν όσοι ζουν στο εξωτερικό ποιος/α θα εκπροσωπήσει στη Βουλή αυτούς που μένουν μέσα στη χώρα.
Οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν βουλευτές επικρατείας και να μη συναθροίζεται η ψήφος τους με αυτή της Ελληνικής επικράτειας.
Οίνος ευφραίνει καρδίαν κι’ άμα συνοδεύεται με γευστικότατες μπουκίτσες από τα χεράκια του Γιώργου Σαράφογλου και το Greek Islands, τότε η βραδιά τελειώνει στο υπόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου με συμφιλίωση και συναίνεση!
Μπράβο στους διοργανωτές, ομιλητές και ακροατήριο. Εμείς ευχόμαστε να έχει συνέχεια.
Αθήνα ακούς;…