ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η πίστη μας ότι η ελευθερία μας αποτελεί ένα σκοπό ανώτερο, είναι τελικά ο συνδετικός ιστός που μας ενώνει όλους ως συμπολίτες, ακόμη και όταν μεταξύ μας έχουμε μεγάλες διαφορές».
Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στην Εγκύκλιό του για την 4η Ιουλίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
«Διότι η δημοκρατία, αυτό το ευγενές πείραμα που συνέλαβε ο ελληνικός νους πριν από 2500 χρόνια, δεν ήταν ποτέ κάτι αυτονόητο και στατικό. οι δημοκρατίες, ακόμη και αν είναι αντιπροσωπευτικές όπως η δική μας, δεν περιορίζονται σε ιστορικά πρότυπα, που μοιάζουν μάλλον με απολιθώματα και όχι με ζωντανούς οργανισμούς. και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην τελευταία παράγραφο της Διακήρυξης βρίσκεται ένας οδικός χάρτης για το πως η μεγάλη μας χώρα μπορεί να παραμείνει ενωμένη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις που έχει ο καθένας μας», προσθέτει ο Σεβασμιώτατος.
Αναλυτικά η Εγκύκλιος:
Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
«Όσον αφορά στην υποστήριξη αυτής της Διακηρύξεως, έχοντας ακλόνητη εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια, δεσμεύουμε αμοιβαία ο ένας στον άλλο τη ζωή, το μέλλον μας και την ιερή τιμή μας»
Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
Η 4η Ιουλίου είναι τα εθνικά μας γενέθλια, η ημέρα που εορτάζουμε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ένα πραγματικά αξιόλογο κείμενο, το οποίο κάθε Αμερικανός θα έπρεπε να το διαβάζει κάθε χρόνο αυτή την ημέρα. Διότι με απλή γλώσσα, το κείμενο αυτό έδωσε μία νέα προοπτική σε αυτό που ονόμαζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι «πόλις», προοπτική που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και πάντα είναι επίκαιρη.
Στο πέρασμα των αιώνων, το Αμερικανικό Έθνος μας έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές: η δουλεία και ο εμφύλιος πόλεμος που έγινε για να τερματιστεί η δουλεία, οι γενοκτονίες κατά των αυτόχθονων πληθυσμών και οι μάχες για την ισότητα, το δικαίωμα ψήφου, οι ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες και η κατάργηση των διακρίσεων εις βάρος των φυλετικών, εθνικών η άλλων μειονοτήτων. Το Σύνταγμα του Έθνους μας, όπως επικυρώθηκε δεκατέσσερα χρόνια μετά από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, προέβλεψε σαφώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα βρίσκονται πάντοτε στη διαδικασία προς την επίτευξη μιάς τελειότερης Ένωσης.
Διότι η δημοκρατία, αυτό το ευγενές πείραμα που συνέλαβε ο ελληνικός νούς πριν από 2500 χρόνια, δεν ήταν ποτέ κάτι αυτονόητο και στατικό. Οι δημοκρατίες, ακόμη και αν είναι αντιπροσωπευτικές όπως η δική μας, δεν περιορίζονται σε ιστορικά πρότυπα, που μοιάζουν μάλλον με απολιθώματα και όχι με ζωντανούς οργανισμούς. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην τελευταία παράγραφο της Διακήρυξης βρίσκεται ένας οδικός χάρτης για το πως η μεγάλη μας χώρα μπορεί να παραμείνει ενωμένη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις που έχει ο καθένας μας.
Παρατηρούμε ότι η «ακλόνητη εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια» αποτελεί εγγύηση των ελευθεριών μας. Με ένα τέτοιο θεμέλιο, χωρίς αποκλεισμούς, μπορούμε να «δεσμεύουμε αμοιβαία ο ένας στον άλλο τη ζωή, το μέλλον μας και την ιερή τιμή μας». Η πίστη μας ότι η ελευθερία μας αποτελεί ένα σκοπό ανώτερο, είναι τελικά ο συνδετικός ιστός που μας ενώνει όλους ως συμπολίτες, ακόμη και όταν μεταξύ μας έχουμε μεγάλες διαφορές. Αυτή η πίστη κράτησε το αμερικανικό έθνος μας ενωμένο στους δύσκολους αγώνες, εσωτερικούς η εξωτερικούς, θεραπεύοντας όλες τις πληγές που έμειναν στην εθνική μας συνείδηση, αφήνοντας ανέγγιχτη και αμόλυντη την ηρεμία και την ευημερία μας.
Για αυτό, λοιπόν, ας προσφύγουμε όλοι στο Θεό της αγάπης και της πρόνοιας μαζί με όλους τους συμπολίτες μας. Ας θυμηθούμε τι σημαίνει αγάπη για αυτή τη χώρα, θυσιάζοντας τα πάντα προς όφελος των άλλων. Εάν μπορούμε να «δεσμεύουμε αμοιβαία ο ένας στον άλλο τη ζωή» με θεμέλιο σταθερό την προνοητική αγάπη του Θεού για όλους μας, τότε το έθνος μας θα εξακολουθήσει πράγματι να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Να εορτάσετε μία χαρούμενη και ευλογημένη τετάρτη Ιουλίου.
Μετά πατρικών ευχών εν Χριστώ,
† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος.
B”H In a rare and accurate overview of American history, the much-maligned Greek Orthodox Archbishop Elpidophoros (always chuckling at the irony as we await his metamorphosis into a herald of hope, the meaning of his chosen name), addressed the advent of America’s 248th anniversary as an independent liberal democracy! Properly mentioning the obvious flaws in our system when the 56 Founders signed the Declaration of Independence —- the original sin of slavery, the systematic wars on indigenous Indians, the Civil War —- the cleric committed a faux pas frequently made by our Greek compatriots: to ascribe the idea of democracy to an inspired Hellenic mind, instead to the much-limited concept for such a polity conceived in the limited environs of the Athens city-state. Inevitably lasting but a few years —- slaves, women, alien residents were excluded from citizenship —- the Athenian model of direct self-rule was exposed to fellow Greek polities run as kingdoms, certainly military and authoritarian. Still, Greek compatriots living in modern Hellas or around the world can take pride of ownership of a morsel of an idea of freedom of conscience that would further be developed as a representative model in the glory that eventually became the Republic of Rome. But nowhere has self-government advanced more, and with a longer period still advancing,
gradually eliminating our systemic warts than in our blessed United States of America! Justly proud we are for this continued hope for us and humanity. Amen. With fraternal affection, Asher 🙏🇺🇸😊❤️🎶