ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης το βράδυ της Κυριακής 23ης Ιουνίου 2024 παρέθεσε στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «The Graycliff» στο Moonachie της Νέας Ιερσέης το 11ο ετήσιο δείπνο στο πλαίσιο του οποίου απένειμε τα καθιερωμένα βραβεία και τις υποτροφίες σε αριστούχους ομογενείς φοιτητές.
Στο δείπνο παρέστησαν ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Απόστολος, ο πρωτοσύγκελος, π. Νεκτάριος Κοτρώτσος, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου, Βασίλειος Ματαράγκας και άλλοι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων και κοινοτήτων της τριπολιτειακής περιοχής.
Η απόφαση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας να απονείμει το βραβείο «Μέγας Αλέξανδρος», στην Εβελιν Λεονταράκη-Τσιάδη, καθώς επίσης και το Αριστοτέλειο Βραβείο στον Δρα Πάνο Γεωργόπουλο, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της εκδήλωσης και κυρίως στα μηνύματα υπέρ της αριστείας, της φιλανθρωπίας και των ελληνικών σπουδών, τα οποία εξέπεμψε.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Ιάσωνας Σταυριανίδης, ο οποίος με την ευγλωττία του και με τα άψογα ελληνικά του εξέπληξε το ακροατήριο και ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους ότι με επιμονή και υπομονή μπορεί να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα και οι παραδόσεις.
Το εν λόγω δείπνο ήταν το πρώτο μετά την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέη, κ. Αποστόλου και ο Μητροπολίτης συνεχάρη τους ηγέτες της Ομοσπονδίας, την οργανωτική επιτροπή και τους τιμώμενους και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά της Ομοσπονδίας. «Από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα η Ομοσπονδία και τα μέλη της εργάζονται με όλη τους την ψυχή για τη διάδοση της Ελληνορθόδοξης πίστης, ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ελληνικών κοινοτήτων της πολιτείας και προωθούν την κουλτούρα της πατρίδας», επεσήμανε ο κ. Απόστολος.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ομιλία του Σαμ Τσέκουα για τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού και εστίασε την προσοχή του στην αγάπη των φιλελλήνων για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA και συνάμα πρώην πρόεδρος της εν λόγω Ομοσπονδίας , κ. Σάββας Τσίβικος, συνεχάρη την ηγεσία της Ομοσπονδίας και τους τιμώμενους και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο της AHEPA καθώς επίσης και στο επικείμενο συνέδριό της στην Κύπρο.
Εκτενή αναφορά έκανε και στο Κυπριακό και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά και ότι το Κυπριακό είναι πρώτα και πάνω από όλα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση εάν δεν απομακρυνθούν τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δρ Πάνος Σταυριανίδης, στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στο έργο της Ομοσπονδίας και συνεχάρη τα τιμώμενα πρόσωπα υπενθυμίζοντας ότι η Ομοσπονδία έχει θεσπίσει τα βραβεία προκειμένου να αναγνωρίσει και να τιμήσει την πολυσχιδή προσφορά ομογενών και φιλελλήνων.
Αναφερόμενος στους τιμώμενους τόνισε ότι αποτελούν την προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου και ότι αποτελούν υπόδειγμα για τις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών.
Ο Δρ. Σταυριανίδης συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τους Δρα Ηλία Ηλιάδη και την Δέσποινα Κολοκυθά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Αντώνη Παπαμάρκου, ιδιοκτήτη του κέντρου για την φιλοξενία.
Την κ. Εβελιν Λεονταράκη – Τσιάδη παρουσίασε ο Γιώργος Μαυρούκας (George Mavrookas), ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά της ως πρώην προέδρου των Θυγατέρων της Πηνελόπης, καθώς επίσης στην Εκκλησία, στην Μητρόπολη, στις Αδελφότητες της Φιλοπτώχους και στα υγεία ιδρύματα.
Η Εβελιν Λεονταράκη-Τσιάδη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη γιατί είναι η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο «Μέγας Αλέξανδρος» και παρότρυνε όλους να συμμετέχουν στα κοινά, στις ενορίες, στην εκκλησία.
«Η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία είναι η ελπίδα για έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο», επεσήμανε μεταξύ άλλων η τιμώμενη.
Τον Δρ. Πάνο Γεωργόπουλο παρουσίασε ο αναδεξιμιός του Ιάσων Σταυριανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δράση και στην προσφορά του τιμωμένου στην επιστήμη, στις ελληνικές σπουδές και στην ομογένεια.
Ο Δρ. Πάνος Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στον διακαή πόθο και στόχο της ιδρύσεως της Έδρας Ελύτης στο Πανεπιστήμιο Ράτκερς (Rutgers University) και στον αγώνα των τριών τελευταίων δεκαετιών για την προικοδότηση και διαιώνιση της έδρας.
Αμέσως μετά απονεμήθηκαν οι υποτροφίες και πιστοποιητικά στους φοιτητές Θεόδωρο Κώστα, Αθηνά Μαρία Εμνας, Νικόλα Πάππα, Αδαμαντία Μεταξά, Ελένη Στάικου και Αντριάνα Αθηνά Παπαδάκη.
Τους τιμώμενους παρουσίασε ο καθηγητής, Δρ. Τομ Παπαδημητρίου ο οποίος αναφέρθηκε στις επιδόσεις των αριστούχων και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους χορηγούς του Ταμείου Υποτροφιών.