Γράφει η Ευαγγελία Αλιβιζάτου *
Ως πότε η βία θα αποτελεί «προνόμιο» των ανδρών; Των δειλών, των ανθρώπων αυτών που ισχυρίζονται πόσο δυνατοί είναι μπροστά στη γυναίκα;
Βία σε μορφή κατάχρησης. Μέχρι το έγκλημα. Ένα ιδιαίτερα τρομακτικό μοτίβο, αποτέλεσμα μιας απόρριψης, μιας σχέσης. Γυναίκες που καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Γυναίκες που αρνούνται ή φοβούνται να πιστέψουν πως ο δικός τους σύντροφος, πρώην ή και νυν, άπλωσε το κολασμένο, καταραμένο χέρι του πάνω τους.
Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή βίας με αποτέλεσμα τον αργό, ψυχολογικό ή τον βιολογικό θάνατο γυναικών. Εξαναγκασμός στη σχέση εν έτει 2024.
Βία σεξουαλική, βία ενδοκογενειακή, βία σωματεμπορίας. Παντού και πάντα η λέξη θα συνεχίζει να θεριεύει. Η στατιστική είναι αμείλικτη. Μία στις τρείς γυναίκες έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας από τους συντρόφους της.
Μία στις δύο, σύμφωνα με τις έρευνες, έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Στο 90% των περιπτώσεων ο δράστης είναι ο απεγνωσμένος σύντροφος, ο σύζυγος, που αποφασίζει να δολοφονήσει γιατί αρνείται την απόρριψη της γυναίκας που βασανίζεται στα χέρια του.
Ο δράστης δεν τιθασεύει τον θυμό του, αντίθετα αγριεύει και παίρνει τον έλεγχο της κατάστασης, ταπεινώνει την γυναίκα, θυμώνει, νιώθοντας δυνατός και ισχυρός μπροστά στην αντίσταση που προβάλει η ίδια.
Η βία βασιλεύει μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ. Έρευνες θέλουν τις γυναίκες να ρίχνουν την ευθύνη στον εαυτό τους, έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στ’ αυτιά τους ακούγεται η φράση: “εσύ φταις, εσύ φταις, ας μη με εξόργιζες”. Αναλαμβάνουν οι ίδιες ως γυναίκες να υπερασπίσουν τους άντρες με την αιτιολογία της συνυπεύθυνης που τον αναστάτωσε ψυχικά.
Οι γραμμές βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και ουσιαστικής για αλλαγή της ζωής των θυμάτων, είναι πάντα χρήσιμες αρκεί η κάθε μία από εμάς να πιστέψει ότι είναι δυνατή, ότι έχει δύναμη στην ψυχή της. Μα ο φόβος σκεπάζει το όποιο συναίσθημα φυγής μας κυριεύσει.
Γυναίκες ελεύθερες, που τις κυνηγούν σκιές ανώμαλων, ψυχικά διαταραγμένων ανδρών. Γυναίκες παντρεμένες που ανέχονται σιωπηλά την όποια κακοποίηση έχοντας προτεραιότητα τα παιδιά τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη βία κατά των κοριτσιών με νομοθετικές παρεμβάσεις και κοινές δράσεις για την προστασία τους και την τιμωρία των δραστών. Το δικαίωμα της γυναίκας χωρίς να υφίσταται βία κατοχυρώνεται επίσης διεθνείς συμφωνίες, όπως η Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά το γυναικών. Παρέχεται στοχευμένη χρηματοδότηση σε οργανώσεις για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος.
Λέμε όχι στη βία κατά των γυναικών. Όχι στην υπακοή των άρρωστων μυαλών, όχι στην έμφυλη βία!
- Η Ευαγγελία Αλιβιζάτου είναι συγγραφέας – ποιήτρια – αρθρογράφος
Οι νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται
η μάλλον εφαρμόζονται κατ’επιλογήν=
Μπάχαλο.