Υπηρέτησε επί 22 χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και αντικείμενο της μελέτης του στο πανεπιστήμιο ήταν οι Αβορίγινες
ΠΡΙΝ λίγες μέρες «μας άφησε» και ο ομογενής Κώστας Παπαχριστόπουλος πρώην ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, που πήρε το πανεπιστημιακό του πτυχίο σε ηλικία 80 ετών:
“Ήταν μια μέρα που δεν υπήρχε ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Πού να φανταστώ, όταν έφτανα στην Αυστραλία, πριν από 55 χρόνια, 26 χρονών παλικάρι, ότι στα ογδόντα μου θα έπαιρνα το πτυχίο από το πανεπιστήμιο” είπε πει στον «Νέο Κόσμο» ο Κώστας Παπαχριστόπουλος.
Και συνέχισε: “Έφτασα στην Αυστραλία με ένα δισάκι. Στο μπροστινό σακούλι είχα τα όνειρα και τις προσδοκίες από την χώρα που μας υποδέχθηκε. Στο άλλο σακούλι η απογοήτευση για την Ελλάδα που άφηνα πίσω. Την Ελλάδα των πέτρινων χρόνων αλλά και με τους φόβους για τις αποτυχίες και τις ταλαιπωρίες που θα συναντούσα”.
ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ επί 22 χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. “Όταν αποφάσισα να μην ασχοληθώ ξανά με τα κοινά ένοιωσα σαν λαβωμένος αετός στο έδαφος που περίμενε τον θάνατό του. Ξύπνησε μέσα μου αυτό που έλεγαν οι προγονοί μας πως ‘ποτέ δεν είναι αργά’ και γράφτηκα στο πανεπιστήμιο για να μάθω την ελληνική γλώσσα. Αλλά και εδώ δεν ήμουν τυχερός. Πριν τελειώσω, έκλεισαν το τμήμα των Ελληνικών γιατί δεν μπορούσε να καλύψει τα οικονομικά του έξοδα. Και έπρεπε να επιλέξω κάτι άλλο”.
Ο ΚΩΣΤΑΣ Παπαχριστόπουλος αποφάσισε να μελετήσει τους αυτόχθονες της Αυστραλίας, τους Αβοριγίνες, για να πάρει το πανεπιστημιακό του πτυχίο. “Αποφάσισα να μελετήσω τους πρωτόγονους αυτούς ανθρώπους που εξήντα χιλιάδες χρόνια κατοικούν σε αυτό το μέρος, πολλούς από τους οποίους οι αγγλοσάξονες εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Από περίπου 700 χιλιάδες που ήσαν όταν έφτασαν οι Αγγλοσάξονες άποικοι στην Αυστραλία, το 1932, σε απογραφή, βρέθηκαν 40 χιλιάδες και 50 χιλιάδες μιγάδες” μας έλεγε με οργή αλλά παρότρυνε και άλλους ομογενείς “όποιας ηλικίας, να σπουδάσουν αν μπορούν”.
ΓΙΑΤΙ τα γράφω όλα αυτά; Γιατί η κηδεία του θα γίνει σήμερα και θεώρησα χρέος μου να αφιερώσω δυο γραμμές σε έναν άνθρωπο που για δεκαετίες υπηρέτησε εθελοντικά την ομογένεια και με το πτυχίο του στα 80 (όπως και ο Νίκος ο Βουρνάζος) αλλά και με το θέμα με το οποίο είχε καταπιαστεί μας πρόσφερε πολλά!
ΑΥΤΕΣ τις μέρες «έφυγε» επίσης αθόρυβα ένας άλλος γνωστός ομογενής. Ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας, o Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος διέθετε αίθουσες δεξιώσεων όπου έκαναν τις γαμήλιες δεξιώσεις τους εκατοντάδες ομογενείς.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη.