ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πανομογενειακό χαρακτήρα είχε το ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής που παρατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 22ας Σεπτεμβρίου 2023 στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ.
Και αυτό διότι παρέστησαν ο πρώην και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Δημήτριος και Ελπιδοφόρος, αντίστοιχα και εκπρόσωποι όλων των ομογενειακών οργανώσεων που για πέντε περίπου δεκαετίες βρίσκονται σε κοινά μετερίζια με εξέχοντα τον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου σε μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα πατρίδα τόσο για τους Ελληνοκύπριους, όσο και για τους Τουρκοκύπριους.
Το δείπνο αποτελεί μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της εν λόγω Ομοσπονδίας που παρατίθεται αφ ενός μεν προς τιμή του εκάστοτε προέδρου και των υπολοίπων μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφ ετέρου δε για να απονείμουν το «Βραβείο της Ελευθερίας» σε εξέχουσες προσωπικότητες και φιλέλληνες.
Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στον 70ό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Ουάσινγκτον δεν μπόρεσε να παραστεί. Πλην όμως παρακολούθησε διαδικτυακά της ομιλίες και μάλιστα απηύθυνε μια από τις πιο συγκινητικές ομιλίες και κατάφερε να αγγίξει τις καρδιές και τις ψυχές των τριακοσίων και πλέον συνδαιτυμόνων.
Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσαν οι αναφορές του στην επίσκεψη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αγνοώντας τον Ερντογάν και στην συνεργασία 3+1 (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και της Αμερικής ως παρατηρητής).
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην συνεργασία με τον τότε ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και χαριτολογώντας επεσήμανε ότι ενώ ο ίδιος παρέδωσε τα ηνία, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέμεινε στο πόστο του και πρόσφατα εκλέχτηκε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανδρέας Χρήστου, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.
Οι ομιλίες και οι προσφωνήσεις ήταν σύντομες και ήταν μια από τις ελάχιστες φορές – αν όχι η πρώτη – που ο συντονιστής και οι ομιλητές δεν χρειάστηκε να διακόψουν τις ομιλίες για να επικρατήσει ησυχία.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως είναι συγκινημένος που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αυτή τη φορά υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Επιθυμώ να σας εκφράσω τόσο τις προσωπικές μου ευχαριστίες όσο και τη βαθύτατη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την ισχυρή και αδιάλειπτη στήριξη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και του συνόλου της Ομογένειας προς την Κύπρο μας”, είπε ενώ έκανε αναφορά στα χρόνια που έζησε στη Νέα Υόρκη ως φοιτητής.
“Νιώθω ότι έχω φίλους καλούς, φίλους στενούς, διαχρονικούς συνεργάτες. Με κάποιους ήρθαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1993 για να σπουδάσουμε. Έζησα 5 χρόνια στη Νέα Υόρκη ως φοιτητής. Εδώ έχω την οικογένεια μου που την αγαπώ πάρα πολύ και που βρίσκεται απόψε μαζί μας. Η Νέα Υόρκη ήταν και νιώθω ότι είναι ακόμα το σπίτι μου, που σπούδασα, που μεγάλωσα, που έμαθα τόσα πολλά και σημαντικά από όλους εσάς», είπε.
«Αν και λείπω εδώ και χρόνια, αυτή η πόλη και πολύ περισσότερο όλοι εσείς συνεχίζετε να είστε πάντα στην καρδιά μου τόσο όσων περάσαμε μαζί, των σχέσεων που έχτισα και συνεχίζω να χτίζω. Θεωρώ ευλογία το γεγονός ότι ζώντας μαζί σας, μου ενισχύσατε πολύ περισσότερο τα αισθήματα της φιλοπατρίας, της ανιδιοτέλειας και της σημασίας να εργαζόμαστε για την πατρίδα μας», τόνισε στην ομιλία του προς τους ομογενείς ο κ. Χριστοδουλίδης.
Αναφερόμενος στην ομοσπονδία κυπριακών οργανώσεων, είπε πως από την ίδρυση της αποτελεί ένα σπουδαίο έργο που όλοι το αναγνωρίζουν, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στα κοινά της ομογένειας, προωθώντας τους δεσμούς με την πατρίδα και βοηθώντας στη διαφώτιση της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης για τον αγώνα του Κυπριακού λαού για δικαίωση και ελευθερία.
“Εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας, εκ μέρους όλων των προηγούμενων προέδρων, του συνόλου του κυπριακού λαού να σας ευχαριστήσω θερμά για τη διαχρονική στήριξη που παρέχετε σε όλες ανεξαιρέτως τις κυπριακές κυβερνήσεις», είπε.
«Από τις ενέργειες σας, τις πράξεις σας, όχι μόνο αποδεικνύετε την ανιδιοτέλεια σας αλλά ότι ανήκετε όλοι σε ένα κόμμα και το κόμμα σας είναι η Κύπρος. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας», τόνισε.
«Η προσήλωση σας ως προς την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού και η ειλικρινής σας έγνοια για τον τόπο μας, μας γεμίζουν δύναμη αλλά και αισθήματα βαριάς ευθύνης για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για απελευθέρωση, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», σημείωσε ο Πρόεδρος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο των ομογενών για την ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, σχέσεις οι οποίες ενισχύθηκαν πάρα πολύ σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
“Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται πλέον ως ένας αξιόπιστος εταίρος και ένας πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής οφείλεται και στις δικές σας διαχρονικές προσπάθειες” τόνισε.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο και στη συμβολή της νεολαίας στην επίτευξη των στόχων της ομοσπονδίας.
“Η ΝΕΠΟΜΑΚ Αμερικής, με τις δικές της δραστηριότητες, με τις δράσεις της, γεφυρώνει τις γενεές και συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων που τίθενται” είπε.
Για το “Βραβείο Ελευθερίας” προς τον κ. Πομπέο είπε ότι «σήμερα τιμούμε έναν στενό φίλο της Κύπρου και της Ελλάδας, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της οικοδόμησης στενότερων δεσμών μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Ανατολή Μεσόγειο».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήρε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο του κ. Πομπέο στο θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων, κάτι που συνδέει το όνομα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών με μια ιστορική εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις.
Πρόσθεσε ότι εμπλουτίζοντας περισσότερο αυτή τη σημαντική σχέση, την οποία και η Λευκωσία και η Ουάσιγκτον θεωρούν ως στρατηγικής σημασίας, “θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στον πολύ σημαντικό ρόλο της Διασποράς μας στις ΗΠΑ που αποδεικνύει καθημερινά ότι οι άοκνες προσπάθειες της και η προσήλωση της αποφέρει απτά αποτελέσματα”.
B”H Another troubling development in the continuation of poorly vetted decisions by the frequently ethically challenged Greek and Cypriot communities is the latter’s selection of former American Secretary of State Mike Pompeo for this year’s Freedom Award. Such news comes simultaneous to the political earthquake that is the corruption and bribery indictment of Senate Chair of The Foreign Relations Committee Bob Menendez (D-NJ). Both he and his co-defendant wife were roundly feted in recent trips to Greece and Cyprus, while the Senator has been wildly promoted as having exceeded Lord Byron in the annals of philhellenism. For sometime, Menendez has been sought to exercise an unfounded veto (the President dominates foreign policy) on the sale and upgrade of fighter planes to Türkiye, while touting Greek interests. It’s no surprise that the Pompeo gala featured the usual obsequious suspects: one, Philip Christopher, thoroughly compromised in steering the local Cypriot American community; the other, Archbishop Elpidophoros, in the manner of the anachronistic union of spiritual and temporal power obtaining in our native Greece, signaled his wrongheaded approval of the choice. It must be noted that before Pompeo was chosen for a series of high profile posts in the historically worst 45th Presidential Administration, and as a Kansas Congressman, properly labeled his eventual patron “authoritarian.” Of course, we now know that Pompeo’s idol attempted to highjack our democracy by instigating sedition and an insurrection fueled by the Big Lie —- that his re-election was stolen. More, Pompeo is a Christian fundamentalist who seeks proselytization in order to bring about the “rupture.” This event will spark the second coming of his savior, and will pose the untenable Armageddon and acceptance of his lord —- by choice or coercion! Please, ask the honoree and those who attended, just what does the Freedom Award espouse? Is there room for non-believers in their scheme of religious liberty? Minorities, Jews, for example? The wrong award was bestowed by the wrong people, on one who still needs instruction in tolerance and American Government. With fraternal affection, Asher 🙏😩✝️😢🔯🤣🇨🇾🇬🇷