Ο προσωρινός απολογισμός του σεισμού που έπληξε την περιοχή του Μαρόκου νοτιοδυτικά της πόλης του Μαρακές αυξάνει σε 2.497 τους νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Στον προηγούμενο απολογισμό που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες οι νεκροί ανέρχονταν σε 2.122.
Στην τελευταία του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 2.497 νεκρούς και 2.476 τραυματίες.
Σεισμός στο Μαρόκο: Κούρσα με τον χρόνο για να βρεθούν και να σωθούν επιζώντες
Μαροκινοί διασώστες, που έχουν πλέον την υποστήριξη ομάδων από το εξωτερικό, συνεχίζουν σήμερα την ολοένα πιο αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια και να προσφέρουν βοήθεια στους εκατοντάδες άστεγους, τα σπίτια των οποίων μετατράπηκαν σε σωρούς από ερείπια, 48 ώρες και πλέον μετά τον σεισμό που άφησε πίσω πάνω από 2.100 νεκρούς.
Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν χθες Κυριακή το βράδυ ότι ανταποκρίθηκαν θετικά, «σε αυτό το στάδιο», στις προσφορές τεσσάρων χωρών «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης». Πρόκειται για την Ισπανία, τη Βρετανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι ομάδες αυτές θα έρθουν σε επαφή με τις ομόλογές τους στο Μαρόκο για να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών, εξήγησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.
Η Ισπανία ανακοίνωσε πως ήδη έστειλε στο Μαρόκο 86 διασώστες, συνοδευόμενους από οκτώ ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ ανθρωπιστική πτήση απογειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ από την αεροπορική βάση Αλ Ουντάιντ του Κατάρ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Και άλλες προσφορές ενδέχεται να γίνουν δεκτές, ανάλογα με το πώς «θα εξελιχθούν οι ανάγκες», πρόσθεσε το υπουργείο.
Αρκετές χώρες, από τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ περνώντας από το Ισραήλ, προσέφεραν τη βοήθειά τους στο Μαρόκο μετά τον καταστροφικό σεισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.122 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 2.421, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από το υπουργείο Εσωτερικών.
Εν αναμονή της ανάπτυξης των ξένων ομάδων έρευνας και διάσωσης στο πεδίο, οι μαροκινές αρχές άρχισαν να στήνουν σκηνές στον Άνω Άτλαντα, όπου χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς όταν χτύπησε ο σεισμός.
Σκηνικό αποκάλυψης
Σωστικά συνεργία, εθελοντές και μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναζητούν επιζήσαντες και προσπαθούν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια, κυρίως σε χωριά στην επαρχία Αλ Χάουζ, επίκεντρο του σεισμού, νότια της τουριστικής πόλης Μαρακές, στο κεντρικό τμήμα του βασιλείου.
Στο Τιχτ, μικρό χωριό κοντά στην Αντάσιλ, μόνο ένας μιναρές και μια φούχτα άβαφα σπίτια από άργιλο απέμεναν όρθια με φόντο σκηνικό αποκάλυψης.
«Η ζωή τέλειωσε εδώ», συνόψισε ο Μοχσίν Αξούμ, 33 ετών, κάτοικος. «Το χωριό είναι νεκρό».
Όχι μακριά, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έσκαβαν τάφους για τα θύματα, ενώ άλλα έστηναν κίτρινες σκηνές για τους επιζήσαντες που έχουν μείνει άστεγοι.
Ο σεισμός έγινε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Ήταν ισχύος 7 βαθμών, σύμφωνα με το μαροκινό κέντρο επιστημονικής και τεχνικής έρευνας, 6,8 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS). Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στο Μαρόκο.
Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, η αλληλεγγύη αρχίζει να οργανώνεται στο Μαρακές, όπου πολλοί κάτοικοι πήγαν σε νοσοκομεία να δώσουν αίμα.
«Συγκεντρώνουμε τρόφιμα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στις σεισμοπαθείς περιοχές», είπε ο Ιμπραήμ Νασίτ, μέλος της οργάνωσης Draw Smile, που σκοπεύει να σχηματίσει «ιατρικό καραβάνι» που θα πάει στις σκληρότερα πληγείσες περιοχές.
«Θεωρώ πως οι προμήθειες σε τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν σήμερα φθάνουν για να υποστηρίξουν εκατό οικογένειες για μια εβδομάδα», πρόσθεσε ο Αμπντελατίφ Ραζούκι, αντιπρόεδρος της ίδιας οργάνωσης.
«Μεγάλα ρήγματα»
Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιούν ότι οι επόμενες «24 ως 48 ώρες θα είναι κρίσιμες» ως προς τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι θα υπάρχουν ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν «για μήνες, αν όχι για χρόνια».
Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, πέρα από τα ισοπεδωμένα χωριά, η αρχιτεκτονική κληρονομιά του βασιλείου επλήγη επίσης από τον σεισμό. Στη Μαρακές, στη μεντίνα, την παλιά πόλη, οι καταστροφές είναι κατά τόπους τρομακτικές.
Επάλξεις τειχών του 12ου αιώνα στα όρια της αυτοκρατορικής πόλης, την οποία ίδρυσε το 1070 η δυναστεία των Αλμοραβιδών, παραμορφώθηκαν.
«Μπορούμε να πούμε πως (οι ζημιές) είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα περίμενε κανείς. Διαπιστώσαμε μεγάλα ρήγματα στον μιναρέ του [σ.σ. ισλαμικού τεμένους] Ελ Κετσίμπα [στα αραβικά, Κουτουμπιά στα γαλλικά], το πιο εμβληματικό κτίριο, καθώς επίσης και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του μιναρέ του ισλαμικού τεμένους Χαρμπούς», στην πλατεία Τζάμα ελ Φάνα, τόνισε ο Ερίκ Φαλ, περιφερειακός διευθυντής του γραφείου της UNESCO για το Μαγρέμπ.
Αυτός ο σεισμός είναι ο φονικότερος στο Μαρόκο έπειτα από εκείνον που κατέστρεψε την Αγκαντίρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, την 29η Φεβρουαρίου 1960. Σχεδόν 15.000 άνθρωποι –το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης– είχαν χάσει τη ζωή τους τότε.