Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «στηλιτεύοντας την ανοχή της τουρκικής πλευράς στα τεχνητά ναυάγια μεταναστών, όπως τα έχει χαρακτηρίσει εύστοχα ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Καιρίδης», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η κ. Βόζεμπεργκ, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου από την ευρωομάδα της ΝΔ, «με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο μεταναστών κοντά στη Λέσβο εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, που κόστισε τη ζωή σε 4 παιδιά», αναφέρει ότι «για ακόμη μια φορά η Ελληνική Ακτοφυλακή έσπευσε να σώσει ανθρώπινες ζωές, ενώ οι τουρκικές αρχές είχαν ρόλο παρατηρητή, παρά την παρουσία τους στην περιοχή και τις αλλεπάλληλες κλήσεις από ελληνικής πλευράς για την ύπαρξη ναυαγών εντός της δικαιοδοσίας τους».
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να ασκήσει άμεσα πιέσεις προς την Τουρκία, προκειμένου να τηρήσει τα συμφωνηθέντα που απορρέουν από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και να ελέγξει τα κυκλώματα των διακινητών που δρουν ανενόχλητα με την ανοχή της».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη:
«Το πρόσφατο ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 28/8/2023 ανοιχτά του Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο, τρία ναυτικά μίλια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, φέρνει για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο τις παράνομες τουρκικές πρακτικές που αποσκοπούν στην συστηματική εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων.
Στο εν λόγω περιστατικό, σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην περιοχή ενημέρωσε επανειλημμένως τις τουρκικές λιμενικές αρχές για την ύπαρξη ναυαγών εντός της δικαιοδοσίας τους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια απόκριση παρά την παρουσία σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής στην περιοχή του ναυαγίου. Εν συνεχεία, η Ελληνική Ακτοφυλακή περισυνέλλεξε είκοσι δύο άτομα, τέσσερα εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις τους.
Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει και ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Καιρίδης, στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ οι ελληνικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με τα λεγόμενα τεχνητά ναυάγια, όπου οι διακινητές σχίζουν τις λέμβους και προκαλούν διάσωση από το ελληνικό λιμενικό.
Δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά αγνοεί επιδεικτικά την υποχρέωσή της να ελέγξει την οργανωμένη διακίνηση από τα τουρκικά παράλια, όπως έχει καθήκον βάσει της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, ερωτάται η Επιτροπή:
Με ποιον τρόπο σκοπεύει να ασκήσει άμεσα πιέσεις προς την Τουρκία, έτσι ώστε να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να ελέγξει επιτέλους τα κυκλώματα των διακινητών που δρουν ανενόχλητα υπό την ανοχή της».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.