Τον «στραγγαλισμό της κοινωνίας των πολιτών» σε ορισμένα κράτη καταγγέλλει ο ΟΗΕ

0
O k. Φόλκερ Τουρκ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλει τα κράτη που εκφοβίζουν τους ακτιβιστές λαμβάνοντας μέτρα αντιποίνων εναντίον όσων συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Εθνη και δηλώνει ιδιαιτέρως ανήσυχος για τον στραγγαλισμό της κοινωνίας των πολιτών.

«Είμαι πολύ ανήσυχος από τον στραγγαλισμό αυτόν της κοινωνίας των πολιτών σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Αυστριακός Φόλκερ Τουρκ κατά την έναρξη των εργασιών της 53ης συνόδου του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Γενεύη.

Ο Υπατος Αρμοστής τόνισε ότι «ο εκφοβισμός και η καταστολή της κοινωνίας των πολιτών είναι τόσο σφοδροί» που οι άνθρωποι φοβούνται να συνεργασθούν με τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι στερούνται των πληροφοριών για τις κρατικές καταχρήσεις «διότι κανείς δεν τολμά να συνεργασθεί μαζί τους».

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν συστηματικά την Κίνα για αντίποινα κατά των ακτιβιστών που συνεργάζονται με τους οργανισμούς του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η έκθεση για το 2022 του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με τις πράξεις εκφοβισμού και αντιποίνων περιλαμβάνει καταγγελίες που αφορούν 42 κράτη. «Δώδεκα από τα κράτη αυτά είναι ενεργά μέλη του Συμβουλίου», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ θεωρώντας ότι εξαιρετικά σημαντικό η υπηρεσία να ενισχύσει το έργο της στις ανθρωπιστικές κρίσεις τονίζοντας ότι «προκαλούν πάντα προβλήματα παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα επιτείνουν σε μεγάλο βαθμό».

Μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης της «έγκαιρης προειδοποίησης και δράσης, του σχεδιασμού, της ετοιμότητας και των επιχειρησιακών απαντήσεων σε συρράξεις και καταστροφές», ο Τουρκ ζήτησε διπλασιασμό του προϋπολογισμού της Υπατης Αρμοστείας κατά τα προσεχή χρόνια, μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη και λειτουργία γραφείων για τα δικαιώματα του ανθρώπου του ΟΗΕ σε όλα τα κράτη
Κατά την διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων που διαρκεί η 53η σύνοδος θα ασχοληθεί με τις σημερινές κρίσεις, όπως στο Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ουκρανία, καθώς και με ποικίλες «θεματικές», όπως η σχέση ανάμεσα στα δικαιώματα του ανθρώπου και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.