Μήνας Ελληνικής Κληρονομιάς ο Μάρτιος στη Νέα Υόρκη

1
Η κυβερνλητης Kathy Hochul και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και η Γερουσία ενέκριναν Ψηφίσματα με τα οποία ο Μάρτιος, μήνας που η Ελλάδα τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επανάσταση του 1821, ανακηρύσσεται ως Μήνας Ελληνικής Κληρονομιάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε με την Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Kathy Hochul , την οποία ευχαρίστησε για τη μακρόχρονη και συνεχή υποστήριξη της Πολιτείας στην ανοικοδόμηση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero ο οποίος έχει ανακηρυχθεί παράλληλα και εθνικός ναός των ΗΠΑ.

Ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος και στο βήμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος όσο και η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δεσμεύθηκαν να αναπτύξουν κοινούς τομείς δράσεων που αφορούν στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη φτώχεια και την ψυχική υγεία των νέων.

«Σήμερα, συγκεντρωθήκαμε για να μνημονεύσουμε την 25η Μαρτίου 1821. Είναι μια ημερομηνία που συμπίπτει με μια από τις μεγαλύτερες λατρευτικές εκδηλώσεις της πίστης μας – τον ​​Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.  Η σύμπτωση αυτή είναι μια βαθιά υπενθύμιση της της ανθρώπινης ελευθερίας – της ικανότητας να επιλέγει ο άνθρωπος, χωρίς εξαναγκασμό ή εξαναγκασμό.

…Όταν κοιτάμε τον κόσμο μας σήμερα βλέπουμε πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να καταπατηθούν από καθεστώτα που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δική τους ισχύ παρά για την ευημερία των πολιτών τους. Ως Ελληνοαμερικανοί, ευχαριστούμε τον Παντοδύναμο Θεό για τη γενέτειρα της Δημοκρατίας – την πολύτιμη Ελλάδα μας, και το μεγαλύτερο επίτευγμα της Δημοκρατίας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ανδρέας Γουνάρδης, Μιχάλης Γιάνναρης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος Μιχάλης Ταννούσης, Τζον Λεμόντες, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Φυρίλλας. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

«Η συγκέντρωση μας εδώ σήμερα, στη Νομοθετική Βουλή μας υπενθυμίζει ότι ο καθένας από εμάς –κληρικοί και λαϊκοί, γυναίκες και άνδρες, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες– έχουμε όλοι ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τα ίδια προνόμια, Δικαιώματα και ευκαιρίες που έχουμε. Σχηματίζουμε πάντα μια «πιο τέλεια ένωση» που βασίζεται στη συμπερίληψη διαφορετικών κοινοτήτων που φιλοδοξούν να ζουν σε ειρήνη και αρμονία μεταξύ τους…Είθε ο Θεός να μας ευλογεί όλους. Διαφυλάξτε  για πάντα την ελευθερία  της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μεγάλης Πολιτείας της Νέας Υόρκης και του Αμερικανικού Έθνους».

Συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε με τον αρχηγό της πλειοψηφίας στη Γερουσία Andrea Stewart – Cousins ​​και τον Πρόεδρο της Συνέλευσης Carl Heastie.

Αμέσως μετά οι Ελληνικής και Κυπριακής Καταγωγής Γερουσιαστές, Μιχαήλ Γιανάρης , Ανδρέας Γουνάρδης και Τζέιμς Σκούφης και τα μέλη της Συνέλευσης Μιχαήλ Ταννούσης και Τζον Λεμόντες —παρακάθισαν σε γεύμα με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Τάγμα της ΑΧΕΠΑ στο Καπιτώλιο.

Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Κατά τη διάρκεια της Εκήλωσης τιμήθηκαν  Ελληνοαμερικανοί για το έργο τους. Μεταξύ αυτών ήταν ο κ. Τζιμ Ταμπάκης, η κ. Δέσποινα Ιωάννου Αξιωτάκη, ο συνταγματάρχης Ted Limpert και ο κ. Philip Christopher.

Οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη μίλησαν για τις κοινές αξίες που μοιράζονται ΗΠΑ, Ελλάδα και  Κύπρος.

Η αναγνώριση των ΗΠΑ του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας από τον Πρόεδρο Monroe

Στις 3 Δεκεμβρίου 1822, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Κογκρέσο για την κατάσταση της Ένωσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ James Monroe μιλώντας για την Ελληνική Επανάσταση ανέφερε:

Από αριστερά διακρίνονται οι Μιχάλης Ταννούσης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ΜΙχάλης Γιάνναρης και ο Ανδρέας Γουνάρδης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

«Η αναφορά στην Ελλάδα γεμίζει το μυαλό με τα υψηλότερα ιδεώδη και ξυπνάει στην καρδιά μας τα καλύτερα συναισθήματα τα οποία μπορούμε να νιώσουμε από τη φύση μας. Οι ανώτερες δεξιότητες και η καλαισθησία στις τέχνες, η ηρωική ανδρεία στη δράση, ο ανιδιοτελής πατριωτισμός, ο ενθουσιώδης ζήλος και η αφοσίωση υπέρ της δημόσιας και της προσωπικής ελευθερίας συνδέονται με όσα θυμόμαστε για την αρχαία Ελλάδα. Το ότι μια τέτοια χώρα είχε σκεπαστεί κάτω από έναν σκοτεινό δεσποτισμό και ήταν από καιρό κρυμμένη από τον κόσμο, έχει προκαλέσει ατελείωτη και βαθιά λύπη στα γενναιόδωρα μυαλά για αιώνες. Ήταν φυσικό, επομένως, η επανεμφάνιση αυτών των ανθρώπων με τον αρχικό τους χαρακτήρα, μαχόμενων για τις ελευθερίες τους, να δημιουργήσει τον μεγάλο ενθουσιασμό και τη συμπάθεια υπέρ τους που τόσο φανερά έχουν εκδηλωθεί σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διατηρείται μια ισχυρή ελπίδα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους και θα αποκτήσουν και πάλι την ισότιμη θέση τους μεταξύ των εθνών της γης».

Ήταν στην ουσία η πρώτη αναγνώριση του Αγώνα των Ελλήνων από ηγέτη μεγάλης χώρας, ο οποίος έκανε μάλιστα αναφορά στην χώρα ως Ελλάδα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Πίτερ Κακογιάνης, Αντώνιος Ταννούσης, Μιχάλης Ταννούσης, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Δέσποινα Αξιωτάκη, Μιχάλης Φυρίλλας, Μαρία Πάππα και Νικόλαος Καρακώστας;.

Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Σαλιαρίσματα Αρχιεπισκόπου το ανάγνωσμα.
    Δεν μπορούν να μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα
    αυτοί που κρατούσαν την σύριγγα με παρατεταμένη την βελόνα ( που έμοιαζε με ξιφολόγχη) και κυνηγούσαν τους ανεμβολίαστους
    πιστούς που όπως απεδείχθη είχαμε όλοι δίκιο.
    Ακόμα και αυτοί που σε υποχρεώνουν να φοράς
    κράνος σε ορισμένους τόπους εργασίας σου
    αφαιρούν το δικαίωμα της επιλογής για να σε
    κάνουν να μην αισθάνεσαι Ελεύθερος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.