Γράφει η Έλενα Ντάκουλα *
Το «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και οι συτελεστές της σειράς βραβεύτηκαν από τον Οργανισμό Η&M Heritage Museums, Athens, Paris, N.Y.
«Αυτόν τον καιρό, όλοι σκεπτόμαστε ότι οι Έλληνες είμαστε ικανοί για το καλύτερο και αλλά και για το χειρότερο. Το χειρότερο το είδαμε. Το καλύτερο το βλέπουμε από το φως που εκπέμπει η σειρά Maestro μέσα στο σκοτάδι των ημερών μας». Αυτά ήταν τα λόγια του διευθυντή της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, Μανώλη Κοττάκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, 10 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη για τη βράβευση της τηλεοπτικής δραματικής σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη από τον Οργανισμό Η&M Heritage Museums, Athens, Paris, N.Y. Πρόκειται για τη σειρά που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, την πρώτη που βγαίνει εκτός συνόρων και στις 17 Μαρτίου αρχίζει το ταξίδι της σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω του Netflix που αγόρασε τα παγκόσμια δικαιώματα.
Συνεχίζοντας, o κος Κοττάκης, επαίνεσε τη δουλειά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, «η οποία συνδυάζει την παράδοση, τις ρίζες, με τη νεωτερικότητα και μας δείχνει ότι οι Έλληνες ηθοποιοί, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από κανέναν και δεν άξιζαν την μεταχείριση που είχαν, το τελευταίο διάστημα, από το Υπουργείο Πολιτισμού».
Ένιωσε δε ιδιαίτερη χαρά όταν η Πρόεδρος του Οργανισμού, Λίλα ντε Τσάβες, του πρότεινε να βραβεύσει τη Μαρία Καβογιάννη γιατί, όπως είπε, «στο πρόσωπό της βλέπει την Ελληνίδα μάνα που αυτές τις μέρες περνά δύσκολα. Πάνω του, ζωγραφίζεται η αγωνία για το αύριο, για το πώς θα τα βγάλει πέρα, αλλά και η ελπίδα για το μέλλον και ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».
Έναυσμα της πρωτοβουλίας για τη βράβευση της σειράς αποτέλεσε το γεγονός ότι «το “Maestro” είναι η πρώτη ελληνική σειρά που επέλεξε το Netflix για να προβάλει», όπως ανέφερε η Λίλα ντε Τσάβες, γεγονός που τη συγκίνησε αλλά και τη χαροποίησε ιδιαίτερα και σκέφτηκε ότι ήταν κάτι που άξιζε να επιβραβευθεί. Η βράβευση οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διπλωματίας & των Πολιτιστικών Ημερών της Ευρώπης και της ετήσιας θεσμοθετημένης βράβευσης προσωπικοτήτων από τον χώρο της τέχνης, του πολιτισμού & της εκπαίδευσης, οι οποίοι προσέφεραν κάτι σημαντικό και ξεχωριστό για την εξέλιξη του πολιτισμού.
Ο Οργανισμός Η&M Heritage Museums, Athens, Paris είναι ένας φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Έχει υπογράψει από το 2010 μνημόνιο συνεργασίας με τον φορέα European Museum Forum (EMF), του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον οποίο βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία.
Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι συντελεστές του «Maestro»: ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης για την παρουσία του στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, ως συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο Κωνσταντίνος Σούσουλας, διευθυντής προγράμματος Mega Channel, η Χάρις Αλεξίου, τραγουδίστρια, στιχουργός και ηθοποιός, ο Κώστας Χρηστίδης, συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής και οι ηθοποιοί Μαρία Καβογιάννη και Γιάννης Τσορτέκης.
Ήταν δε διάχυτη η συγκίνηση και η ευγνωμοσύνη όλων για την τιμή που τους έγινε αλλά και η περηφάνια για την πορεία του αγαπημένου τους «Maestro», προϊόν μίας άψογης συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, μπροστά ή πίσω από τις κάμερες, καθώς επίσης του Mega και της εταιρείας Foss Production.
Η Λίλα ντε Τσάβες, συγχαίροντας, όλους τους συντελεστές για το άρτιο αποτέλεσμα της παραγωγής, τόνισε ιδιαίτερα ένα χαρακτηριστικό του Χρ. Παπακαλιάτη, που «πέραν των προσόντων του, είναι και καλός άνθρωπος. Προσπαθεί να φτιάξει στους ηθοποιούς τους έναν ρόλο που θ’ αναδείξει την προσωπικότητα και το ταλέντο του καθενός. Και μέσα σε μία τόσο ανταγωνιστική κοινωνία αυτό είναι δείγμα μεγάλης ευαισθησίας». Στο χαρακτηριστικό αυτό αλλά και στο χάρισμά του να προστατεύει τους πάντες, πρωτεύον συστατικό για μία συνεργασία, αναφέρθηκαν τόσο η Μ. Καβογιάννη όσο και ο Γ. Τσορτέκης.
Τα λόγια όλων επιβεβαιώθηκαν όταν διαβάστηκε η επιστολή της Χαρούλας Αλεξίου. «Πρέπει να πω πως όσο μεγάλη κι αν είναι η εμπειρία μου στην ερμηνεία των τραγουδιών μου, ο Χριστόφορος μου έδωσε την δυνατότητα να παίξω σ’ ένα terrain που δεν είχα δοκιμαστεί ποτέ, ιδιαιτέρως αυτό του κινηματογράφου. Και λέω κινηματογράφου, γιατί το επίπεδο αυτής της δουλειάς μόνο έτσι μπορεί να το αναφέρει κανείς. Επίσης, μου έδωσε την χαρά να συνυπάρξω με κορυφαίους ερμηνευτές του θεάτρου και του κινηματογράφου αλλά και ηθοποιούς της νέας γενιάς που όλοι με το ταλέντο και την ποιότητά τους πρόσθεσαν δυναμική και στην δική μου ερμηνεία. Τον ευχαριστώ όχι μόνο επειδή μας έκανε περήφανους σ’ ολόκληρο το κόσμο, αλλά και για το ήθος του, τον σεβασμό προς τους συνεργάτες του, την αισθητική του, την τόλμη του να γράψει ιστορίες που δεν έχουν εκφραστεί μέχρι τώρα στην ελληνική τηλεόραση».
Η μουσική είναι ένα από τα πολύ δυνατά σημεία σε όλες τις δουλειές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Ο ίδιος τη χαρακτηρίζει σαν «έναν ήρωα που αφηγείται πράγματα» και η συνεργασία με ταλαντούχους ανθρώπους, όπως ο Κώστας Χρηστίδης, αποτελεί εγγύηση για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
Σε μία σύντομη συζήτηση με δημοσιογράφους, ο Χρ. Παπακαλιάτης ομολόγησε ότι «ο Maestro αντιπροσωπεύει γι’ αυτόν τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του» και δεν κρύβει ότι η σκέψη για τη μέρα της παγκόσμιας πρεμιέρας, μαζί με τη δουλειά που ήδη έχει αρχίζει πάνω στον δεύτερο κύκλο, τον αγχώνουν. Αλλά «η δύναμη που πήρε από το αποτέλεσμα του πρώτου κύκλου είναι το “όπλο” για το νέο ξεκίνημα, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023».
Τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν θα ξεκινήσουν στις 3 Απριλίου και μέχρι στιγμής έχουν γραφτεί τα 4 από τα 8 επεισόδια, ενώ ο Χρ. Παπακαλιάτης αποκάλυψε ότι ο βίαιος Χαράλαμπος, που δολοφονήθηκε στον πρώτο κύκλο, θα εμφανιστεί στον δεύτερο αλλά δεν αποκάλυψε το πώς. Σχετικά με την επιτυχία της σειράς, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δύσκολα είναι προβλέψιμο, αλλά από το πρώτο γύρισμα ήξερε ότι το επίπεδο, ήταν, από κάθε άποψη, πολύ ψηλό και αυτό αποτελεί συνήθως ένα εχέγγυο για ένα καλό αποτέλεσμα.
Καλό ταξίδι Maestro.
- Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα https://www.athensvoice.gr/ και αναδημοσιεύεται με την συγκατάθεση της αρθρογράφου.