• Το… μπαλάκι στην Πολιτεία πέταξαν οι οργανώσεις των απόδημων Ηπειρωτών ζητώντας της να λάβει μέτρα προκειμένου να μη σβήσουν τα χωριά μας, τα οποία αντιμετωπίζουν πλέον πολύ σοβαρά το φάσμα της ερημοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία των πέντε Ομοσπονδιών αποδήμων Ηπειρωτών (Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ραδοβιζινών, Τζουμέρκων) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Βουλή και επέδωσαν κείμενο με τα προβλήματα και τα αιτήματα, προκειμένου να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία της περιοχής μας.
Πάντως, οι οργανώσεις των αποδήμων παρέλειψαν να προσδιορίσουν τις έμπρακτες πρωτοβουλίες που προτίθενται και οι ίδιες να αναλάβουν για να βοηθήσουν στην προσπάθεια αναζωογόνησης της Ηπειρωτικής υπαίθρου!
Τα αιτήματα
Οι φορείς της Ηπειρωτικής Αποδημίας διεκδικούν την επίλυση προβλημάτων, που αποτελούν τροχοπέδη στο ξαναζωντάνεμα και στην ανάπτυξη των χωριών της Ηπείρου, μεταξύ άλλων, με τα εξής βασικά αιτήματα:
– Την θεσμοθέτηση εξειδικευμένης κρατικής πολιτικής για την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου στοχευμένων μεταρρυθμίσεων, με ισχυρά κίνητρα και υπερβατικές δημόσιες επενδύσεις για ουσιαστική και μετρήσιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών, που ερημώνουν με σκοπό την αναγέννησή τους και την ανατροπή των συνθηκών, που οδήγησαν στην εγκατάλειψή τους.
-Την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ειδικά της πρωτοβάθμιας με την ανάπτυξη του δικτύου των Κέντρων Υγείας και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων.
-Την ανάπτυξη επαρκούς δικτύου συγκοινωνιών, που θα συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις.
– Την μείωση της τιμής των διοδίων και των τελών διέλευσης των γεφυρών Ρίου – Αντιρρίου και Άκτιου – Πρέβεζας.
– Την επανεξέταση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων προς όφελος των πολιτών.
– Την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ, μέχρι την ολοκλήρωση του Ενεργειακού Περιφερειακού Σχεδιασμού, με κριτήριο την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος ως πηγή ζωής και όχι ως εμπόρευμα.
– Την μείωση της εισφοράς ΕΤΜΕΑΡ, που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος.
-Την βελτίωση των υποδομών και των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Πλήρη ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε κάθε χωριό.
-Την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά των κτηνοτρόφων, προς όφελος των ιδίων, αλλά και των καταναλωτών.
-Να προσφέρονται τραπεζικές υπηρεσίες με ΑΤΜ σε κάθε χωριό με ευθύνη και δαπάνες της πολιτείας.
– Να προωθηθεί η οδική διασύνδεση της Ηπείρου με την Θεσσαλία και των περιοχών της Ηπείρου με την Ιόνια Οδό και την Εγνατία Οδό, με δρόμους σύγχρονων προδιαγραφών.
«Νεκροταφεία» τα χωριά
Αν βρεθεί κανείς σε ακριτικά χωριά της Ηπείρου, κυρίως στις ορεινές περιοχές, ειδικά κατά την περίοδο του χειμώνα, θα τον κυριεύσει μια απέραντη μελαγχολία από την εικόνα ερήμωσης η οποία είναι το ίδιο «πένθιμη» και σε πολλά άλλα χωριά της Ελλάδας.
Μια «ταφόπλακα» εγκατάλειψης πλανιέται πάνω από αυτά, αλλού μεγαλύτερη, αλλού μικρότερη, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις είναι αποκαρδιωτική η κατάσταση.
Λίγοι αποκαμωμένοι γέροντες, ορισμένοι μεσήλικες, σχεδόν καθόλου παιδιά και όπου υπάρχουν, είναι Αλβανικής κατά κανόνα καταγωγής, από γονείς που κάνουν μεροκάματα.
Οι νέοι δεν έχουν περιθώρια να μείνουν στα χωριά τους, αφού η ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως λένε, δεν τους αποδίδει πλέον τίποτα και δεν αρκεί για να επιβιώσουν.
Είναι, λοιπόν, εθνικής σημασίας θέμα να αναστραφεί αυτή η εγκατάλειψη των χωριών και ο ολικός αφανισμός τους, που, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, καταφθάνει…
Πηγή: https://www.proinoslogos.gr/