Είναι η είδηση που μεταδόθηκε από το μεγάλης εμβέλειας και απήχησης ειδησεογραφικό δίκτυο του Καναδά CBC και αναφέρεται στο τεράστιο εθελοντικό έργο μιας ελληνικής καταγωγής ζωόφιλης στο Μόντρεαλ της επαρχίας του Κεμπέκ.
Όπως μετέδωσε το CBC και όπως αναφέρει το pet-in.gr τα τελευταία 10 χρόνια, η Βανέσα Αναστασοπούλου «έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό των αγριόγατων στο Μόντρεαλ ώστε να ξεπεράσουν τους (παροιμιωδώς) σκληρούς χειμώνες της καναδικής πόλης».
Η ανθρώπινη στάση στα κρυοπαγήματα
«Συχνά δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνες τους σε εξωτερικούς χώρους. Παθαίνουν κρυοπαγήματα, αρρωσταίνουν, οπότε το να τις κρατάμε ζεστές το χειμώνα είναι κάτι ανθρώπινο», λέει η Βανέσα.
Κάθε χρόνο, η Βανέσα Αναστασόπουλος -που έχει τέσσερις δικές της γάτες- συγκεντρώνει 30 έως 40 άτομα σε όλο το νησί του Μόντρεαλ για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση δεκάδων χειμερινών καταφυγίων από λευκά κουτιά φελιζόλ.
Τα κουτιά αυτά, τα οποία -όπως μαθαίνει το pet-in.gr- δωρίζονται από τοπικά νοσοκομεία, είναι επενδεδυμένα με μονωτικό υλικό και διαθέτουν μια μικρή πόρτα που καλύπτεται από ένα πτερύγιο. Αυτό επιτρέπει στα αδέσποτα να αναζητούν καταφύγιο από τα στοιχεία του χειμώνα, όπως ο πάγος, η βροχή και το χιόνι.
Ένας στρατός από διαθέσιμους εθελοντές
Η ομάδα εθελοντών κατασκευάζει περίπου 80 καταφύγια το χρόνο, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στους κατοίκους για να τοποθετηθούν στις ιδιωτικές τους ιδιοκτησίες σε όλη την πόλη του Μόντρεαλ.
Η πρωτοβουλία για το καταφύγιο αποτελεί μέρος του προγράμματος στείρωσης του Μόντρεαλ – Trap, Neuter, Release and Maintain (TNRM) – το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντές που βοηθούν στον εντοπισμό αδέσποτων και στη συνέχεια τα φροντίζουν μετά τη στείρωσή τους.
Αυτό που καταλαβαίνει το pet-in.gr είναι ότι το «όλο έργο αποσκοπεί στον περιορισμό του υπερπληθυσμού των γατών στην πόλη – ο οποίος, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ευημερίας των ζώων, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια».
Οι αριθμοί και η ταχεία αναπαραγωγή των γατών
Σύμφωνα με την SPCA του Μόντρεαλ, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς πόσα αδέσποτα ζώα περιφέρονται στην πόλη, καθώς δεν έχουν ποτέ συλλεχθεί πραγματικά στοιχεία για αυτά.
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της, η SPCA ανέφερε ότι εκτιμάται ότι υπάρχουν 5,4 έως 9,6 εκατομμύρια γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερα στον Καναδά, με 1,5 έως 4,1 εκατομμύρια από αυτές να είναι αγριόγατες ή μη ιδιόκτητες.
«Είναι γνωστό ότι οι γάτες αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς. Εάν αφεθεί αστείρωτη, μια θηλυκή γάτα μπορεί να γεννήσει έως και τρία με πέντε γατάκια, δύο φορές το χρόνο», αναφέρουν οι εθελοντικές οργανώσεις.
Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα TNRM, σχεδόν 7.000 γάτες του δρόμου έχουν στειρωθεί, πράγμα που σημαίνει χιλιάδες λιγότερα άστεγα γατάκια στις αστικές περιοχές.
Η Αναστασόπουλος λέει ότι έχει περιθάλψει περίπου 300 γάτες και έχει δει ορισμένες κοινότητες γατών να διατηρούν χαμηλό αριθμό αναπαραγωγής μετά από χρόνια.
Κάθε γάτα επιθυμητή
Η ίδια δε προσθέτει ότι στόχος της είναι να φτάσει σε ένα σημείο όπου «δεν θα υπάρχουν πλέον γάτες που ζουν στην ύπαιθρο, που γεννιούνται στην ύπαιθρο και πεθαίνουν στην ύπαιθρο, αλλά όπου κάθε γάτα θα έχει ένα σπίτι και θα είναι επιθυμητή σε αυτό το σπίτι».
Πηγή: https://www.pet-in.gr/