NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι δέκα τρείς μαθητές της 8ης τάξης του Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν το πρωί της Πέμπτης εισήλθαν για τελευταία φορά οργανωμένα στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας και τα πρόσωπά τους έλαμπαν από χαρά.

Οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι ηγέτες της κοινότητας και οι μαθητές των μικρότερων τάξεων ανέμεναν με ανάμικτα συναισθήματα την άφιξή τους και στη συνέχεια παρακολούθησαν με συγκίνηση την 69η  τελετή αποφοίτησης.

Το Καθεδρικό Σχολείο είναι το μοναδικό Ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο στο Μανχάταν, το οποίο εφέτος εορτάζει την 70ή επέτειο της ιδρύσεώς του. Πρόκειται για ένα προηγμένο σχολείο, το οποίο έχει υψηλά στάνταρ και τα οποία αντανακλούν στις επιδόσεις των μαθητών στις πολιτειακές εξετάσεις και στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι γίνονται δεκτοί στα καλύτερα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία του Μανχάταν.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Λάνα Ζωχιού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εν λόγω τελετή ήταν η πρώτη για το διευθυντή Γιώργο Παπαγιάννη, καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Αύγουστο και η ομιλία του ήταν πλούσια σε νουθεσίες για τους αποφοίτους.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Ιωάννης Βλάχος ανέπεμψε την προσευχή και υπενθύμισε στους μαθητές να μη λησμονήσουν το Καθεδρικό Σχολείο καθώς επίσης και την κοινότητα της Αγίας Τριάδας.

Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Θεόδωρος Κλίνγκος, απευθυνόμενος στους αποφοίτους επεσήμανε: «Να θυμάστε τους δασκάλους που ήταν δίπλα σας όλα αυτά τα χρόνια και σας βοήθησαν να φτάσετε ως εδώ. Σίγουρα, είχατε κουραστεί να ακούτε κάθε μέρα τη φράση «διάβασε, διάβασε. Τα καλά κόποις κτώνται».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων Kim Jonas-Junas, ενώ απονέμει το βραβεια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ηθοποιός Michael “Mick” Mellamphy ο οποίος υπενθύμισε στους μαθητές να βάζουν πάντα τον πήχη ψηλότερα και ότι το ταλέντο από μόνο του δεν εξασφαλίζει την επιτυχία, αλλά πρέπει το ταλέντο να συνδυάζεται με το όραμα, τους ξεκάθαρους στόχους και την σκληρή εργασία.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Λάνας Ζωχιού, η οποία αναφέρθηκε στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και έθεσε στους μαθητές το δίλλημα Ελευθερία και Δημοκρατία ή πλούτο και υπενθύμισε στους αποφοίτους ότι  είναι οι ηγέτες του αύριο, οι οποίοι θα αγωνιστούν για έναν καλύτερο κόσμο.

Η κ. Ζωχιού προέτρεψε τους αποφοίτους να βάζουν καθημερινά ψηλότερα τον πήχη και να αγωνίζονται για την υλοποίηση των ονείρων και των οραμάτων τους χωρίς ποτές τους να λησμονούν την κοινότητα.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της δακάλας των ελληνικών και των αγγλικών Παναγιώτας Λιληκάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τέλος συνέστησε στους αποφοίτους να είναι γενναιόδωροι  και ότι τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από το να μοιράζονται τον χρόνο για ευγενικούς σκοπούς και για αγαθοεργίες.

Εξίσου συγκινητικές ήταν και ομιλίες της πρώτης αριστεύσασας Anne Evarts Sakai Foley και των δεύτερων αριστευσάντων Luke George Troncale και Stefano Yozzo και των δασκάλων που απένειμαν τα πτυχία, τα βραβεία και τις υποτροφίες στους αποφοίτους.

Οι μαθητές ενώ παρακολουθούν την τελετή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τη ομιλία του κεντρικού ομιλητή Michael “Mick” Mellamphy. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο αριστεύσασας Luke George Troncale. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά από αριστερά οι Γιώργος Παπαγιάννης (διευθυντής) Στέφανη Παντελίδη, πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Στέλλα Παντελίδη, πρόεδρος της κοινότητας, Θεόδωρος Κλίγκος, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Λάνα Ζωχιού, πρόξενος της Ελλάδας, αρχιδιάκων Παντελεήμων Παπαδόπουλος και π. Ιωάννης Βλάχος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο δάσκαλος ιστορίας Bryan Bishop. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Αθανασίας Φίλιου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.