Στη μετανάστευση της Νεότερης Ελλάδας από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό της Νέα Υόρκη είναι αφιερωμένη η έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων «Γης Απόδημοι Έλληνες | Πάτρα – νήσος Ellis» που άνοιξε για το κοινό την περασμένη Κυριακή, 20 Νοεμβρίου στο Νέο Λιμάνι Πάτρας. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σχεδιάστηκε με την υποστήριξη του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαϊας και του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με ιστορικούς, μελετητές, φορείς, συλλέκτες και ιδιώτες της πόλης που διέθεσαν αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία και τεκμήρια.
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά αρχεία, ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα από την περίοδο όταν η πόλη της Πάτρας και η ευρύτερη περιοχή ήταν η τελευταία εικόνα από την Ελλάδα που έπαιρναν μαζί τους οι μετανάστες στο ταξίδι για την ξενιτιά και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου. Επιπλέον, ο λιμάνι της Πάτρας δεν λειτούργησε μόνον ως το λιμάνι της μετανάστευσης των Ελλήνων αλλά αποτέλεσε το πέρασμα για τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η μεταναστευτική περίοδος από το λιμάνι ξεκινάει από το 1890 και διαρκεί μέχρι το 1965 με τα τελευταία πλοία “Σατούρνια” και “Βουλκάνια”.
Αναφερόμενος στην έκθεση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τους Απόδημους, Ανδρέας Κατσανιώτης σημειώνει πως «ως Υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, μετά από 25 ταξίδια σε 22 χώρες έχω βεβαιωθεί για την μεγάλη Ελλάδα εκτός Ελλάδας και την ισχύ που δίνει στην πατρίδα ο Ελληνισμός της διασποράς…Και ως Έλληνας ξέρω ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε ποτέ τα λάθη του παρελθόντος και να επιτρέψουμε να χαθεί ο “ανθός” του λαού μας σε ταξίδια ξενιτιάς. Προς αυτή την κατεύθυνση, η δημιουργία ενός μόνιμου μουσείου για τον απόδημο Ελληνισμό στην Πάτρα, αποτελεί ίσως το επόμενο βήμα».
- (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη πηγή dete.gr, Ανδρέας Κατσανιώτη FB)