ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Νοέμβριος, ως γνωστόν, είναι ο μήνας ενημέρωσης, αφύπνισης, αντιμετώπισης και χαλιναγώγησης μιας από τις πιο δύσκολες μάστιγες του αιώνα που ακούει στο όνομα του σακχαρώδη διαβήτη.
Ο διακεκριμένος καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης και Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά Δρ. Σπυρος Ηλία Μεζίτης, MD, PhD επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» για το μείζον θέμα της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη και τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης και αφύπνισης του κοινού για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση.
Ο μήνας Νοέμβριος, όπως επεσήμανε, είναι μήνας επαγρύπνησης για χαλιναγώγηση της παγκόσμιας αυξάνουσας μάστιγας που ακούει στο όνομα «σακχαρώδης διαβήτης».
Μετράμε πάνω από 600 εκατομμύρια με 1 στα δέκα άτομα με σάκχαρο παγκόσμια και ξοδεύουμε περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά έξοδα ετησίως για την αντιμετώπιση των επιπλοκών!
Αναφερόμενος στα αίτια αυτής της μάστιγας επεσήμανε: «Η ζωή μας έχει αλλάξει με άγχος, αϋπνία, γρήγορο φαγητό γεμάτο ζάχαρη, αλάτι και λίπος, λίγη άσκηση και μακροζωία. Καλείται το μικρό αλλά δυνατό όργανο στη κοιλιακή χώρα που λέγεται πάγκρεας να εκκρίνει συνέχεια υψηλή ινσουλίνη που κανονίζει το σάκχαρο από το αίμα να μεταβαίνει στα κύτταρα των μυών και νεύρων.
Ο οργανισμός κουράζεται με το υψηλό σάκχαρο από τη διατροφή, μειώνονται τα αντισώματα της ινσουλίνης και λιγότερη ινσουλίνη κυκλοφορεί. Η ινσουλίνη συναντά αντίσταση στο έργο της από τα κύτταρα λίπους και το σάκχαρο αυξάνεται με νηστεία πάνω από 125 mg/dl στο αίμα όπου κάνουμε διάγνωση διαβήτη.
Αν το σάκχαρο στο αίμα περνάει τα 200 mg/dl με τον χρόνο επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και προξενεί θρομβώσεις στα νεφρά, τα μάτια και τα πόδια με αποτέλεσμα τη νεφρική ανεπάρκεια, δυσκολία όρασης και νευροπάθειες. Το υψηλό σάκχαρο σε συνδυασμό με την υψηλή χοληστερίνη και την υπέρταση οδηγούν στα καρδιακά εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η ιατρική έρευνα μας έχει δώσει φάρμακα που αυξάνουν την ινσουλίνη, ή κάνουν την ινσουλίνη να δουλεύει καλύτερα, ελαττώνουν την όρεξη ή την απορρόφηση υδατανθράκων, αντικαθιστούν τη φυσιολογική ινσουλίνη με πένες ένεσης η αντλίες έγχυσης της ινσουλίνης.
Οι έμπειροι γιατροί χρησιμοποιούν συνδυασμούς φαρμάκων, δίαιτας και άσκησης για να πετύχουν επίπεδο τριμηνιαίας αιματολογικής εξέτασης γλυκοζυγλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbΑ1c) κάτω του 7%.
Ο πληθυσμός πρέπει να μορφώνεται για τον σακχαρώδη διαβήτη, να εξετάζεται, να γνωρίζει για δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, για βάδισμα ενός χιλιομέτρου καθημερινά και για αερόβια άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα, για απώλεια βάρους, για το οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, για ύπνο πάνω από 7 ώρες το 24ωρο και ελάττωση άγχους.
Πρέπει οι κρατικοί φορείς να περιορίσουν τις τροφές και τα ποτά με εξωφρενική ζάχαρη και να δώσουν οικονομικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που προσφέρουν στους εργαζόμενους χρόνο για άσκηση.
Το μέλλον για τη θεραπεία αυτής της χρόνιας πάθησης υπόσχεται πολλά με τα βλαστοκύτταρα να μετατρέπονται σε κύτταρα ινσουλίνης για μετάγγιση, τις προηγμένες αντλίες ινσουλίνης με αισθητήρες σακχάρου αίματος, και την αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος.
Ο προδιαβήτης (HbΑ1c 5.5 – 6.5%) επηρεάζει το ένα τρίτο του ενηλίκου πληθυσμού και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ότι είμαστε προ διαβητικοί. Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας τώρα θα έχουμε άσχημα επακόλουθα!
[…] https://www.anamniseis.net/o-dr-spyros-h-mezitis-mila-gia-tis-nees-methodous-diagnosis-kai-antimetop… […]
B”H Dr. Spyros Mezitis is one half of a fraternal duo of physicians (with Nicholas), a noted professor-endocrinologist at New York’s Cornell University, and current president of the joint Canada-USA medical associations. The deserved pride that exudes in our Greek American compatriots’ bosoms serves as a catalyst for many more to aspire to such lofty achievements! With November declared diabetes awareness month it’s important to underscore several salient facts: 600m or 1 in 10 worldwide suffers from this sugar-induced disease, costing humanity more than $250b in treatment, and derived complications. Further, our quality of life suffers from acute stress, apnea, fast food full of sugar, salt, fat and in the absence of regular exercise. Pancreas, under the circumstances, is tasked to increase the production of insulin that feeds cells, muscle, nerves. Such deficiencies provoke strokes and heart episodes that can lead to early death. We need to be informed to have periodic medical examinations, enter into a regimen of 1km active walking daily, attain weight reduction, sleep seven hours without evident anxiety.
How wonderful it is to encounter these professional and intellectual heavyweights, and more, for me as an admirer to be on the receiving end of accolades from such friends who appreciate my efforts within the non-Jewish compatriot community! May they long continue to advance knowledge and tolerance irrespective of our differences; indeed, in appreciation and acceptance of human diversity. Amen. With fraternal affection, Asher