Κυρ. Μητσοτάκης: Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα και στην υλοποίηση μεγάλων έργων που έχουν κοινωνικό πρόσημο

0
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

«Κάποιες κυβερνήσεις παραδίδουν πραγματικά έργα και κάποιες κυβερνήσεις μας παρουσίαζαν μουσαμάδες με ζωγραφισμένα εκδοτήρια, ωσάν να μπορούν τάχα να εξαπατήσουν τους πολίτες με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα εγκαίνια των τριών νέων σταθμών της Γραμμής 3 του Μετρό, στον σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» στον Πειραιά.

«Δεν παραδίδουμε κανέναν μουσαμά σήμερα. Σε λίγες ώρες από τώρα το μετρό και οι τελευταίοι τρεις σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 3 θα τεθούν σε λειτουργία, στη διάθεση πρώτα και πάνω απ΄ όλα των Πειραιωτών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης είναι «Συνέπεια, Συνέχεια, Σταθερότητα και στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής» και υπενθύμισε απευθυνόμενος προς τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που παρέστη στην εκδήλωση, πως «το έργο αυτό όντως ξεκίνησε έμπρακτα από τη δικιά μας τότε διακυβέρνηση και χαίρομαι που είσαι σήμερα παρών, αποδεικνύοντας ότι ναι, τα έργα αυτά προφανώς και έχουν μια συνέχεια και όλες οι κυβερνήσεις με τον τρόπο τους τα έχουν υπηρετήσει. Οφείλω να επισημάνω, όμως, ότι κάποιες κυβερνήσεις έτρεξαν πιο γρήγορα και πιο συστηματικά και κάποιες κινήθηκαν με άλλους ρυθμούς».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο αυτό είναι μια μόνο απόδειξη της μεγάλης έμφασης που δίνει η κυβέρνηση στα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκούς πόρους.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

«Να θυμίσω ότι η Ευρώπη στέκεται πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας όχι μόνο μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε «την πολύ σημαντική δουλειά που έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό».

«Έχετε δίκιο να λέτε ότι έχουμε δημιουργήσει σχολή για το πώς μπορεί να κατασκευάζονται τέτοια έργα με ταυτόχρονη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς», συνέχισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Το πρώτο λιμάνι της χώρας αποκτά τη θέση που του αξίζει, μια θέση αντάξια της πλούσιας ιστορίας του. Και η Κυβέρνησή μας για ακόμα μια φορά κάνει πράξη το κεντρικό μας σύνθημα: Συνέπεια, Συνέχεια, Σταθερότητα και στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής. Έργων που έχουν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόσημο, διότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξυπηρετούν όλους τους πολίτες, αλλά πρωτίστως εξυπηρετούν εκείνους τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα να μετακινηθούν με άλλο τρόπο, με φτηνό εισιτήριο, με ασφάλεια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.

Αναφέρθηκε στην υπομονή που επέδειξαν οι πολίτες και όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου τονίζοντας ότι «σήμερα θα αισθάνονται και μεγάλη ικανοποίηση και στα «Μανιάτικα» και στον «Πειραιά» και στο «Δημοτικό Θέατρο», γιατί εκτός από Μετρό παραδίδουμε και καινούριες πλατείες, κοσμήματα, αναβαθμίζουμε ουσιαστικά την ποιότητα ζωής μέσα σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη, μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και παρεμβάσεις φιλικές προς τον πολίτη, χωρίς τη σημαντική επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς στο λεκανοπέδιο.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

«Το λεκανοπέδιο θα γίνει αβίωτο εάν δεν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σημαντικά έργα υποδομής, με σημαντικότερη τη Γραμμή 4, αλλά και τις επεκτάσεις της Γραμμής 2. Γι’ αυτό και δώσαμε τόσο μεγάλη σημασία στο να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε τα έργα αυτά» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «όταν ολοκληρωθεί η Γραμμή 4 και δρομολογηθούν και οι υπόλοιπες επεκτάσεις οι οποίες ήδη μελετούνται, πάνω από 1 εκατομμύριο Αθηναίοι και επισκέπτες της πόλης θα χρησιμοποιούν το Μετρό καθημερινά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη πολύ σημαντική δουλειά που έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, για τη δημιουργία μιας μόνιμης αρχαιολογικής έκθεσης για το Σύστημα Ύδρευσης της αρχαίας πόλης του Πειραιά με τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχουμε πια δημιουργήσει μια σχολή η οποία αναγνωρίζεται παγκόσμια για το πώς μπορούν να κατασκευάζονται τέτοια έργα με ταυτόχρονη ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστεί πιο συστηματικά και το ζήτημα της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της «εισιτηριοδιαφυγής», καθώς όπως είπε «δε νοείται κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι να χρησιμοποιούν τα Μέσα χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα».

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Τρεις σταθμοί Μετρό για 132.000 πολίτες τη μέρα και με 23.000 οχήματα λιγότερα

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη με την λειτουργία, σήμερα, των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», επιπλέον 132.000 πολίτες ημερησίως θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Μετρό, με ταυτόχρονη μείωση της κυκλοφορίας κατά 23.000 οχήματα και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 70 τόνους ημερησίως.

Το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας συνδέεται πλέον απευθείας με το Αεροδρόμιο, με τη διαδρομή να διανύεται σε μόλις 55 λεπτά. Από το Λιμάνι στο Σύνταγμα οι επιβάτες θα μπορούν να φθάνουν σε μόλις 12 – 13 λεπτά.

Επιπλέον, η απευθείας σύνδεση μεταξύ του Λιμανιού του Πειραιά και του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω της Γραμμής 3 του Μετρό, θα προσδώσει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, όσο και στην Εθνική Οικονομία γενικότερα.

Το συνολικό έργο θα αποτελείται από μία σήραγγα μήκους περίπου 7,55 χλμ., τους τρεις σταθμούς που άνοιξαν σήμερα για το επιβατικό κοινό («Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο») και άλλους τρεις νέους σταθμούς («Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια»).

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Επίσης εντός του σταθμού «Δημοτικό Θέατρο», διαμορφώθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων, η μουσειογραφική έκθεση «Το Αθέατο Νερό», με πρωτότυπα και αντίγραφα των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκάλυψε η αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή, καθώς και εποπτικά μέσα αναπαράστασης του υδρευτικού συστήματος του αρχαίου Πειραιά. Σε εσοχή στο δάπεδο έχει τοποθετηθεί το αποκαλυφθέν στην αρχαιολογική ανασκαφή αυθεντικό βοτσαλωτό δάπεδο οικίας του αρχαίου Πειραιά.

Κ.Αχ. Καραμανλής: Οι τρεις νέοι σταθμοί αποτελούν ένα πραγματικό κατασκευαστικό επίτευγμα

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Μετρό έφτασε στον Πειραιά. Οι τρεις νέοι σταθμοί «Πειραιάς», «Μανιάτικα» και «Δημοτικό Θέατρο» αποτελούν ένα πραγματικό κατασκευαστικό επίτευγμα. Βλέπετε ότι εδώ στο «Δημοτικό Θέατρο» έχουμε σίγουρα έναν από τους πιο όμορφους και ιδιαίτερους σταθμούς ολόκληρου του δικτύου μας».

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

«Mε το έργο αυτό ο Πειραιάς γίνεται πραγματικά μια σύγχρονη, μια πιο ανθρώπινη πόλη. Γιατί το Μετρό είναι το πλέον βιώσιμο και “καθαρό” μέσο αστικής μετακίνησης. Ένα μέσο που βελτιώνει άμεσα και θεαματικά την καθημερινότητα των πολιτών», σημείωσε. «Μετά από δεκαετίες, ενώνουμε επιτέλους απευθείας το μεγαλύτερο λιμάνι με το κέντρο της Αθήνας και βέβαια με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας πως «κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνα τα ανεκδιήγητα εγκαίνια των μουσαμάδων. Τις βόλτες πάνω στους συρμούς χωρίς ράγες. Αυτό το μνημείο πολιτικής εξαπάτησης. Και αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μας κυρίες και κύριοι. Από τη μία φιέστες χωρίς αντίκρισμα και από την άλλη ένα έργο ολοκληρωμένο, έτοιμο να μπει στην καθημερινότητα της πόλης. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και αυτή θα είναι πάντοτε».

Επίσης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το έργο του Μετρό στον Πειραιά αποδεικνύει ότι η παρουσία αρχαιοτήτων και η έρευνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο ενός μεγάλου δημόσιου έργου, συνιστά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την πόλη, παρά εμπόδιο στην ομαλή εξέλιξη του έργου. Η αρχαιολογική έρευνα αφηγείται ιστορίες από τη διαχρονική ζωή της πόλης, που μπορούν να συνδυαστούν δημιουργικά με την αναπτυξιακή προοπτική των σύγχρονων πόλεων. Αυτό το τελευταίο αποδεικνύεται και στην περίπτωση του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου στη Θεσσαλονίκη. Το ιστορικό όφελος από την αρχαιολογική έρευνα σε όλο το έργο, ιδιαίτερα στους σταθμούς «Αγία Σοφία» και «Βενιζέλου» με την αποκάλυψη -εκτός των άλλων πολύ σημαντικών ρωμαϊκών και βυζαντινών καταλοίπων- οικιστικές μαρτυρίες της Θεσσαλονίκης του Κασσάνδρου είναι τεράστιο. Στο τέλος του 2023, εσείς, κ. Πρωθυπουργέ, θα είστε εκείνος που θα αποδώσει στην Θεσσαλονίκη, όχι μόνο τον Μητροπολιτικό Σιδηρόδρομο με πέντε σταθμούς-μουσεία, αλλά και με τον μεγαλύτερο διεθνώς αρχαιολογικό χώρο ενταγμένο σε ένα μείζον τεχνικό έργο, στην καθημερινότητα της πόλης και των επιβατών του Μετρό».

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, τόνισε πως «ο συνολικός αριθμός επιβατών των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό θα ξεπεράσει το ένα 1 εκατομμύριο ημερησίως. Συγκεκριμένα κάθε ημέρα 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το Μετρό για να διασφαλίσουν άνετη, γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση». «Στα 3 χρόνια που είμαστε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι είμαστε η παράταξη των πραγματικών μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων έργων. Γιατί και αυτό το έργο ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπενθύμισε ο κ. Καραγιάννης.

Μετά την εκδήλωση ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην αρχαιολογική έκθεση του σταθμού «Δημοτικό Θέατρο» από την κυρία Μενδώνη και στη συνέχεια περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά όπου συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Κύριε Πρόεδρε, Σεβασμιώτατε, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κυρία και κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριοι Βουλευτές, φίλες και φίλοι,

Όταν μιλάει κανείς τελευταίος αισθάνεται ότι όλα τα σημαντικά έχουν ήδη ειπωθεί από τους προλαλήσαντες, οπότε επιτρέψτε μου να είμαι σχετικά σύντομος.

Ξεκινώντας με τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν εξαιρετικά σκληρά, προκειμένου αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο για τον Πειραιά αλλά και για το λεκανοπέδιο συνολικά, να παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία είχαμε θέσει όταν οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύθηκαν τη διακυβέρνηση του τόπου.

Όπως ακούσατε, μιλάμε για ένα έργο το οποίο είχε εξ αρχής να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Ειδικά όσον αφορά την κατασκευή του κεντρικού σταθμού του Πειραιά, δίπλα στο λιμάνι, κάποιοι υπερέβαλαν εαυτόν και εξάντλησαν όλη τους την τεχνική ευρηματικότητα προκειμένου το έργο αυτό να μπορέσει να κατασκευαστεί και να παραδοθεί σήμερα στους Πειραιώτες.

Ένα έργο το οποίο, κ. Δήμαρχε, θα αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι για τον Πειραιά μόνο από τη στιγμή που θα λειτουργήσει, σε λίγες ώρες από τώρα.

Ένα έργο το οποίο -επιτέλους- θα συνδέσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Σε 55 λεπτά θα μπορεί κανείς να βρίσκεται από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά και αντιστρόφως.

Και βέβαια, ένα έργο το οποίο θα συνδέσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τον Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας, καθώς η διαδρομή αυτή θα χρειάζεται πια μόλις 20 λεπτά.

Είναι μια μόνο απόδειξη -το έργο αυτό το οποίο παραδίδουμε σήμερα- της μεγάλης έμφασης που, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, δίνουμε στα μεγάλα έργα υποδομής. Έργα υποδομής τα οποία, όπως ειπώθηκε ήδη, χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκούς πόρους. Θέλω να ευχαριστήσω και την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την άψογη συνεργασία η οποία υπάρχει σε όλα αυτά τα σημαντικά συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία τα οποία αξιοποιούμε, εν προκειμένω το ΕΣΠΑ.

Και θέλω να σας θυμίσω, βέβαια, ότι η Ευρώπη στέκεται πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας, όχι μόνο μέσα από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα προσθέσει στις χρηματοδοτικές μας δυνατότητες σημαντικότατους πόρους, κάποιοι εκ των οποίων κατευθύνονται ακόμα για βασικά έργα υποδομής.

Και βέβαια, δεν θα μπορούσα να μην σταθώ στην πάρα πολύ σημαντική δουλειά η οποία έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, προκειμένου να αποδείξουμε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να συμβαδίσει αρμονικά με τη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής.

Έχετε δίκιο, κ. Υπουργέ, να λέτε ότι έχουμε πια δημιουργήσει μια σχολή η οποία αναγνωρίζεται παγκόσμια για το πώς μπορούν να κατασκευάζονται τέτοια έργα με ταυτόχρονη ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εν προκειμένω του Πειραιά. Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να επισκεφτούμε αυτό τον σημαντικό εκθεσιακό χώρο, ο οποίος μάλιστα είναι και ελεύθερος για το κοινό. Δεν χρειάζεται κανείς να πληρώσει εισιτήριο για να τον δει.

Και βέβαια σε 15, 16 μήνες από τώρα, στο τέλος του ’23, το αργότερο στις αρχές του 2024, θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης με πλήρη λειτουργία 5 σταθμών οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και Μουσεία, με πιο εμβληματικό, το σταθμό της Βενιζέλου.

Όπου πραγματικά γίνεται μία πολύ σπουδαία δουλειά απόσπασης μιας πρωτοφανούς πλούτου πολιτιστικής παρακαταθήκης της πόλης και επανατοποθέτησής της με απόλυτη ασφάλεια και σεβασμό στο πολιτιστικό κεκτημένο της πόλης.

Ναι κ. Υπουργέ, και Μετρό και Αρχαία, και εδώ στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Και οι πιο καχύποπτοι πιστεύω θα πειστούν ότι έχουμε τη δυνατότητα, αυτά τα οποία λέμε να μπορούμε να τα κάνουμε πράξη.

Ως προς την σημασία των μέσων σταθερής τροχιάς για το λεκανοπέδιο συνολικά, μίλησε ο κ. Υπουργός. Θέλω να προσθέσω μόνο ότι δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη, μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και παρεμβάσεις φιλικές προς τον πολίτη, χωρίς τη σημαντική επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς στο λεκανοπέδιο.

Το λεκανοπέδιο θα γίνει αβίωτο εάν δεν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σημαντικά έργα υποδομής, με σημαντικότερη τη Γραμμή 4, αλλά και τις επεκτάσεις της Γραμμής 2. Γι’ αυτό και δώσαμε τόσο μεγάλη σημασία στο να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε τα έργα αυτά. Είχαμε μεγάλες δυσκολίες στην δημοπράτηση της Γραμμής 4. Μπορέσαμε όμως και τις ξεπεράσαμε και είμαστε τώρα απολύτως σίγουροι ότι σε 7 με 8 χρόνια τώρα, αυτή η πάρα πολύ σημαντική Γραμμή -15 σταθμοί, θέλω να θυμίσω- θα μπορέσει να παραδοθεί προς χρήση για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, αλλά και για τους επισκέπτες.

Πιστεύω ότι οι πολίτες οι οποίοι, κ. Δήμαρχε, έδειξαν εδώ μεγάλη υπομονή για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, σήμερα θα αισθάνονται και μεγάλη ικανοποίηση και στα Μανιάτικα και στον Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο, γιατί εκτός από Μετρό παραδίδουμε και καινούριες πλατείες, κοσμήματα, αναβαθμίζουμε ουσιαστικά την ποιότητα ζωής μέσα σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Και δεν μπορώ να μην επαναλάβω πόσο δύσκολα είναι αυτά τα τεχνικά έργα όταν σκάβεις για Μετρό μέσα σε μία πόλη με τόσο βαριά πολιτιστική κληρονομιά και πόσο σημαντική είναι η τεχνογνωσία την οποία αποκτούμε, αποκτούν και οι Ελληνικές εταιρείες πια. Μία τεχνογνωσία η οποία είναι και εξαγώγιμη, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα τίθεται προς όφελος των Ελλήνων πολιτών μέσα από τα σημαντικά αυτά έργα.

Κρατήστε ένα νούμερο μόνο. Όταν ολοκληρωθεί η Γραμμή 4 και δρομολογηθούν και οι υπόλοιπες επεκτάσεις οι οποίες ήδη μελετούνται, πάνω από 1 εκατομμύριο, θα το ξαναπώ, πάνω από 1 εκατομμύριο Αθηναίοι και επισκέπτες της πόλης θα χρησιμοποιούν το μετρό καθημερινά. Καθημερινά. Για τέτοιας έκτασης παρέμβαση συζητούμε σήμερα.

Κύριε τέως Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αντώνη (Σαμαρά), το έργο αυτό όντως ξεκίνησε έμπρακτα από τη δικιά μας τότε διακυβέρνηση και χαίρομαι που είσαι σήμερα παρών, αποδεικνύοντας ότι ναι, τα έργα αυτά προφανώς και έχουν μια συνέχεια και όλες οι κυβερνήσεις με τον τρόπο τους τα έχουν υπηρετήσει.

Οφείλω να επισημάνω, όμως, ότι κάποιες κυβερνήσεις έτρεξαν πιο γρήγορα και πιο συστηματικά και κάποιες κινήθηκαν με άλλους ρυθμούς. Και κάποιες κυβερνήσεις παραδίδουν πραγματικά έργα και κάποιες κυβερνήσεις μας παρουσίαζαν μουσαμάδες με ζωγραφισμένα εκδοτήρια, ωσάν να μπορούν τάχα να εξαπατήσουν τους πολίτες με αυτόν τον τρόπο.

Δεν παραδίδουμε λοιπόν, κ. Δήμαρχε και κ. Περιφερειάρχα, κανέναν μουσαμά σήμερα. Σε λίγες ώρες από τώρα το μετρό και οι τελευταίοι τρεις σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 3 θα τεθούν σε λειτουργία, στη διάθεση πρώτα και πάνω απ΄ όλα των Πειραιωτών. Σε έναν Πειραιά που αλλάζει, σε έναν Πειραιά ο οποίος αναδεικνύεται, ο οποίος αποκτά νέα δυναμική μέσα από μία σειρά σημαντικών έργων δημοσίων και ιδιωτικών.

Το πρώτο λιμάνι της χώρας αποκτά τη θέση που του αξίζει, μια θέση αντάξια της πλούσιας ιστορίας του. Και η κυβέρνησή μας για ακόμα μια φορά κάνει πράξη το κεντρικό μας σύνθημα: Συνέπεια, Συνέχεια, Σταθερότητα και στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής.

Έργων που έχουν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόσημο, διότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξυπηρετούν όλους τους πολίτες, αλλά πρωτίστως εξυπηρετούν εκείνους τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα να μετακινηθούν με άλλο τρόπο, με φτηνό εισιτήριο, με ασφάλεια.

Και μιας και μιλάμε για εισιτήριο, κ. Υπουργέ, θα πρέπει να εξετάσουμε λίγο πιο συστηματικά και το ζήτημα της πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της «εισιτηριοδιαφυγής», γιατί δε νοείται κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι να χρησιμοποιούν τα Μέσα χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα. Θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και αυτό το πρόβλημα.

Αλλά σήμερα είναι μια μέρα γιορτής για τον Πειραιά, για όλο το λεκανοπέδιο. Καλοτάξιδοι οι νέοι συρμοί οι οποίοι -επιτέλους- έφτασαν στον Πειραιά. Σας ευχαριστώ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά, ενός από τα μεγαλύτερα έργα που χρηματοδοτεί η πολιτική συνοχής σε όλη την ΕΕ

«Σήμερα εγκαινιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ, η επέκταση της γραμμής του μετρό της Αθήνας προς τον Πειραιά. Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 470 εκατ. ευρώ από την ΕΕ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Χάρη στα κονδύλια της πολιτικής συνοχής, θα βελτιωθεί η ζωή των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά. Το μετρό θα φτάσει στην πόλη του Πειραιά, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, συνδέοντας το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με το μεγαλύτερο λιμάνι της σε λιγότερο από μία ώρα. Αυτό το μείζον έργο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και ωφελήσει σημαντικά την εθνική οικονομία της Ελλάδας».

Με το έργο αυτό, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ολοκληρώνεται η γραμμή μετρό 3 από την Αθήνα στον Πειραιά και βελτιώνεται σημαντικά η πρόσβαση των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών. Με τους τρεις νέους σταθμούς, Μανιάτικα, λιμάνι Πειραιά και Δημοτικό Θεάτρο, για πρώτη φορά οι πολίτες θα μπορούν να φτάσουν από τα προάστια του Πειραιά, τα Μανιάτικα, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό και, κατ’ επέκταση, τη Νεάπολη, στο διοικητικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο του Πειραιά μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Οι αναμενόμενες αλλαγές στην κινητικότητα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση της κυκλοφορίας στους κεντρικούς άξονες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να προσφέρει σε άλλα 174.000 άτομα εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο του μετρό, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο εντάσσεται στις ευρύτερες επενδύσεις της πολιτικής συνοχής σε υποδομές δημόσιων μεταφορών στην περιφέρεια της Αττικής, οι οποίες περιλαμβάνουν τα δίκτυα μετρό, τραμ, λεωφορείων και προαστιακού σιδηρόδρομου. Τον Μάρτιο του 2017, η Επιτροπή ενέκρινε τη δεύτερη φάση της χρηματοδότησης του μετρό από την ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.