Η Τουρκία απέρριψε ενδεχόμενο άτυπης διάσκεψης

0
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο στιγμιότυπο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ενώ υποδέχεται τον ομόλογό του. PHOTOS: © GANP/DIMITRIOS PANAGOS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (Ανάλυση) του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ

Η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.)για την έκθεση καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα και η νέα έκφραση υποστήριξης του σώματος προς την απόφαση του Αντόνιο Γκουτιέρες να ζητήσει από την Τζέιν Χολ Λουτ να συνεχίσει στις διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, μάλλον ελάχιστα διαφωτίζουν όσους αναρωτούνται για την επόμενη κίνηση της Αμερικανίδας συμβούλου του γ.γ. Η μεν κ. Λουτ δεν εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά στο Σ.Α. Λέγεται μάλιστα ότι από τη στιγμή που δεν έχει διοριστεί σ’ αυτή τη θέση, κάποια από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου δεν επιθυμούν καν να παρουσιαστεί ενώπιόν τους.

Η ενημέρωση έγινε από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Μίροσλαβ Γιέντσα, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Όλα τα μέλη του Σ.Α. υποστήριξαν τις προσπάθειες του γ.γ. και της κ. Λουτ, κάποια εξέφρασαν απογοήτευση γιατί από τον Ιούλιο του 2017 το αδιέξοδο παραμένει και οι πλευρές έχουν αποτύχει να βρουν τη βάση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Οι Αμερικανοί επανέλαβαν –κοσμίως κατά την έκφραση διπλωμάτη– ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο υπό τη σημερινή της μορφή, ενώ άλλα τόνισαν την ανάγκη της παραμονής της. Ωστόσο, όλοι δείχνουν για την ώρα να καλύπτονται από τη συνέχιση της προσπάθειας, καθώς ούτε ο γ.γ. ούτε τα μέλη του Σ.Α., έχουν να προτείνουν κάποια άλλη πορεία αυτή τη στιγμή. Προ των διαβουλεύσεων του Σ.Α. ήλθε στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με όλα τα μέλη του Σώματος, αξιωματούχους της Γραμματείας και την Τζέιν Χολ Λουτ, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσφώνησε την Ολομέλεια της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Τον κ. Αναστασιάδη κάλεσε στο βήμα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος προήδρευσε των εργασιών ως ένας εκ των 21 αντιπροέδρων της Γενικής Συνέλευσης. PHOTOS: © GANP/DIMITRIOS PANAGOS

Σε σχέση με τη Γραμματεία, οι προσδοκίες εμφανίζονται αρκετά χαμηλές, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει και διάθεση να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια.

Σε σχέση με το Σ.Α., εκ του αποτελέσματος, όπως εκφράστηκε με τη δήλωση του Ινδονήσιου προεδρεύοντα, οι επαφές ήταν παραγωγικές. Με αφορμή τις τουρκικές κινήσεις για έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό σκάφος «Fatih», η ελληνοκυπριακή πλευρά κατόρθωσε να συμπεριληφθεί στην προεδρική δήλωση αναφορά «στην ανάγκη αποφυγής δραστηριοτήτων που προκαλούν ζημιά στις πιθανότητες επιτυχίας» των διαπραγματεύσεων.

Στην προεδρική δήλωση, ωστόσο, εμφανής είναι και η επιρροή των «σκεπτικιστών», που βιάζονται για αποτελέσματα και επέλεξαν με τη δήλωση να υπενθυμίσουν στους ηγέτες να έχουν κατά νου το φυσικό παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζει ο παρών εκλογικός κύκλος». Υπονοώντας και τις ψευδοεκλογές στα Κατεχόμενα, αλλά και τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Επιστροφή στους όρους αναφοράς Σε σχέση με τη Γραμματεία και την κ. Λουτ,

Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος,.

μάλλον ο κ. Μαυρογιάννης δεν θα επιστρέψει στην Κύπρο με καθαρή εικόνα για την επόμενη κίνηση της συμβούλου του γ.γ. Η Τουρκία προφανώς απέρριψε και τη διαδικαστική φόρμουλα για να βρεθούν ατύπως οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Κύπρο και να δουν αν υπάρχει βάση για το πως θα προχωρήσουν. Έτσι, καθώς στην ενημέρωση του Σ.Α. δεν έγινε κάποια αναφορά από τον αξιωματούχο της Γραμματείας για άλλου είδους προσπάθειες, τα μέλη του Σ.Α. μέσω της δήλωσης του προεδρεύοντα επανέλαβαν την προτροπή προς τις πλευρές «να συμφωνήσουν όρους αναφοράς ως βάση για ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις».

Πάντως, αναφορικά με την τουρκική στάση, εκτιμάται ότι στη φάση αυτή και μετά την ήττα του στις μεγάλες πόλεις, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμιά διάθεση να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις. Κι ίσως μάλιστα να στέλνει και το «Fatih» για έρευνες με σκοπό να προκαλέσει ένταση, η οποία να μην επιτρέπει επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ακόμη και για διαδικα-

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, που είχε συνάντηση την Τετάρτη με τη βοηθό γ.γ. του ΟΗΕ Ροσμαρί Ντι Κάρλο, συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι στη Γραμματεία δεν συνηγορούν με βιαστικές ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν σε αποτυχία. Από την άλλη, αξιωματούχοι της Γραμματείας λαμβάνουν μηνύματα απογοήτευσης από μέλη του Σ.Α. για την παράταση του αδιεξόδου. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η κ. Λουτ θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση τις διερευνητικές επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη –αρχικά μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών– και στη συνέχεια θα επιχειρήσει ακόμη μία επίσκεψη στη Λευκωσία, ίσως προ των ευρωεκλογών, για να δει αν μπορεί να βρεθεί βάση επανάληψης των διαπραγματεύσεων. Στον βαθμό που δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όλη η προσοχή θα στραφεί στην έκθεση του γ.γ. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στο τι θα εισηγείται στο κομμάτι των Καλών Υπηρεσιών και στη συνέχεια το πώς θα αντιδράσει το Σ.Α.

Οπωσδήποτε οι Αμερικανοί αναμένεται να διατηρήσουν τη σκληρή στάση, επικαλούμενοι θέματα αρχών. Στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προωθείται για μόνιμη αντιπρόσωπος η σημερινή πρέσβειρα στον Καναδά, Κέλι Νάιτ-Κραφτ, ενώ ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Τζόναθαν Κόεν, που γνωρίζει το Κυπριακό και κατόρθωνε παρά τη γνωστή αμερικανική στάση να διατηρεί τα θετικά στοιχεία στα ψηφίσματα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναμένεται να διοριστεί πρέσβης των ΗΠΑ στην Αίγυπτο. Η αποχώρηση του κ. Κόεν οπωσδήποτε δεν θεωρείται θετική εξέλιξη

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.