Συνεχίζονται οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ. Φωτογραφία: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. (ΚΥΠΕ) Με την προώθηση των νομοσχεδίων για την άρση του εμπάργκο όπλων, τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μη παροχή των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία στο επίκεντρο, οι αντιπρόσωποι του 35ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ ξεκινούν σήμερα Τετάρτη τις επαφές με περισσότερους από 45 σημαίνοντες βουλευτές και γερουσιαστές.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν την Τρίτη με χαιρετισμούς των μεγάλων οργανισμών που συμμετέχουν στο συνέδριο, την ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας για τα Ανθρωπιστικά Θέματα και τους Απόδημους, Φώτη Φωτίου και ενημέρωση από τους πρέσβεις της Κύπρου και της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Μάριο Λυσιώτη και Χάρη Λαλάκου.

«Κανείς οργανισμός δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε το στόχο μας μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια, ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες των αγώνων της Ομογένειας μετά το 1974, Αντριου Αθενς, Γιώργο Λιβανό, Ευγένιο Ρωσίδη, Άρη Ανάγνο, Πολ Σαρμπάνη και Τζον Μπραδήμα, αλλά και άλλους αγωνιστές όπως ο Νίκος Μουγιάρης, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος κ.α.

«Η Τουρκία δαπανά πολύ μεγάλα ποσά για δημόσιες σχέσεις, ενώ εμείς είμαστε εθελοντές», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, που αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου και στην ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας.

Ο Αντι Μανάτος, συντονιστής του λόμπι, είπε ότι κάθε ένας από τους τρεις μεγάλους αμερικανο-εβραϊκούς οργανισμούς έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων το χρόνο.

Παραθέτοντας τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν, κατονόμασε τις ενεργειακές ανακαλύψεις, τη σχέση Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, την αναβαθμισμένη σχέση της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ΗΠΑ και τη νομοθεσία που έχει κατατεθεί για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του νέου νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την επιτροπή διάθεσης κονδυλίων της Βουλής και προνοεί κονδύλια για τη θεσμοθέτηση της σχέσης των ΗΠΑ με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης ενημέρωσε τους αντιπροσώπους για τις δραστηριότητες γύρω από το Κυπριακό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα προβλήματα που προκαλεί η αβεβαιότητα εξαιτίας της μόνιμης ενασχόλησης των Βρετανών πολιτικών με το Brexit.

Σημείωσε ακόμη το πρόβλημα με εκλογές Τούρκων σε δημοτικά συμβούλια εξαιτίας των μη ελέγχων σε εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους έχουν εγγραφεί χωρίς να είναι υπήκοοι, τουρκικής καταγωγής άτομα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων και τη Βουλγαρία.

Ο πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Νίκος Λαρυγγάκης εξέφρασε ανησυχία για τις συνεχώς κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις απειλές που εγκυμονούν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε ικανοποίηση για τις τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων που θεωρούν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και την Κύπρο στρατηγικό εταίρο και σημείωσε ότι πρέπει να μην αποτελούν απλές δηλώσεις αλλά να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, Βασίλης Μωσαϊδης μετέφερε το χαιρετισμό της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης στο συνέδριο και υπογράμμισε τη σημασία του να είμαστε αποφασιστικοί στην ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώσης για το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Δεξίωση

Το βράδυ οι αντιπρόσωποι παρευρέθηκαν στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή τους στην κατοικία του, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Μάριος Λυσιώτης. Στην δεξίωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, ο οποίος τόνισε τις στενές σχέσεις που διατηρεί με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, στα 30 χρόνια που είναι βουλευτής και διαβεβαίωσε πως όσο είναι στη θέση του προέδρου θα έχει στην καρδιά του τα θέματα που αφορούν την συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη στρατηγική συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ. Όσο για την Τουρκία, έστειλε σκληρό μήνυμα.

«Ισχυρίζεται πως είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως δεν συμπεριφέρεται ως μέλος. Όσο για τα αεροσκάφη που θέλει να αποκτήσει, ας τα αγοράσει απ’ τη Ρωσία. Ποιος νοιάζεται!», είπε.

Ο Φώτης Φωτίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και αναφέρθηκε στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα.

«Οι Κύπριοι σας αγαπούν γιατί είστε ένας πραγματικός υποστηρικτής της Κύπρου, ιδίως των οικογενειών των αγνοουμένων», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους πως παρά την απογοήτευση που νοιώθουν, να είναι υπερήφανοι που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε. και η σχέση της με τις ΗΠΑ αναβαθμίζεται.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδης σε μια συναισθηματική ομιλία αναφέρθηκε στους πρωτεργάτες του αγώνα για την Κύπρο στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στον Νίκο Μουγιάρη, ιδρυτή του HALC.

«Οφείλουμε σ’ αυτούς και στο Νίκο πολλά και πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα. Να μην θεωρούμε το σημερινό ευνοϊκό κλίμα, λόγω της αρνητικής στάσης του Ερντογάν ως δεδομένο», είπε.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Έντι Ζεμενίδη, ότι την Τρίτη, τα μέλη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) προωθούσαν στις επαφές τους με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας το νομοσχέδιο EastMed για τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων ΗΠΑ, Κυριάκος Παπαστυλιανού τόνισε την ανάγκη επίδειξης πνεύματος ενότητας, ανάλογου των κινητοποιήσεων για την επιβολή του εμπάργκο στην Τουρκία, το 1974.

«Ένα άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά, όμως όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα», τόνισε.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο πρόεδρος της Νεολαίας της ΠΟΜΑΚ (ΝΕΠΟΜΑΚ) Κρις Τούτον κι ο πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΠΑ, Αργύρης Ελευθερίου.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.