ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ο Νίκος Ανδριώτης έχει ανακηρυχθεί μέγας ευεργέτης του νησιού. Μαζί με τους αδελφούς Γιαννίδη, έχει μπει στο κάδρο των μεγάλων πατριωτών και ευεργετών της Νισύρου», επεσήμανε κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στις «Αναμνήσεις» ο Δήμαρχος Νισυρίων, Δρ. Χριστοφής Κορωναίος.

Η συνέντευξη έλαβε έναν περίπου χρόνο μετά την σωσίβια δωρεά των δύο εκατομμυρίων δολαρίων του Νίκου Ανδριώτη για την ανακαίνιση και την αναγέννηση των Δημοτικών Λουτρών Νισύρου και ο κ. Κορωναίος επεσήμανε ότι το έργο προχωράει και εισέρχεται στην φάση της δημοπράτησης και ότι η Νίσυρος είναι ευγνωμονούσα στον ευεργέτη της.

Η εν λόγω δωρεά, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι η μεγαλύτερη από μια σειρά δωρεών του Νίκου Ανδριώτη στη Νίσυρο και έχει προκαλέσει την ευαρέσκεια των ομογενών και των συμπατριωτών του.

Τα Δημοτικά Λουτρά Νισύρου τα οποία δημιουργήθηκαν με τον οβολό των Νισυρίων της Αμερικής και τα οποία ανακινίζονται με την δωρεά του ευεργέτη της ομογένειας Νίκο Ανδριώτη.

Τα Ιαματικά Λουτρά του Δήμου Νισυρίων, ως γνωστόν, αποτελούν ένα επί πλέον έργο της Νισύρου που φέρει την προσφορά των ομογενών. Χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με τις δωρεές των ομογενών και μέχρι και την δεκαετία του ’70 αποτέλεσαν πόλο έλξης όχι μόνο για τους ομογενείς και τους Δωδεκανήσιους, αλλά και για τους Αιγύπτιους.

Με την ανακαίνισή τους θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Νισύρου.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρα. Χριστοφή Κορωναίου:

Ερώτηση: Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αποδοχή της δωρεάς του Νίκου Ανδριώτη για την ανοικοδόμηση και αναβάθμιση των Δημοτικών Λουτρών Νισύρου. Πώς και πού κατατάσσετε αυτή την δωρεά στον σύνολο των δωρεών των Νισυρίων Νέας Υόρκης στην πολυαγαπημένη τους Νίσυρο;

Απάντηση: Ο Νίκος Ανδριώτης έχει ανακηρυχθεί μέγας ευεργέτης του νησιού. Μαζί με τους αδελφούς Γιαννίδη, έχει μπει στο κάδρο των μεγάλων πατριωτών και ευεργετών της Νισύρου. Η διαδικασία ανακαίνισης των Δημοτικών ιαματικών λουτρών έχει ξεκινήσει από πέρυσι. Έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Νισύρου, Δήμο Κω και Δήμου Αστυπάλαιας, με την ονομασία ΚΩΑΝ, για να φέρει εις πέρας όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ανάθεση των μελετών και την ανάθεση του έργου στους εργολάβους.

Η Παναγία Σπηλιανή, στο Βράχο της Νισύρου

Η μελέτη στο κτίριο έχει προχωρήσει αρκετά, έχουμε έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Εφορία Αρχαιοτήτων. Ο προγραμματισμός είναι τον Οκτώβριο να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης για τη μεσαία πτέρυγα των ιαματικών λουτρών. Η Νίσυρος είναι ευγνώμων στον Νίκο Ανδριώτη!

Ερώτηση: Πώς πάει η τουριστική σεζόν και πώς ανταποκρίθηκαν οι Ελληνοαμερικανοί στην πρόσκλησή σας να επισκεφθούν και να συνδεθούν με τη Νίσυρο;

Απάντηση: Η τουριστική σεζόν στη Νίσυρο φέτος εξελίσσεται πάρα πολύ καλά και θεωρώ ότι η άφιξη των επισκεπτών θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2019.

Φέτος επισκέφτηκαν το νησί μας ,μετά από 2 χρόνια, πολλοί Νισύριοι από την Αμερική. Πιστεύω, λόγω του γεγονότος ότι ο φόβος για τον COVID-19 παραμένει ζωντανός, πολλοί δεν ταξίδεψαν ούτε και αυτό το καλοκαίρι. Εύχομαι σύντομα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να έχουν όλοι τη δυνατότητα να μετακινηθούν από τη μία ήπειρο στην άλλη χωρίς φόβο.

Το Ενετικό Κάστρο της Νισύρου.

Ερώτηση: Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στο φιλόδοξο θερινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Νισυρίων;

Απάντηση: Φέτος, το πολιτιστικό πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο, απαρτιζόμενο από  σπουδαίους καλλιτέχνες. Η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Ελευθερία Ζαράκη και πολλοί άλλοι, καθώς και η κινηματογραφική Ηφαιστειάδα, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Pier Paolo Pazolini, δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στην καλοκαιρινή Νίσυρο.

Ερώτηση: Η Νίσυρος είναι μια από τις πιο τυχερές – αν όχι η μόνη – που έχει Αστοριανό Δήμαρχο και το πιο σημαντικό έναν καθηγητή του Κολούμπια που παράτησε τα έδρανα για να υπηρετήσει το νησί του. Ποιος είναι ο ρόλος της Νισύρικης Αμφικτιονίας και ποιος ο ρόλος του ιστορικού Συλλόγου Νισυρίων Νέας Υόρκης και κατ΄ επέκταση της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής;

Απάντηση: Η Νισύρικη Αμφικτυονία ξεκίνησε το 2015 και στην ουσία στόχο έχει να συνδέσει τους απανταχού Νισύριους. Η άμεση σύνδεση με τη Νισύρικη Ομογένεια της Αμερικής, το γεγονός ότι θεωρώ τον εαυτό μου μέλος αυτής της ομογένειας μετά από την πολύχρονη παρουσία μου στα κοινά των Νισύρικων Συλλόγων, αποτέλεσε έναυσμα για να υπάρξει στενός δεσμός μεταξύ της Νισύρου και των Νισύριων που ζουν εκτός της πατρίδας τους.

Η σημαία του Δήμου Νισυρίων.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και η Νισύρικη Αμφικτυονία πλέον αποτελεί θεσμό. Το πέρασμά μου από το Σύλλογο Γνωμαγόρα, και τη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία, αποτέλεσε για μένα τη βάση και τις εμπειρίες στα οποία στηρίχθηκαν τα θεμέλια για την αναγέννηση της Νισύρου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των απανταχού Νισύριων αποτελεί το στήριγμά μου, σε αυτή τη δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, να γίνει η Νίσυρος το νησί που ονειρευόμαστε.

Δρ. Χριστοφής Κορωναίος

Ο Δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος γεννήθηκε, μεγάλωσε και παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο και το ημιγυμνάσιο στη Νίσυρο. Αποφοίτησε από το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο της Κω.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Χημικός Μηχανικός στο Columbia University στη Νέα Υόρκη της Αμερικής (1976).

Μεταπτυχιακό Masters of Science στη Χημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University), με υποτροφία από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (NSF) (1978).

Μεταπτυχιακό Masters of Philosophy στην Επιστήμη της Ενέργειας, στο πανεπιστήμιο New York University στην Νέα Υόρκη, με πανεπιστημιακή υποτροφία (1984).

Διδακτορικό πτυχίο (1987) στην Χημική Μηχανική από την σχολή Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University), με πανεπιστημιακή υποτροφία, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε βοηθός διδασκαλίας για τέσσερα χρόνια.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Εργάστηκε στην Χημική Βιομηχανία στην Αμερική ως Μηχανικός Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Καινοτόμων Διεργασιών Παραγωγής. Το 1987, προσελήφθη στο ερευνητικό κέντρο της μεγαλύτερης χημικής εταιρίας Dow Chemicals, όπου εργάστηκε ως ανώτερος ερευνητής. Στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Κολούμπια επανήλθε το 1991 προσληφθείς ως καθηγητής όπου παρέμεινε έως το 1998.

Στην Ελλάδα, επέστρεψε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Η αγάπη του για το νησί που γεννήθηκε και μεγάλωσε τον οδήγησε στη συγγραφή και έκδοση μουσικών συλλογών για την προώθηση και διάδοση της πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ιδρυτής του «Ελληνικού Επιστημονικού Ομίλου Νέας Υόρκης» (1991) Παράρτημα του Ελληνικού Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ)

Πρόεδρος του Συλλόγου Νισύριων Αμερικής «ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ» (1992-1998)
Απονομή Βραβείου της «ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ» (1995)

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανήσιων Σωματείων Αμερικής (1994-1998) και Καναδά (1998)
Ιδρυτικό Μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) (1995)
Προσωπική Τιμητική Διάκριση (1996)
Τιμητική Διάκριση από την Γερουσιαστή του Αμερικανικού Κογκρέσου «CAROLYN B. MALONEY» Σχολικό Συμβούλιο Προγραμματισμού (1996–1998)
Μέλος Ελληνικών Σχολείων Νέας Υόρκης
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης (1998) Μέλος GREEK LEADERSHIP USA (1996-1997)
Διάκριση από την Κυβέρνηση της Χιλής (2001)
Προσωπική Τιμητική Διάκριση για την συμβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Οι “ καλές” γλώσσες είπαν:
    Μήπως θα έπρεπε να κάνετε Μεγάλο Ευεργέτη
    της Νισύρου τον Άγιο Δημήτριο Αστόριας;.
    Τώρα το γιατί και πως τα γνωρίζουν αυτοί
    που τα λένε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.