Απεβίωσε ο Δρ. Αδρέας Γερολυμάτος – φτωχότερες ομογένεια – ακαδημαϊκή κοινότητα

O καθηγητής ιστορίας και συγγραφέας Ανδρέας Γερολυμάτος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διακεκριμένος ιστοριοδίφης, καθηγητής και συγγραφέας, Δρ. Ανδρέας Γερολυμάτος (Andre Gerolymatos) το πρωί της Πέμπτης 30ής Μαϊου 2019 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η Μαρία Χάμιλτον, διοικητική διευθύντρια και ακαδημαϊκών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Simon Fraser University  επιβεβαίωσε τη θλιβερή είδηση και τόνισε ότι η ακαδημαϊκή και η φοιτητική κοινότητα είναι συντετριμμένη. Παράλληλα τόνισε ότι μόλις η οικογένεια διευθετήσει τις λεπτομέρειες για την κηδεία θα κοινοποιηθούν στα ομογενειακά και καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αείμνηστος ήταν διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»,  καθηγητής Ιστορίας και κάτοχος της Έδρας Ελληνικών Σπουδών του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου της Βρετανικής Κολομβίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser. Παράλληλα, ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νανκάι της Κίνας και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών σπουδών στην Κίνα.

Το συγγραφικό έργο του πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν την ελληνική Ιστορία, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά στρατιωτικών σπουδών, διπλωματίας και κατασκοπείας.

Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει τα βιβλία «Εμφύλιος Ελλάδα 1943-1949 – Ένας Διεθνής Πόλεμος» (ΔΙΟΠΤΡΑ, 2018), “Castles Made of Sand: A Century of Anglo-American Espionage and Intervention in the Middle East” (St. Martin’s Press, 2010), το οποίο έχει μεταφραστεί στα αραβικά, με επιπλέον τρία κεφάλαια (All Prints Publishers, 2012), “Κόκκινη Ακρόπολη, Μαύρος Τρόμος: Από την Αντίσταση στον Εμφύλιο, 1943-1949” (Κοχλίας, 2005), “Κατασκοπεία στην Αρχαία Ελλάδα” (Κάκτος, 2001) και “Guerrilla Warfare and Espionage in Greece, 1940-1944” (Pella Publishing Co., 1992).

Ο αείμνηστος έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, όπως τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνεισφορά του στον ελληνικό πολιτισμό (2011), το Μετάλλιο του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ ως αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στην εθνική ασφάλεια του Καναδά (2012) και το Προεδρικό Βραβείο του Πανεπιστημίου Simon Fraser για τις υπηρεσίες του στο Πανεπιστήμιο μέσω της συμμετοχής του στο δημόσιο γίγνεσθαι και της σχέσης του με τα ΜΜΕ (2012).

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.