ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια διαφορετική άποψη τελετής αποφοίτησης, πρόβαλαν στην διάρκεια της αποφοίτησής τους οι μαθητές του Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας, που φόρεσαν τα γυαλιά ηλίου, ψάθινα καπέλα το αντηλιακό και τις βερμούδες, για να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη γιορτή, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.
Ήταν μια πολύ έξυπνη ιδέα που υιοθέτησαν και οι γονείς και μας έδωσε την ευκαιρία να αναπολήσουμε τα παιδικά μας χρόνια, όταν ανυπομονούσαμε να φύγουμε από το σχολείο για να ξεκινήσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η γιορτή ξεκίνησε με προσευχή από τον προϊστάμενο του Καθεδρικού π. Νικόλα Καρλούτσο. Κατόπιν μίλησε η διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου η κ. Ρούλα Λαμπράκη – Τρικουνάκη, που χαρακτήρισε αποδοτική και δημιουργική την σχολική χρονιά και ευχαρίστησε, τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και την πρόεδρο του συμβουλίου του Καθεδρικού κ. Στέλλα Παντελίδη, αλλά και τον κ. Κώστα Ηλιάδης, πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής.
Καταφέραμε, είπε η κ. Λαμπράκη να δημιουργήσουμε μέσα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης, με στόχο «να εξασφαλίσουμε την αρμονική συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Η κ. Λαμπράκη,επεσήμανε στους γονείς ότι τόσο εκείνη όσο και το διδακτικό προσωπικό βλέπουν τους μαθητές ως δικά τους παιδιά. Τα ευχαρίστησε μάλιστα πρώτα γιατί, όπως επεσήμανε, ο «κάθε μαθητής είπε, είναι και δάσκαλος για μας».
Επίσης, εξέφρασε την χαρά της για την συνεργασία με την διευθύντρια του ημερησίου σχολείου την κ. Μερόπη Κυριάκου, η οποία και ήταν παρούσα ενώ ευχαρίστησε και το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την έμπρακτη συμπαράστασή του.
Ως προς τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον προσεχή Σεπτέμβριο η κ. Λαμπράκη τόνισε ότι θα οριστεί μια ημέρα κατά την οποία θα προσφέρεται βοήθεια στον τομέα της μάθησης είτε δια ζώσης είστε μέσω Zoom.
Εξάλλου θα προστεθεί μισή ώρα για την διδασκαλίας χορού, για τα παιδιά που δεν μπορούν λόγω άλλων ασχολιών να παρακολουθούν το μάθημα του χορού κάθε Δευτέρα. Ταυτόχρονα θα επανέλθει και το μάθημα του θεάτρου.
Η ίδια η κ. Λαμπράκη έδωσε άλλωστε πρώτη το σύνθημα ότι η γιορτή είχε χαρούμενο και ανέμελο χαρακτήρα.
Ήταν δηλαδή μια ομαλή εισαγωγή στην επόμενη περίοδο, για πολλούς, την περίοδο των διακοπών.
Και οι μαθητές του νηπιαγωγείου αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν προετοιμασμένα φορώντας τα καπέλα τους για την παραλία και τα γυαλιά ηλίου.
Το τραγούδι τους είχε την λέξη «καλοκαίρι» και οι φωνές τους ήταν πιο δυνατές από άλλες φορές, λες και ήθελαν να τονίσουν με πιο έντονο τρόπο την χαρά τους που θα φύγουν το καθένα με την οικογένεια του, για διακοπές.
Η κ. Αθανασία Φίλιου και ο Φύτος Στράτης φρόντισαν ώστε όλα τα παιδιά να συμμετάσχουν στο τραγούδι. Στο τέλος τα παιδιά χόρεψαν ελληνικούς χορούς που διδάχθηκαν με την φροντίδα της δασκάλας τους Ολυμπίας Μυλωνά. Εκεί, χρειάστηκε και η συμμετοχή των μαθητών του ημερησίου Σχολείου, που είχαν διδαχθεί τους πιο σύνθετους χορούς και τους παρουσίασαν στο πρόγραμμα της γιορτής.
Ακολούθησε δεξίωση με πίτσα και παγωτό, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο για κάθε οικοδεσπότη που σέβεται τους καλεσμένους του, ειδικά όταν αυτοί είναι τα παιδιά. Η ιδέα για το παγωτό ανήκει στις κυρίες Βιργινία Θεοφανίδη-Μιούλερ και Ιωάννα Ξανθοπούλου, που έκαναν και την δωρεά των παγωτών και τους καροτσιού.