Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Γιάννη Κοκολάκη διοργανώθηκε στον αύλειο χώρο της Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, στα Χανιά, την Πέμπτη 9 Ιουνίου λίγο μετά τις 19:30.
Ο επιφανής Ελληνοαμερικάνος Γιάννης Κοκολάκης μεγάλος θαυμαστής του Ελευθερίου Βενιζέλου και ένθερμος υποστηρικτής του Ιδρύματος, είχε καταγωγή από τον Κουρνά, του δήμου Αποκορώνου και στα 13 του χρόνια αποφάσισε να αφήσει τα Χανιά για ένα νέο ξεκίνημα στην Αμερική.
Μεταξύ άλλων, ξεκίνησε εκστρατεία για την αγορά μίας Packard, μοντέλου του 1929, η οποία προσφέρθηκε στη Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στην Χαλέπα Χανίων. Εκτίθεται από το 2011, μαζί με τα απομεινάρια του πανομοιότυπου αυτοκινήτου του Βενιζέλου, στο οποίο επέβαινε κατά τη δολοφονική απόπειρα του 1933 στην Αθήνα.
Για τη μεγάλη προσφορά του στο έργο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» αναγορεύτηκε Μεγάλος Ευεργέτης του. Έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2021.
Σε κλίμα συγκίνησης η σύζυγός του, Παγώνα Κοκολάκη, μίλησε για τον εκλιπόντα περιγράφοντας τα 64 ολόκληρα χρόνια που ήταν μαζί. Χρόνια ωραία, όπως τα χαρακτήρισε, με σκληρή δουλειά και πολλή αγάπη.
«Το Ίδρυμα Ελ. Βενιζέλος ήταν η μεγάλη του αγάπη, εύχομαι να είναι η δεύτερη μεγαλύτερή του αγάπη. Το αγαπούσε πολύ, προσπάθησε με όσες δυνάμεις είχε να το στηρίξει, γιατί αγαπούσε και εκτιμούσε πάρα πολύ τον Νίκο τον Παπαδάκη. Έβλεπε τις προσπάθειές του να κρατήσει αυτό το Ίδρυμα» είπε η ίδια.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην γνωριμία τους και τα χρόνια που πέρασαν μαζί λέγοντας: «Τον γνώρισα νέο παλικαράκι στην Αμερική, είχε έρθει με τα βαπόρια. Ένας φίλος του όταν ήταν έτοιμος να πάει στο γραφείο του είπε να μείνει εδώ. Ήταν η δική μου τύχη. Έχουμε αποκτήσει 3 παιδιά, 9 εγγόνια και 6 δισέγγονα με το 7ο να έρχεται». Η κ. Κοκολάκη αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της δουλειάς του Γιάννη Κοκολάκη: «Ξυπνούσε το πρωί, έβαζε το σακίδιο στην πλάτη και πήγαινε με το λεωφορείο, το τρένο στη δουλειά. Ερχόταν 5 το βράδυ, έτρωγε κι έφευγε για να αρχίσει τη δική του πελατεία».
Με την σειρά του, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος, Νίκος Παπαδάκης, μίλησε για τον εκλιπόντα και την προσφορά του: «Ένας από αυτούς που έζησαν το Αμερικανικό όνειρο. Έφυγε πάμφτωχος από την Ελλάδα και αυτοδημιούργητος κατάφερε να φτιάξει μια μεγάλη επιχείρηση, στη Νέα Υόρκη, στη Φλόριντα. Δεν ξέχασε όμως ποτέ την Ελλάδα, αγαπούσε πολύ την Κρήτη».
Αναφέρθηκε στην προσφορά του, το αυτοκίνητο ίδιας μάσκας και χρονολογίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, το οποίο δεν ήταν εύκολο να βρεθεί. «Ήταν τεράστιο επίτευγμα, ήταν δυσεύρετες οι Packard» είπε ο κ. Παπαδάκης. Τέλος, επισήμανε την μεταξύ τους σχέση και επικοινωνία λέγοντας: «Μου έχει μείνει αξέχαστο το δάκρυ που βγήκε από τα μάτια του όταν τον αναδείξαμε εταίρο. Μιλώντας για τον Βενιζέλο, δάκρυζε».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Ιάκωβος (James) Μπούτζουκας, Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, ο Νίκος Καστρινάκης, Γενικός Επόπτης Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, ο Δημήτρης Χαλιβελάκης, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Μαϊάμι, επιχειρηματίας και η κόρη του τιμώμενου Μαρία Κοκολάκη – Καστρινάκη.
Ακολούθησε επίδοση αναμνηστικού στην οικογένεια Κοκολάκη και προβολή video για τον τιμώμενο.
Πηγή: https://www.zarpanews.gr/