ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εντυπωσιακή και πλούσια σε μηνύματα ήταν η εκδήλωση «Ελλάδα: Ήλιος και Χρόνος» που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11ης Μαϊου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας με πρωταγωνιστές την ποιητική ομάδα του Λυκείου του Αγ. Δημητρίου Αστόριας «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», την μαθητική χορωδία υπό την διεύθυνση του Φύτου Στράτη, τον τενόρο Δημήτριο Μιχαήλ και την σοπράνο Αριάδνη – Άννα και την φιλόλογο Βασιλική Γκεσούλη, η οποία ανέλαβε την φιλολογική επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, η οποία διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά διαγωνισμό λογοτεχνίας και διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Ελλάδα, Χρόνος και Ήλιος» για μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ομογενειακά ή δημόσια σχολεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου καθώς επίσης και στους διαδρόμους είχαν εκτεθεί τα έργα ζωγραφικής των μαθητών τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν εμπνευσμένα από την Ελλάδα, το αέναο και ανέσπερο φως της, τον ήλιο, τα μνημεία και τις αμμουδιές της.
Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και απηύθυνε μήνυμα (μαγνητοφωνημένο) και ο γενικός Γραμματέας Γιάννης Χρυσουλάκης. Στην εκδήλωση παρέστησαν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ Ελπιδοφόρος, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, Τάσος Μουζάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων και συνάμα συγγραφέας Βάνα Κοντομέρκου, ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Κολλεγίου του Κουίνς, Δρ. Νίκος Αλεξίου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Φώτιος Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος της κοινότητας, Στέφανος Θωμάτος, ο διευθυντής Τζον Αλφιέρη, οι υποδιευθύντριες Ελένη Καραγιώργου και Δήμητρα Βασιλοπούλου, δάσκαλοι, γονείς μαθητές και υποστηρικτές του σχολείου. Παραβρέθηκαν επίσης ο ο Γραμματέας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλαδας στον ΟΗΕ κ. Χρίστογλου και αντιπροσωπεία του γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας υπό την κ. Μαίρη Βαξεβανίδου.
Συνολικά έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό 27 μαθητές και μαθήτριες απο τέσσερα σχολεία.
Η απονομή βραβείων του διαγωνισμού ήταν γένους θηλυκού. Τα βραβεία λογοτεχνίας απέσπασαν οι Στεφανία Δαλαγιώργη ( α’ βραβείο), Αριάδνη Ράπτη (β’ βραβείο, Αντιγόνη Αηδόνη (γ’ βραβείο) ενώ στην ζωγραφική διακρίθηκαν οι Ειρήνη Παναγοπούλου (Α’ Βραβείο), οι Lilian Comstock-Clarke, Lauren McNichols και Ελένη Αγραπίδη μοιράστηκαν το Β’ βραβείο, ενώ η Φωτεινή Γάτσια το Γ’ Βραβείο.
Παράλληλα απονεμήθηκαν έπαινοι και πιστοποιητικά σε όλους όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Μετά την εισαγωγική ομιλία της φιλολόγου Βασιλικής Γκεσούλη και την απονομή των βραβείων τον λόγο έλαβαν τα 14 μέλη του «Κύκλου των Χαμένων Ποιητών» τα οποία ανέγνωσαν ποίηση των νομπελίστων και άλλων εθνικών ποιητών, καθώς επίσης και ποίηση των Ελλήνων Λογοτεχνών της Αμερικής.
Ο άψογος συνδυασμός της αφήγησης και του λόγου με τα τραγούδια που ερμήνευσε η χορωδία υπό την διεύθυνση του Φύτου Στράτη, οι σολίστ Δημήτριος Μιχαήλ, Αριάδνη – Άννα και Εύα Φραντζή και τον χορό της Μίλας Λυσσικάτου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους παρισταμένους και ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους ότι η ομογένεια δεν είναι μόνον φορέας, αλλά και δημιουργός πολιτισμού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τους πρωταγωνιστές αυτού του θεάματος, τους δασκάλους και τους γονείς που επιμένουν ελληνικά.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης συνεχάρη την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση του μαθητικού διαγωνισμού. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους εκπαιδευτικούς και σε όλα τα ομογενειακά και δημόσια σχολεία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη συμβολή τους στην εξοικείωση των μαθητριών και μαθητών με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ επαίνεσε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα www.staellinika.com, η οποία αποτελεί προϊόν συνέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και παρέχει εφαρμογές Ελληνικής Γλώσσας, Μυθολογίας και Πολιτισμού σε Έλληνες της Ομογένειας και φίλους της Ελλάδας. Ο κ. Χρυσουλάκης παρότρυνε τις μαθήτριες και τους μαθητές να περιηγηθούν στην πλατφόρμα και να ανακαλύψουν «τον μαγικό κόσμο της ελληνικής Μυθολογίας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού με όχημα τη μοναδική Ελληνική Γλώσσα μας».
Τέλος, στο μήνυμά του ο κ. Χρυσουλάκης επεσήμανε: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού από την αρχή της ίδρυσής της προσπαθεί να βοηθά όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά Ελλήνων του εξωτερικού και φίλων της Ελλάδας να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, στέκεται αρωγός σε παρόμοιες καινοτόμες πρωτοβουλίες που απευθύνονται στους Έλληνες και φίλους της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο».