Ο Τζον Κυριακού ελληνοαμερικανός, πρώην αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής CIA και πρώην ανώτερος ερευνητής στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε για κατασκοπεία από την κυβέρνηση Ομπάμα, σε άρθρο του περιγράφει τις απίστευτες συνθήκες σχετικά με τη διατροφή που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα των ΗΠΑ.
Η κακή και ανθυγιεινή ποιότητα φαγητού, αλλά και η στέρησή του από τους κρατούμενους έχει καταγγελθεί πολλές φορές για τα αμερικανικά σωφρονιστικά καταστήματα.
Ο Τζον που είναι ο έκτος πληροφοριοδότης που κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα βάσει του νόμου περί κατασκοπείας εξέτισε φυλάκιση 23 μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων αποκόμισε δραματικές εμπειρίες και μάλιστα καταγγέλει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ότι κρατούν για τον εαυτό τους τους προϋπολογισμούς, που προορίζονται για την σίτιση των κρατουμένων.
Περιγράφει σε άρθρο του στο consortium news: “Την πρώτη μου μέρα στη φυλακή το 2013, ένας από τους άλλους κρατούμενους μου είπε: «Είναι Παρασκευή. Ημέρα ψαριού.” Απάντησα, «Ω. Εντάξει. Μου αρέσει το ψάρι». «Όχι αυτό το ψάρι», είπε. «Το λέμε “πέστροφα αποχέτευσης”. Μείνε μακριά από αυτό.» Όταν έφτασα στην καφετέρια, είδα κουτιά στοιβαγμένα πίσω από τη γραμμή σερβιρίσματος. Όλα είχαν σαφή σήμανση: «Alaskan Cod. Προϊόν της Κίνας. Όχι για ανθρώπινη κατανάλωση. Μόνο χρήση τροφοδοσίας.” Δεν έφαγα ποτέ το ψάρι λέει ο Κυριακού.
Σύμφωνα με τον Κυριακού, οι φυλακές για να εξοικονομήσουν χρήματα, μείωσαν το κόστος των τροφίμων και το κόστος των φαρμάκων. Σε πολλές φυλακές, μάλιστα, σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, οποιοδήποτε πλεόνασμα του προϋπολογισμού πηγαίνει στην τσέπη του αρχιφύλακα ή του σερίφη. Για χάρη, λοιπόν της κερδοσκοπίας, οι κρατούμενοι πολλές φορές τρώνε τροφή που δεν προορίζεται καν για ανθρώπους, δηλαδή και τροφή για ζώα. Σκεφτείτε πως αυτό συμβαίνει καθημερινά σε όλες τις αμερικανικές φυλακές. Σε μια γυναικεία φυλακή της Αριζόνα ,σύμφωνα με το δημοσιογράφο, νυν και πρώην κρατούμενοι παραπονέθηκαν, ότι είδαν την ετικέτα «Όχι για ανθρώπινη κατανάλωση» σε κουτιά με μπούτια και μηρούς κοτόπουλου και στο μεσημεριανό κρέας.
Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών φαγητού, Trinity Services Group, σέρβιρε επίσης στους κρατούμενους τρόφιμα μολυσμένα από σκουλήκια και «πατάτες με τραγανή βρωμιά». Η Trinity κατηγορήθηκε επίσης ότι σέρβιρε σε κρατούμενους σάπιο κρέας που προκάλεσε δεκάδες μολύνσεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η απάντηση της Trinity ήταν απλά πως αυτό δεν συμβαίνει πια. Και, μάλιστα, τόσο οι εταιρείες όσο και οι ίδιοι οι σωφρωνιστικοί υπάλληλοι χλευάζουν συχνά την κατάσταση. Λες και αυτοί που τα καταναλώνουν δεν είναι άνθρωποι με δικαιώματα.
Επιπρόσθετα, η Aramark, μεγάλη εταιρεία σέρβις τροφίμων, λέει ότι είναι αφιερωμένη στη «μαγειρική αριστεία» στις φυλακές. Αλλά αφού κέρδισαν ένα συμβόλαιο για την παροχή φαγητού στο σύστημα των φυλακών του Κολοράντο , η αναζήτησή τους για γαστρονομική τελειότητα δεν τους εμπόδισε να σερβίρουν φυλακισμένους «σάπιο φαγητό με σκουλήκια ή τρόφιμα που είχαν πεταχθεί στα σκουπίδια, ακόμα και τούρτα που είχε φαγωθεί εν μέρει από τρωκτικά». Το ίδιο συνέβη στις φυλακές που παρείχε η Aramark στο Μισισιπή, στο Όρεγκον , στην Αλαμπάμα και αλλού, αναφέρει ο Κυριάκου.
Εάν αυτές οι λεπτομέρειες δεν σας θυμώσουν, ίσως αυτό να το κάνει: Σύμφωνα με μήνυση που υποβλήθηκε κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Όρεγκον, οι διευθυντές των φυλακών — εν αναμονή των κρατικών υγειονομικών επιθεωρήσεων — ζήτησαν από τους κρατούμενους να καθαρίσουν τις κουζίνες και να αφαιρέσουν τρόφιμα «όχι για ανθρώπινη κατανάλωση» και για να μετακινήσουν μουχλιασμένα και χαλασμένα τρόφιμα στα κινητά φορτηγά ψυγείου και κατάψυξης, μόνο και μόνο για να τα επιστρέψουν στην κουζίνα μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης. Μία από τις κρατούμενες που κατέθεσε τη μήνυση είπε ότι της δόθηκε εντολή να σερβίρει δόλωμα ψαριών, αλλοιωμένα κρέατα και άλλα προϊόντα «όχι για ανθρώπινη κατανάλωση» σε συγκρατούμενους.
Είναι ορισμένες τέτοιου είδους αποκαλύψεις που μας κάνουν να αναρωτηθούμε πώς κάποιος άνθρωπος μπορεί να θεωρεί εντάξει να συμπεριφέρεται σε άλλους ανθρώπους με τόσο ανήθικο τρόπο αναφέρει στο άρθρο του ο Τζον Κυριακού. Δεν είναι η μόνη περίπτωση, φυσικά, που αποδεικνύει πως το σύστημα πλέον είναι μη βιώσιμο. Ωστόσο, η ίδια η στέρηση αξιοπρεπούς τροφής σε ανθρώπους, πάσης φύσεως, δεν θα έπρεπε να είναι από μόνη της ένα πλήρως κατακριτέο έγκλημα; Η μόνη διαφορά των ανθρώπων που παρέχουν αυτή την κακής ποιότητας τροφή με αυτούς που υποχρεούνται να την καταναλώσουν, είναι απλά ότι βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές των σίδερων της φυλακής.
Πηγή: https://cibum.gr/