Ήταν Οκτώβριος του 2013 όταν ο τότε καθηγητής Οικονομικών του αμερικανικού πανεπιστημίου Asbury και εκλεκτός της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση John Charalambakis είχε αναφέρει πως «έπρεπε να είχαμε αφήσει τις τράπεζες να πεθάνουν».
Κάτι περισσότερο από οκτώ χρόνια αργότερα John Charalambakis, όντας Managing Director του Black Summit Financial Group, στη διοικητική ομάδα του οποίου συμμετέχει και αδερφός του Joel Charalambakis, έδωσε σε μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το EFA Group, τη μοναδική προσφορά για την παραχώρηση του λιμένα Καβάλας, ενώ διεκδικεί και το λιμάνι Αλεξανδρούπολης με το ίδιο σχήμα.
To Who is Who του «ριζοσπαστικού» οικονομολόγου
Ο John Charalambakis εξειδικεύεται στη διαχείριση ρίσκου, πλούτου και κεφαλαίων, καθώς και την εταιρική ανάπτυξη. Επίσης, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πλήθος κυβερνητικών οργανισμών, ΜΚΟ και εταιριών σε όλο τον κόσμο.
Έχει γεννηθεί στον Πειραιά, έχει πάρει το πτυχίο του από την ΑΣΟΕΕ, ενώ έχει κάνει σπουδές στην Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές με έμφαση στις οικονομικές αγορές και στις μακροοικονομικές τάσεις, ενώ από το 1989 έως το 1994 έκανε διδακτορικές σπουδές στις ΗΠΑ και έχει διδάξει για περισσότερα από 20 χρόνια Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Asbury στο Kentucky.
Με το τελευταίο η σχέση του ξεκίνησε το 1991 και έληξε άδοξα το 2010, καθώς ξέσπασε σύγκρουση με τη διοίκηση. Ο John Charalambakis κατηγόρησε το πανεπιστήμιο για διακρίσεις λόγω της καταγωγής και της «προφοράς» του, και συκοφάντηση όσον αφορά στην προσωπική του εξέλιξη ως καθηγητής.
Εκτός από Managing Director του Black Summit Financial Group, στο οποίο ξεκίνησε ως αναλυτής το 2010 για να αναρριχηθεί στην τωρινή του θέση από το 2013, ο John Charalambakis, διδάσκει οικονομικά στη διπλωματική σχολή του Πανεπιστημίου Patterson στο Κεντάκι. Επίσης, έχει διδάξει στο Wesleyan University στην Indiana, καθώς και στο Roosevelt University στο Ιλινόις.
Επιπρόσθετα, έχει εργαστεί στην AIG, ενώ δραστηριοποιείται και στο φιλανθρωπικό τομέα καθώς έχει διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής στο Philadelphia International Foundation μέσω του οποίου γίνονται επενδύσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Γιατί τα ελληνικά λιμάνια
Ο John Charalambakis, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξη του σε περιοδικό για την ελληνική διασπορά, «κοιτάει» επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, τα οποία εκτιμά πως λόγω της θέσης τους, καθώς δίνουν μία εναλλακτική λύση στο Βόσπορο και την εξάρτηση από την Τουρκία, και του ρόλου τους ως ενεργειακοί κόμβοι, μπορεί να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να οδηγήσουν σε απεξάρτηση από τους Κινέζους και τους Ρώσους οι οποίοι έχουν κατακλύσει τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Όσον αφορά τις επενδύσεις που μπορεί να γίνουν όχι μόνο στα λιμάνια αλλά και στις εν λόγω περιοχές ο John Charalambakis βλέπει συνέργειες στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου, τους σταθμούς LNG, τα logistics, και το real estate.
Τονίζει, δε, το αυξημένο ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για τα δύο αυτά λιμάνια καθώς αναφέρει πως «δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα αν δεν είχαμε την υποστήριξη του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ».
Οι ριζοσπαστικές απόψεις για το ευρώ και τις κεντρικές τράπεζες
Ταυτόχρονα, είναι συγγραφέας πλήθους άρθρων και βιβλίων σχετικά με την οικονομία και τις επενδύσεις, ενώ είναι πολέμιος των κεντρικών τραπεζών και του ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του Black Summit Financial Group έχει υπάρξει στο παρελθόν επικριτής της μακροβιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνεχείς επιθέσεις κατά του ευρώ ως ένα από τα πιο «δυσλειτουργικά νομίσματα».
Μάλιστα, ο ίδιος έχει εκφράσει την άποψη πως το ευρώ θα έπρεπε να έχει καταργηθεί αποδίδοντας μάλιστα το χρέος της Ελλάδας σε αυτό.
Μεταξύ των κυριότερων σημείων ομιλίας που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2013 στη Βιέννη στο Οικονομικό Κέντρο Αυστρίας περί των κεντρικών τραπεζών είχε θέσει μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα:
«Χρειαζόμαστε μια κεντρική τράπεζα; Γιατί χρειάζεται μία τραπεζική αρχή να καθορίζει την αξία του χρήματος;
Δεν μπορούν οι αγορές να λύσουν το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως κάνουν και με άλλες τιμές;
Ποια είναι η σχέση των κεντρικών τραπεζών με τις οικονομικές «φούσκες» του παρελθόντος;
Πρέπει, μήπως, να κατηγορήσουμε την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;»
Ο εκλεκτός της αμερικανικής κυβέρνησης
Εκτός από τη συνεργασία με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο John Charalambakis φαίνεται πως έχει στενές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς αρκετές φορές έχει αποτελέσει τον εκλεκτό της για ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα.
Ο John Charalambakis αποτελεί έναν γκουρού της οικονομίας, η γνώμη του οποίου είναι σημαντική για την εύρεση των αιτιών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής οικονομικών, και πολύ σύντομα διαχειριστής του Λιμένα Φίλιππος Β του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, παρείχε το 2009 τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς αποτελούσε συνεργάτη της Διερευνητικής Επιτροπής για τον εντοπισμό των αιτίων που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008.
Η εν λόγω επιτροπή, που ήταν δικομματική και αποτελούταν από δέκα μέλη, συστάθηκε από την κυβέρνηση Barack Obama με επικεφαλής τον Phil Angelides, ο οποίος είναι Αμερικανός πολιτικός με το κόμμα των Δημοκρατικών με στενές σχέσεις με τον υποψήφιο του κόμματος για τη διεκδίκηση της Προεδρίας Michael Dukakis.
Επίσης, όπως έχει γραφτεί στο παρελθόν, ο John Charalambakis έχει αποτελέσει τον «εκλεκτό» του International Development Finance Corporation, δηλαδή της υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης που στηρίζει ιδιωτικές επενδύσεις σε όλο τον κόσμο με το 2021 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ καθώς διέθεσε 6,7 δισ. δολάρια για αυτό τον σκοπό.
Η δραστηριότητα της Black Summit
Η Black Summit διαθέτει 50 χρόνια πείρας στην παροχή υπηρεσιών, που αφορούν τη διαχείριση ρίσκου, πλούτου και περιουσιακών στοιχείων (risk, wealth and asset management), προς οικογένειες και εταιρείες.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρίες, άτομα και οικογένειες.
Επιπλέον, έχει προχωρήσει στην εξαγορά μίας πλατφόρμας, η οποία εστιάζει σε commodities, που εντάσσεται και το φυσικό αέριο.
Πελάτες της είναι σημαντικές επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, όπως η Coca Cola, η πετρελαϊκή Chevron και η Bank of America.