ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ το πρωί της Κυριακής, στις 23 Ιανουαρίου 2022, είχε πλημμυρίσει από τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας, καθώς επίσης και από τα στελέχη και τα μέλη του  Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Πελιναίον – «Αγία Μαρκέλλα».

Αν και τα πρόσωπά τους ήταν σχεδόν καλυμμένα από τις προστατευτικές μάσκες, εν τούτοις τα μάτια τους σπιθοβολούσαν και αν μη τι άλλο εξέφραζαν τον θαυμασμό τους για το θαύμα που συντελείται τους τελευταίους μήνες στην κοινότητα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ιερατικού προϊσταμένου από τον π. Βασίλειο Λούρο, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι και ο πνευματικός ηγέτης του ιστορικού συλλόγου που έλκει στους κόλπους των Χιώτες που κατάγονται από τα 25 χωριά της Βορείου Χίου.

Ο εν λόγω Σύλλογος αποφάσισε για πρώτη φορά να διοργανώσει στην Ζωοδόχο Πηγή την Αρτοκλασία και την πρωτοχρονιάτικη γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας και η απόφασή τους είχε προκαλέσει τον ενθουσιασμό και συνάμα την ευγνωμοσύνη των ηγετών της κοινότητας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Σπύρος Δημητράτος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο για την απόφασή τους να διοργανώσουν στην κοινότητά τους την γιορτή και συνάμα να τους παράσχουν την δυνατότητα να τους υποδεχτούν, να τους φιλέψουν και να δοκιμάσουν την φιλοξενία τους.

Ο π. Βασίλειος Λούρος, οι ιεροψάλτες και τα παιδιά του ιερού παρείχαν την δυνατότητα στους τριακόσιους περίπου προσκυνητές να απολαύσουν μια πραγματική πανδαισία και μια ελληνοπρεπή Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία.

Ο π. Βασίλειος Λούρος εξέπληξε τους ομογενείς με την αγάπη για τον Σύλλογο και με την αναφορά του στον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι στην διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών, των εθίμων  και στην καλλιέργεια της ελληνικής συνειδήσεως.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα προσωπικά και για την ενορία, που έχουμε την κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Βορειοχωριτών  Πελιναίο, που είναι όλα τα βόρεια χωριά της Χίου. Και ένα από αυτά είναι και το χωριό μου, η Παρπαριά. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται ο σύλλογος στην Ζωοδόχο Πηγή και μου δίνει αυτό μεγάλη χαρά, γιατί είναι η κοινότητά μου και είναι και για μένα η πρώτη χρονιά ως ιερατικώς προϊστάμενος της εν λόγω κοινότητας. Με χαροποιεί, γιατί είμαι μέλος αυτού του συλλόγου και έχω την τιμή να είμαι ο ιερέας στο παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας στο Απστεϊτ, στα βουνά, όπως τ’ αναφέρουμε», επεσήμανε ο π. Βασίλειος.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ευάγγελος Ζερβούδης, Σταύρος Χαβιάρας, Δημήτριος Μουτάφης΄,π. Βασίλειος Λούρος, Κώστας Ράλλης, και Στυλιανός Ζερβούδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής Μπρονξ.

Αναφερόμενος στην προσφορά και στην αποστολή του Συλλόγου ο π. Βασίλειος επεσήμανε: «Xαίρομαι που υπάρχει αυτός ο σύλλογος, διότι μας δίνει ευκαιρίες να συναντηθούμε με όλους τους Χιώτες και να ανταλλάξουμε λόγια αγάπης, λόγια φιλίας, να γνωριστούμε ο ένας με τον άλλον και φυσικά, είναι και μια σκυτάλη, την οποία παραδίδουν με τον καιρό στους νέους ανθρώπους. Γιατί το να υπάρχει ο Σύλλογος 72 χρόνια σημαίνει ότι είναι μια ολόκληρη ζωή – δηλαδή ότι υπάρχει μία συνέχεια. Δεν ξεχνούμε τον τόπο μας, δεν ξεχνούμε ποιοι είμαστε, δεν ξεχνούμε γιατί είμαστε εδώ, γιατί κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις. Παράλληλα, συνεχίζεται αυτή η ιερά παράδοση, που είναι οι ρίζες μας, η κουλτούρα μας, η καταγωγή μας. Και είναι όμορφο να υπάρχει αυτό. Να υπάρχει η σφραγίδα του ποιος είσαι. Και ο σύλλογος αυτό έχει καταφέρει: την ένωση, την αγάπη, την ομόνοια και τη συνέχεια».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Πελιναίον «Αγία Μαρκέλλα», κ. Δημήτρης Μουτάφης, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπερηφάνεια του π. Βασιλείου για την καταγωγή του από την μυροβόλο Χίο, καθώς επίσης και για την αγάπη και τον σεβασμό με τον οποίο η εν λόγω κοινότητα τον υποδέχτηκε.

Ερωτηθείς για τα έργα για την αλλαγή της πρόσοψης, την επέκταση του προαυλίου του ναού και την προσθήκη στέγης και καμπαναριού, επεσήμανε ότι τα έργα έχουν προ καιρού ξεκινήσει και ότι έχουν ήδη πέσει τα τσιμέντα σε βάθος έξι περίπου ποδιών. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον ευεργέτη του Συλλόγου και της ομογένειας Στυλιανό Ζερβούδη που ανέλαβε το έργο και αντί πέντε ποδιών που προέβλεπαν οι μηχανικοί προέβησαν σε έξι πόδια βάθους προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ζημιές από κατολισθήσεις και από άλλα καιρικά φαινόμενα.

Οι Βορειοχωρίτες και τα μέλη της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής Μπρονξ.

Στην συνέχεια θα χτίσουν το καμπαναριό και το χαγιάτι το οποίο θα τους παράσχει την δυνατότητα να διοργανώνουν παντός καιρού τους Εσπερινούς και τις ακολουθίες.

Τα έργα, λόγω της βαρυχειμωνιάς, έχουν διακοπεί και θα ξεκινήσουν εκ νέου – καιρού επιτρέποντος – στα μέσα Μαρτίου και στην πασχαλινή εκδρομή οι προσκυνητές θα βρεθούν προ νέων ευχάριστων εκπλήξεων.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει τον έρανο για τα προαναφερόμενα έργα. Επωφελούμενος της ευκαιρίας ο κ. Μουτάφης κάλεσε τους Χιώτες και τους φίλους τους να προσφέρουν τον οβολό τους για την ολοκλήρωση του έργου.

Όσοι ενδιαφέρονται καλούνται να αποστείλουν τις πληρωτέες στο Northern Chios Society of Pelineon “St. Markella” στην διεύθυνση: Northern Chios Society of Pelineon “St. Markella”, PoBox 590, Palisades, N.Y. 10964

Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Μαρία Σχοινάκη, Στυλιανός Ζερβούδης, Σταύρος Χαβιάρας, Στράτος Γατανάς και Ευάγγελος Ζερβούδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής Μπρονξ.

Ο Σύλλογος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», εισήλθε στην 8η δεκαετία προσφοράς και δράσης, ενώ το προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς στην 5η δεκαετία.

To παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει προ τεσσάρων και πλέον δεκαετιών οι Βορειοχωρίτες στην περιοχή Kenoza Lake στα Κάτσκιλς.

Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

Το περασμένο καλοκαίρι πέραν των καθιερωμένων εκδηλώσεων του Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν και μυστήρια γάμου και βάφτισης και αυτό αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι με την πάροδο του χρόνο διευρύνεται η εμβέλεια και η προσφορά του ιερού προσκυνήματος.

Ο π. Βασίλειος Λούρος, ενώ προσφέρει τον άρτο στον πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα Δημήτριο Μουτάφη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Βασίλειος Λούρος ενώ τελεί την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρω΄το πλάνο ο π. Βασίλειος Λούρος ενώ τελεί τα μνημόσυνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Βασίλειος Λούρος επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο ευεργέτης Στυλιανός Ζερβούδης ενώ μεταλαμβάνει. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Δεξιά ο πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Πελιναίον” Αγία Μαρκέλλα”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Δεξιά ο πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Πελιναίον” Αγία Μαρκέλλα”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.