Στιγμιίοτυπο από τον χώρο παραγωγής της Αρτοβιομηχανίας «New Yorker Bagels». Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το «bagels» είναι το σήμα κατατεθέν του πρωινού για τους Νεοϋρκέζους και τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται το Μανχάταν και τις άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης.  Στα ξενοδοχείο, στα εστιατόρια, στα ντάινερ, στα coffee shops ακόμη και στις καντίνες σερβίρουν  τα bagels με διάφορες ποικιλίες και γίνονται ανάρπαστα. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι τα περισσότερα αυτά προέρχονται από την αρτοβιομηχανία «New Yorker Bagels» με έδρα την ελληνοκρατούμενη Αστόρια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε όλη την Αμερική αρτοβιομηχανία που παράγει αποκλειστικά και μόνο φρέσκα φουρνιστά και χωρίς συντηρητικά bagels, τα οποία φτάνουν ζεστά σε πολλές περιοχές της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και την επόμενη ημέρα μέσω του FedEx σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Η Αρτοβιομηχανία βρίσκεται στη συμβολή της 12ης Οδού και της 34ης Λεωφόρου στην Αστόρια και είναι ένα μια από τις πιο σύγχρονες και παράγει πάνω από 25.000 ντουζίνες την ημέρα.

Στην ιστοσελίδα του αρτοποιείου υπάρχει ένας μετρητής ο οποίος καταμετρά τα bagels και την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ  έγραφε 1.548.656.274.

Συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Γιώργος Μενεγάτος, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός στην ομογένεια της Νέας Υόρκης, αφ ενός μεν λόγω της επιχειρηματικής του δράσης και του φιλανθρωπικού του έργου, αφ ετέρου δε λόγω της ενασχόλησής του με τον ιστορικό Σύλλογος Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Αίνος» και την κοινότητα του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν.  

Ερωτηθείς για την ενασχόλησή του με την αρτοποιεία επεσήμανε: «Άρχισα από ένα μικρό κατάστημα στο Village στη συμβολή της 8th Οδού και της 6th Λεωφόρου, το οποίο μου το σύστησε ένας Εβραίος κτηματομεσίτης, ο οποίος ερχόταν στο εστιατόριο «Concord» που διατηρούσαμε την εποχή εκείνη στην 86η Οδό και Madison Ave στο Μανχάταν.

Στιγμιίοτυπο από τον χώρο παραγωγής της Αρτοβιομηχανίας «New Yorker Bagels». Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αγόρασα αυτό το μαγαζί με το συνέταιρό μου, το Νίκο Ευαγγελινό και από εκεί σιγά – σιγά άρχισε και ο εφοδιασμός και των άλλων μαγαζιών με τα κουλούρια μας. Δε θα ξεχάσω τους πρώτους Έλληνες πελάτες, τα αδέλφια Παναγιώτη και Μανώλη Ξενόπουλο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Αυτοί μας έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με την παραγωγή και το χονδρικό εμπόριο. Οφείλω επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ελληνισμό του Μανχάταν που με βοήθησε. Και λόγω των ημερών θέλω να τους ευχηθώ καλές γιορτές, καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα, υγεία και χαρά στις οικογένειες τους».

Το 1980 αποφάσισαν να μεταφέρουν την επιχείρηση στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι σε ένα ιδιόκτητο οίκημα.

«Η ζήτηση και η βοήθεια του κόσμου μας ώθησε να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο και υψηλών προδιαγραφών εργοστάσιο, το οποίο θέσαμε σε λειτουργία  το 1994», επεσήμανε  ο κ. Μενεγάτος.

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε την Αστόρια και το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι επεσήμανε ότι είναι πολύ κοντά στο Μανχάταν.

«Περνάς μια γέφυρα και είσαι στο Μανχάταν, το οποίο αποτελεί την καρδιά της επιχείρησής μας. Οπότε αντιλαμβάνεστε γιατί έπρεπε να ήμασταν σε απόσταση αναπνοής από το Μανχάταν για να εξυπηρετούμε άμεσα τους πελάτες μας», πρόσθεσε

Το εργοστάσιο δουλεύει 24 ώρες και 364 μέρες του χρόνου, εκτός της Παραμονή των Χριστουγέννων. Σ΄ αυτό εργάζονται 75 άτομα και άλλα 210 άτομα ασχολούνται με τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που συντελέστηκαν τις τέσσερις δεκαετίες που ασχολείται με τα Bagels ο κ. Μενεγάτος επεσήμανε: «Στα 40 χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και κυρίως οι απαιτήσεις του κοινού. Έχει αλλάξει η τεχνολογία η οποία οδήγησε στην αυτοματοποίηση της παραγωγής και στη μείωση του εργατικού δυναμικού. Έχουμε ξεφύγει από τα στενά όρια της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης και σήμερα μέσω του Federal Express σερβίρουμε όλη την Αμερική. Εάν πάρουμε μια παραγγελία πριν τις 4.00 το απόγευμα τη άλλη μέρα στις 10.00 το πρωί είναι στην Καλιφόρνια, στο Σιάτλ, στο Μαϊάμι και στον Καναδά».

Στιγμιίοτυπο από τον χώρο παραγωγής της Αρτοβιομηχανίας «New Yorker Bagels». Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Περιττό να σας πω ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Federal Express και δεν αποκλείεται τον ερχόμενο χρόνο να αποκτήσουμε πρόσβαση και στην Ευρώπη» επεσήμανε ο κ. Μενεγάτος υπενθυμίζοντας ότι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πελατών και αυξάνουν την ποικιλία των “Bagels”.  

Αναφερόμενος στη νεοϋορκέζικη αγορά ο κ. Μενεγάτος επεσήμανε ότι σερβίρουν σε όλα τα καταστήματα “Whole Food” στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, τα οποία ανέρχονται σε 51, σε εστιατόρια και αλυσίδες σουπερμάρκετ και σε πάρα πολλά ιδρύματα».

Ο κ. Μενεγάτος μίλησε με υπερηφάνεια και για την καθαριότητα του εργοστασίου. «Είμαστε μια επιχείρηση στα 99.54% σε κλίμακα βαθμολογίας ως προς την καθαριότητα.  Αυτά τα νούμερα προέρχονται από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες είναι πάρα πολύ ακριβοδίκαιες. Για να μπορέσουμε να σερβίρουμε νοσοκομεία και κέντρα υγείας πρέπει να υπάρχει απόλυτη καθαριότητα.  Επί πλέον μπορεί και ο κάθε πελάτης να έρθει να ελέγξει το μέρος από το οποίο παίρνει το ψωμί».

Ερωτηθείς για τα είδη των bagels που παράγουν επεσήμανε ότι παράγουν 18 διαφορετικά είδη και εκτός από την παραγωγή bagels το εργοστάσιo λειτουργεί και ως ένα κέντρο διανομής γενικότερα των αρτοσκευασμάτων. Έχει τα πάντα που έχουν σχέση με το ψωμί και τα οποία χρειάζεται ένα εστιατόριο.  “Συνεργαζόμαστε με εταιρείες και εμείς τους δίνουμε τα μπέιγκελς και εκείνοι τα δικά τους είδη για να τα διανέμουμε στους πελάτες μας”.

Η εταιρεία έχει τη δική της ιστοσελίδα, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες από όλη την επικράτεια να προβούν σε παραγγελίες.

Ο κ. Μενεγάτος επεσήμανε ότι δεν επένδυσαν μόνο στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου, αλλά και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρείχε στις επιχειρήσεις η τεχνολογική εξέλιξη και το διαδίκτυο.

«Το διαδίκτυο μας έχει βοηθήσει στη λήψη των παραγγελιών και στην επικοινωνία με τους πελάτες. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών το λαμβάνουμε online.  Όταν χτίζαμε το εργοστάσιο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε  ότι θα έρθει η ώρα που τα προϊόντα μας θα έφταναν στον προορισμό τους σε όλη την επικράτεια», επεσήμανε ο κ. Μενεγάτος, υπενθυμίζοντας ότι έχουν επενδύσει και στις συσκευασίες με τις οποίες διοχετεύουν τα προϊόντα τους.

Όσον αφορά το επιχειρείν στη Νέα Υόρκη επεσήμανε ότι αλλάζει προς το καλύτερο.

«Η Νέα Υόρκη στην οποία ζω για σαράντα χρόνια ομορφαίνει κάθε μέρα. Πρέπει και εμείς ως επιχειρηματίες και ως απλοί πολίτες να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας για να παραμείνει όμορφη η πόλη μας», είπε.

Ερωτηθείς για την εταιρική ευθύνης επεσήμανε: «Η εταιρία μας ασχολείται με το ψωμί που είναι ένα αγαθό του Θεού και δε μπορεί να το στερήσεις ειδικά από μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Γι αυτό κι εμείς είμαστε αρωγοί σε κάθε σχολείο, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι ελληνικό ή όχι. Όταν οι παραγγελίες σχετίζονται με οίκους ευγηρίας και με σχολεία προσφέρονται δωρεάν. Ανταποκρινόμαστε σε κάθε αίτημα παροχής βοήθειας, διότι η προσφορά στην κοινωνία είναι καθήκον και υποχρέωση».

Άγιος Γεράσιμος

Ο Γιώργος Μενεγάτος είναι ένα από τα πιο δραστήρια μέλη και στελέχη της κοινότητας του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν στη διεύθυνση 149 West 105 Stret (μεταξύ των Λεωφόρων Άμστερνταμ και Μόρνινγσαίτ)

«Ο Άγιος Γεράσιμος είναι το πρώτο Προξενείο της Κεφαλλονιάς στη Νέα Υόρκη στην 105η Οδό. Εκεί είναι η δεύτερη κατοικία του Αγίου Γερασίμου και αυτό τιμά όλους τους Κεφαλλονίτες, διότι χωρίς τη συμπαράσταση των Κεφαλλήνων δε θα υπήρχε Άγιος Γεράσιμος. Εγώ τους συγχαίρω όλους και προσεύχομαι ο Άγιος να τους φωτίζει σε κάθε τους βήμα και να προστατεύει τις οικογένειές τους», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της νεότερης γενιάς στις εκδηλώσεις του Αγίου Γερασίμου επεσήμανε:  «Είναι λιγάκι δύσκολο, διότι ο Άγιος Γεράσιμος δεν έχει αυτά που ζητούν οι νέοι και γι αυτό δεν μπορούμε να τα παρεξηγήσουμε. Αυτό το ερώτημα με απασχολούσε και εμένα πριν είκοσι χρόνια. Τι θα γίνει αυτή η κοινότητα χωρίς νέο κόσμο. Ευτυχώς ο Άγιος έχει φροντίσει τα του οίκου του και είμαι αισιόδοξος».

«Είμαι πανευτυχής που μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω τους συλλόγους και τις κοινότητες και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον τους. Είμαι ικανοποιημένος που ασχολήθηκα με τα κοινά και γνώρισα πολλούς και εκλεκτούς ανθρώπους», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο έργο του ιστορικού Συλλόγου Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Αίνος», επεσήμανε: «Ο Αίνος είναι ο αρχαιότερος σύλλογος των Κεφαλλήνων εκτός Κεφαλλονιάς και ο αρωγός σε κάθε άνθρωπο που θα χρειαστεί βοήθεια. Αυτά προφανώς ούτε διαφημίζονται και ούτε λέγονται. Ένα πράγμα θα σας πω, ας είναι καλά ο πρόεδρος του Αίνου ο Βασίλης Κοκόσης, ο οποίος έχει αποδείξει με τον τρόπο του πόση μεγάλη καρδιά έχει».

«Ο Αίνος είναι ο υποστηρικτής και προστάτης του Αγίου Γερασίμου. Όσο υπάρχει ο Αίνος η πόρτα του Αγίου Γερασίμου θα είναι πάντοτε ανοικτή», κατέληξε.

Οικογένεια

Ο Γιώργος Μενεγάτος γεννήθηκε στην Άσσο Κεφαλλονιάς. Οι γονείς του Σπυρίδων και Χαρά Μενεγάτου έφεραν στον κόσμο και μια κόρη, την Κατερίνα που είναι παντρεμένη με τον Κυριάκο Βρυώνη και έχουν τρία παιδιά τη Μαρία, τον Κώστα και τον Σπύρο.

Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε στα βαπόρια και το 1972, σε ένα από τα ταξίδια στην Αμερική αποφάσισε να παραμείνει σε τούτη τη φιλόξενη χώρα. Όπως πολλοί συμπατριώτες του εργάστηκε στα εστιατόρια, ως πιατάς για έξι περίπου μήνες και όταν έμαθε τη γλώσσα έγινε σερβιτόρος στο ψαράδικο «Seven Seas» του Λονγκ Αϊλαντ και στο πάλαι ποτέ «Assembly Steak House» στην καρδιά του Μανχάταν.

Το 1978 συνεταιρίστηκε με τα ξαδέλφια του και αγόρασε το εστιατόριο «Big Apple» στη συμβολή της 52η Οδό και Λεωφόρο Λέξινγκτον στο Μανχάταν. Από το 1981 μέχρι και σήμερα ασχολείται με τα bagels.

O Γιώργος Μενεγάτος είναι παντρεμένος με τη Μαρία το γένος Γδύση με την οποία έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά, τον Σπύρο Μενεγάτο που είναι νυμφευμένος με τη Ναταλία Μενεγάτου, τον Ισίδωρο Μενεγάτο που είναι νυμφευμένος με την Ουρανία και τη Τζόυ (Χαρά) που είναι παντρεμένη με το Νικόλαο Αργυράκη και έχουν τέσσερα εγγόνια τη Μαρία, τη Μελίνα και τον Γεώργιο Μενεγάτο, καθώς και τον Γεώργιο Αργυράκη.  

Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τώρα πλέον έχουν αναλάβει και τα ινία της αρτοβιομηχανίας.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.