Στη μνήμη του Νίκου Μούγιαρη η διάλεξη του Μαρίνου Πουργούρη στο Rutgers University

0
Πάνω ο Μαρίνος Πουργούρης και η Χριστίνα Πόγγι, ενώ κάτω ο Πάνος Γεωργόπουλος και ο Στην Ρέιναρτ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Πρόγραμμα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και το Ταμείο της Έδρας Ελύτης στο Rutgers University της Νέας Ιερσέης το μεσημέρι του Σαββάτου, 11 Δεκεμβρίου 2021, διοργάνωσαν την πρώτη διάλεξη στη μνήμη του ευεργέτη της Έδρας Νίκου Μούγιαρη.

Η διάλεξη εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα της Έδρας Ελύτη για την διαιώνιση της μνήμης και την αξιοποίηση της ανεκτίμητης προσφοράς του αειμνήστου Νίκου Μούγιαρη και είχε ως εισηγητή τον καθηγητή συγκριτικής λογοτεχνίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Η επιλογή του ομιλητή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, διότι ο Δρ. Μαρίνος Πουργούρης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τεράστια για τα δεδομένα δωρεά του Νίκου Μούγιαρη στο εν λόγω Πανεπιστήμιο. Και οι δύο ήταν απόφοιτοι του Rutgers University και είχαν κοινές αγωνίες για την προώθηση των ελληνικών σπουδών στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής Μαρίνος Πουργούρης, αριστερά και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Η διάλεξη έλαβε χώρα διαδικτυακά και την παρακολούθησαν καθηγητές, φοιτητές και σπουδαστές, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των κυπριακών οργανώσεων.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και εστίασε την προσοχή του στην πολυδιάστατη προσφορά του αειμνήστου Νίκου Μούγιαρη, στην ομογένεια, στην Κύπρο και στον απανταχού ελληνισμό.

Ο κοσμήτορας Θωμάς Παπαθωμάς αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του ευπατρίδη και μέγα αγωνιστή για το Κυπριακό και τα εθνικά μας θέματα, του ηγέτη, του φιλανθρώπου, του οραματιστή, του επιχειρηματία, του  ευεργέτη της ομογένειας, της Κύπρου και των Ελληνικών Σπουδών, Νίκου Μούγιαρη.

Ο καθηγητής Μαρίνος Πουργούρης και ο κοσμήτορας Θωμάς Παπαθωμάς.

Ο Νίκος Μουγιάρης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε στις 4  Ιανουαρίου 2019, στο σπίτι του στο Μανχάταν έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, ενώ η κηδεία του έλαβε χώρα τον Αύγουστο του ιδίου έτους στην ιδιαίτερή του πατρίδα, στην Αθηένου.

Ο διευθυντής του Προγράμματος Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, Στη Ρέιναρτ καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τον ομιλητή, που όπως επεσήμανε την ερχόμενη άνοιξη θα είναι επισκέπτης καθηγητής και θα διδάξει το μάθημα «Η Οδύσσεια στο θέατρο και στην κινηματογραφία».   

Η διάλεξη του καθηγητή Μαρίνου Πουργούρη είχε ως θέμα «The reception of the Greek Revolution of 1821 in Cypriot Literature during the British Colonial Period» (Η αποδοχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Κυπριακή Λογοτεχνία την Περίοδο της Βρετανικής Αποικιοκρατίας) και αναφέρθηκε στην επιρροή της ελληνικής επανάστασης στον εθνικό ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη και άλλους λογοτέχνες.

Μετά την διάλεξη ακολούθησε συζήτηση για την επιρροή του έργου του Βασίλη Μιχαηλίδη στις εξεγέρσεις των Κυπρίων, στον ρόλο των ιεραρχών και των κληρικών στις τοπικές εξεγέρσεις, καθώς επίσης και στον ρόλο της κυπριακής διαλέκτου.

Η αφίσα και ο καθηγητής Μαρίνος Πουργούρης.
Πάνω, ο Μαρίνος ΠΟυργούρης και η Χριστίνα Πόγγι, ενώ κάτω ο Στηβ Ρέιναρτ.
Πάνω ο Μαρίνος Πουργούρης, αριστερά, ο Στηβ Ρέιναρτ και ο Δρ. Πάνος Γεωγόπουλος.

 .

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.