Καταγγελία ομογενούς στην τηλεοπτική εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega
Η ομογενής Σταυρούλα Κερασιώτη βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και περίπου 5 μήνες.
Ταξίδεψε έχοντας ανά χείρας το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά COVID-19 από την Αυστραλία, όπως ανέφερε η ίδια, στην τηλεοπτική εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.
Η κα Κερασιώτη, δήλωσε στην εκπομπή πως το πιστοποιητικό που έχει, εκδόθηκε από το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (Health Department) και με αυτό μπήκε αυτούς τους μήνες που είναι στην Ελλάδα και σε άλλα μέσα μεταφοράς, όπως πλοίο και λεωφορείο.
Δεν αντιμετώπισε κάποια δυσκολία, είπε, καθώς το πιστοποιητικό της, αναγνωριζόταν κατά τους ελέγχους που γίνονταν.
Προ ημερών ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ομογενής, όταν πήγε σε μία ελληνική τράπεζα για υποχρεώσεις της -όπου είχε ξαναπάει αρκετές φορές αυτούς τους μήνες που είναι στην Ελλάδα όπως διευκρίνισε- δεν της επιτράπηκε η είσοδος καθώς το εν λόγω πιστοποιητικό, δεν έχει κωδικό QR, όπως αυτά που εκδίδονται στην Ελλάδα και μπορούν να «σκανάρονται».
Η «απόδειξη» εμβολιασμού της, ανέφερε η κα Κερασιώτη αναγράφει απλά την ονομασία του εμβολίου -AstraZeneca στην περίπτωση της, όπως σημείωσε η ίδια- και τις ημερομηνίες που έκανε τις δύο δόσεις. Το ιστορικό του εμβολιασμού της δηλαδή.
Ως εκ τούτου, της ζητήθηκε από το προσωπικό της τράπεζας να κάνει ένα rapid test αν θέλει να εισέλθει στο υποκατάστημα. Αντίστοιχο πρόβλημα, επεσήμαναν οι δημοσιογράφοι, αντιμετώπισαν σε ορισμένες περιπτώσεις επισκέπτες από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με τα δικά τους πιστοποιητικά.
Ουκ ολίγοι ομογενείς θορυβήθηκαν σχετικά και με το δίκιο τους, καθώς ήδη υπάρχει υπερπληροφόρηση για τα διεθνή ταξίδια, μετά από σχεδόν δύο χρόνια με τα διεθνή σύνορα κλειστά και στον ορίζοντα προβλέπονται και άλλες… αναταράξεις λόγω COVID-19.
ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται ραγδαία οι περιορισμοί και οι έλεγχοι έχουν γίνει πιο αυστηροί στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά, για όσους ομογενείς είναι ή σκοπεύουν να μεταβούν στην Ελλάδα άμεσα, η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, θα γίνεται το επόμενο διάστημα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (με κωδικό QR) ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Για το δημόσιο προβλέπεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Ειδικότερα, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
– Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών).
– Εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Εξαιρούνται από την εφαρμογή των παραπάνω οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβαση σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχεται αναβολή.
Στις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
– Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
– Εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) COVID-19. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).
Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Σημειώνεται ότι μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις Αρχές.
Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
Στο Smartraveller (smartraveller.gov.au), την επίσημη ιστοσελίδα της αυστραλιανής κυβέρνησης για ταξιδιωτικές οδηγίες, αναφέρεται ότι στην Ελλάδα είναι σε ισχύ περιορισμοί για την αντιμετώπιση της διασποράς της COVID-19 και γίνονται έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε ορισμένους χώρους.
«Τα πιστοποιητικά Αυστραλίας και μη ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να μην είναι συμβατά στα ψηφιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των πιστοποιητικών (στην Ελλάδα). Η αυστραλιανή πρεσβεία δεν μπορεί να παρέμβει…», σημειώνεται.
Προφανώς, βέβαια, είναι και στη διακριτική ευχέρεια υπηρεσιών και Αρχών στην Ελλάδα αν θα κάνουν δεκτό κάποιο πιστοποιητικό εμβολιασμού από την Αυστραλία χωρίς κωδικό QR, τα οποία ήταν και τα μόνα διαθέσιμα για όσους έχουν εμβολιαστεί εδώ, μέχρι προ μερικών εβδομάδων.
Επίσης, υπενθυμίζεται, ότι πλέον όσοι -Αυστραλοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι για αρχή- έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 στην Αυστραλία, θα πρέπει να έχουν απαραίτητα για ταξίδια στο εξωτερικό τα διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού (International COVID-19 Vaccination Certificate).
Έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα με την αναγνώριση του αυστραλιανού διεθνούς πιστοποιητικού στην Ελλάδα και η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επισημάνει πως αυτό είναι συμβατό με τις απαιτήσεις άλλων χωρών.
Είναι ακόμη νωρίς ωστόσο καθώς δεν είναι πολλοί οι ομογενείς που έχουν ταξιδέψει αυτό το διάστημα. Εν αναμονή έως τα Χριστούγεννα για την πρώτη μεγάλη… δοκιμή και στην πράξη, ανάλογα πώς θα είναι και η κατάσταση με την πανδημία και τους περιορισμούς στην πατρίδα.
Σημειώνεται τέλος πως αν κάποιος ομογενής έχει εμβολιαστεί στην Αυστραλία και με τις δύο δόσεις και βρίσκεται στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα, έχοντας μόνο το «απλό» πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς κωδικό QR, ή δεν έχει καν κάποια «απόδειξη» μπορεί και πρέπει να προμηθευτεί το International COVID-19 Vaccination Certificate, όχι μόνο για διευκόλυνση όπου βρίσκεται, αλλά και για την επιστροφή του, χωρίς υποχρεώση καραντίνας.
Για όσους έχουν Medicare -και βασικές γνώσεις διαδικτύου μπορούν να το «κατεβάσουν»(download) είτε μέσω της ιστοσελίδας του MyGov (my.gov.au) ή της εφαρμογής (app) Medicare Express.
Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και είναι στο εξωτερικό μπορούν να τηλεφωνήσουν για περαιτέρω οδηγίες στο Medicare, στο νούμερο 0061 2 8633 3284, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 με 5 το πρωί (ώρα Μελβούρνης, Καμπέρας, Σίδνεϊ)
Πηγή: https://neoskosmos.com/