ΚΡΗΤΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.24 με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου, σύμφωνα με ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Στις 12:36 σημειώθηκε μετασεισμός 4 Ρίχτερ από τον μεγάλο σεισμό ανατολικά της Ζάκρου.
Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές. Ωστόσο με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί.
Ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο έγινε η σεισμική δόνηση.
Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις 12:32. Είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.
Αναστάτωση στην ανατολική Κρήτη από τα 6,3 Ρίχτερ – Στον δρόμο οι κάτοικοι, στις αυλές των σχολείων οι μαθητές
Αναστάτωση επικράτησε στην ανατολική Κρήτη, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 12:30 με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο, νοτιοανατολικά της Ζάκρου, η οποία σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Πολίτες βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να βρουν ένα ανοιχτό σημείο για να προστατευθούν, ενώ ακόμη και στο Ηράκλειο διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων ή καταστροφών, χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχει υπάρξει κάποια καταγεγραμμένη αναφορά.
Ευθ. Λέκκας: Καμία σχέση ο σημερινός σεισμός ανατολικά της Ζάκρου με αυτόν του Αρκαλοχωρίου
Ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.
«Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης», δηλώνει ο σεισμολόγος του ΑΠΘ Β. Καρακώστας για τη νέα σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ
Τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης παρακολουθούν οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».
Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.