ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο εμβληματικός εστιάτορας – «ήρωας» της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο αθλητής, ο ευπατρίδης και ο ευεργέτης των αστέγων, των φτωχών και των πονεμένων Γιάννης Κωσταλάς (John E. Costalas), δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μανχάταν προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο ανιψιός του Ευστράτιος Κωσταλάς (γιος του αειμνήστου Αριστοτέλη Κωσταλά, που διαμένει στην Μόσχα) αμέσως μετά την εκδημία έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. «Σήμερα έχασα τον θείο μου Γιάννη, που ήταν κάτι παραπάνω από θείος μου… Ο Μέγας Αλέξανδρος είπε: Στον πατέρα μου χρωστάω το «ζειν» αλλά στον δάσκαλο μου το «ευ ζειν». Στον «Μπαρπά Γιάννη» χρωστάω το «ευ ζειν»…
Πάντα με το χαμόγελο και πάντα με θέληση να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη – πολλές φορές πριν του ζητηθεί.
Μου έμαθε να αγαπάω τα σπορ και αυτός με πήγε στο πρώτο μου «ζωντανό» παιχνίδι μπάσκετ, το ΑΕΚ – Σλάβια. Ο ίδιος έπαιξε ξεκίνησε πολύ μικρός να παίζει μπάσκετ στον Τυφώνα, πριν αυτός πάει στο Νέο Ηράκλειο και όταν με την οικογένεια του πήγε στην Νέα Υόρκη έπαιξε μπάσκετ στο Taft High School. Σπούδασε να γίνει Πολιτικός Μηχανικός με αθλητική υποτροφία (ποδόσφαιρο) στο CCNY. Μάλιστα το 1959 ήταν ο στυλοβάτης της ομάδας του που έφθασε στο Final 4 του NCAA, όπου ψηφίστηκε καλλίτερος αμυντικός του τουρνουά.
Από κει και πέρα με τα αδέλφια του άνοιξε διαφορά εστιατόρια με αποκορύφωμα το Essex Coffee Shop που ήταν απέναντι του World Trade Center. Εκεί υποδέχθηκε με το τεράστιο χαμόγελο χιλιάδες Έλληνες αθλητές, προπονητές και ακόμα φιλάθλους. Βοήθησε πάρα πολλούς να βρουν υποτροφίες, δουλειές και γενικά ένα καλύτερο αύριο. Και ΠΟΤΕ δεν ζήτησε κάποιο αντάλλαγμα.
Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για τον «Μπάρμπα Γιάννη» αλλά είμαι σίγουρος ότι κάτω από αυτό θα γραφτούν πολλά.
Το «καμάρι» ξεκουράστηκε και πήγε να βρει τους γονείς του, Ευστράτιο και Παρασκευή και τα αδέλφια του Γιώργο, Αριστοτέλη, και Παναγιώτη».
Panatha – USA
Ο πρόεδρος της Panatha – USA Βλάσης Αναστασίου, ο οποίος επισκεπτόταν συχνά τον αείμνηστο ακόμη και τον τελευταίο χρόνο που νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης της Νέας Υόρκης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: R.I.P κ Γιάννη Κωσταλά. Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο μεγάλος Έλληνας και Φιλάνθρωπος ο μπάρμπα Γιάννης μας.
Ο άνθρωπος που μαζί με την οικογένεια του έκαναν το Essex Cafe στο Μανχάταν το δεύτερο προξενείο μας. Πέρασαν από εκεί χιλιάδες φίλοι, αθλητές, πέρασαν από εκεί ξένοι , Έλληνες, άστεγοι και για όλους είχε μια καλή κουβέντα και ένα ζεστό πιάτο φαγητό !
Μακάρι οι φίλοι του δημοσιογράφοι να έμεναν εδώ και να έγραφαν ένα βιβλίο γι αυτόν και τις τόσες δεκαετίες ιστοριών του. Τι να πρώτο θυμηθείς τα κλάματα του όταν έπαιξε το Χιούστον με τον Σπανούλη στο Madison Square Garden ή τις ιστορίες που έλεγε μέσα στην Panatha USA στον Ομπράντοβιτς για το Γιουγκοσλαβικό μπάσκετ, το παγκόσμιο του Παπανικολάου, την Στεφανίδη στην ΝΥ και τόσα αλλά.
Καλό ταξίδι φίλε, πατέρα Έλληνα και θα είσαι μεγάλο παράδειγμα για όλους εμάς. Λίγες φωτογραφίες για τελευταία φορά. Τι πλάκες κάναμε όταν σου λέγαμε λίγο υπομονή και έρχεται η πράσινη κυριαρχία σε όλα τα αθλήματα και προσπαθούμε να σε κρατήσουνε στις επάλξεις .
Καλό σου ταξίδι Άρχοντα !.
Ήρωας της 11hς Σεπτεμβρίου 2001
Ο Γιάννης Κωσταλάς ήταν μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης, διότι το εστιατόριό του «Essex World Cafe» επί της Οδού «Liberty» υπέστη ζημιές από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και για δύο και πλέον χρόνια παρέμεινε κλειστό.
Ο Γιάννης και τα αδέλφια του ήταν μάρτυρες των τραγικών συνεπειών που βίωσε η Νέα Υόρκη την αποφράδα εκείνη μέρα και τους μήνες και χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και την ολοκλήρωση των έργων.
Το εστιατόριο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», έκλεισε διότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν του ανανέωνε το ενοικιαστήριο. Μην έχοντας άλλη επιλογή την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018, ο κ. Κωσταλάς προσέφερε τα τελευταία γεύματα και δείπνα στους πελάτες και στους φίλους με την υπόσχεση να ανοίξει εκ νέου τις πύλες του στο ίδιο τετράγωνο.
Εργάστηκε σκληρά και την περίοδο που ετοιμαζόταν να ανοίξει το νέο υπερσύγχρονο εστιατόριο αρρώστησε και το όνειρό του να τον αξιώσει ο Θεός να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Τώρα πλέον τα ανίψια του, τα οποία έχουν παραλάβει την σκυτάλη θα εκπληρώσουν τα όνειρά του.
Από τις Καρυές στο αμερικανικό όνειρο
Ο Γιάννης Κωσταλάς γεννήθηκε στις Καρυές Λακωνίας. Οι αείμνηστοι γονείς του Ευστράτιος και Παρασκευή Κωσταλά, έφεραν στον κόσμο πέντε αγόρια και συγκεκριμένα τον Γιώργο, τον Αριστοτέλη, τον Παναγιώτη, τo Γιάννη και το Δήμο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Ήρθαν στη Νέα Υόρκη το 1951. Η επταμελής οικογένεια ενοικίασε ένα διαμέρισμα στο Μπρονξ και με τη σκληρή εργασία και με το δαιμόνιο της φυλής μας κατάφερε να αποκτήσει τα δικά της εστιατόρια και να επενδύσει στην αγορά ακινήτων.
Ο Γιάννης όπως και τα άλλα αδέλφια του ήταν εργασιομανείς και κατάφεραν να «κατακτήσουν» το Μπρόνξ και μετέπειτα το Μανχάταν.
Τα εστιατόρια «Munchtime USA», «Socrates Pizza», «Huckleberry Finn Donut Shop», «Arachova Coffee Shop», «Essex I», «Essex II», «Essex III», «Vivia’s Deli», «Steve’s Pizza», «The Essex World» και «Bridge Deli» των αδελφών Κωσταλά παρείχαν τη δυνατότητα σε πολλούς Έλληνες μετανάστες να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να εργαστούν. Παράλληλα λειτουργούσαν και ως σχολεία διότι παρείχαν τη δυνατότητα στους Έλληνες να μάθουν τα μυστικά του επαγγέλματος και με την πάροδο του χρόνου να αποκτήσουν τα δικά τους εστιατόρια.
Τα εστιατόρια και τα σπίτια της οικογένειας Κωσταλά είχαν ανοικτές τις πόρτες τους για τους Έλληνες που έρχονταν για περαιτέρω νοσηλεία στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center και άλλα αντικαρκινικά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και για τους φοιτητές.
Ο αείμνηστος ήταν δεινός αθλητής και προσέφερε τα μέγιστα στον ομογενειακό αθλητισμό. Έχει βραβευτεί για την προσφορά του τόσο από την ομογένεια, όσο και από τον δήμο και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και από την γενέτειρα.