Τι πρότειναν οι εκπρόπσωποι της ομογένειας στην Διακομματική Επιτροπή για την Ημέρα Αποδήμου Ελληνισμού

0
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στο υπουργείο Εσωτερικών. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πρωτοφανής ήταν ο απόηχος της δεύτερης και τελευταίας συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για την καθιέρωση της Ημέρας Αποδήμου Ελληνισμού, που όπως έγραψαν οι ¨Αναμνήσεις” έλαβε χώρα την Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2021. Η επικοινωνία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρα Σπύρου Μεζίτη και η παραχώρηση προς δημοσίευση της εισήγησής του στην εν λόγω συνεδρίαση έδωσε το έναυσμα στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών από τις ΗΠΑ να επικοινωνήσουν μαζί μας αφ ενός μεν για να εκφράσουν την ευαρέσκειά τους για το υψηλό επίπεδο της εκπροσώπησης των αποδήμων, αφ ετέρου δε για τις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος.

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη και ο πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Φίλιος, οι οποίοι επικοινώνησαν με τις “Αναμνήσεις” δήλωσαν ότι συμμετείχαν και μάλιστα μίλησαν και οι ίδιοι.

Εξεπλήγησαν όταν πληροφορήθηκαν ότι οι “Αναμνήσεις” και άλλα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν και να καλύψουν τη συνεδρίαση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, διότι επικοινώνησαν απ΄ευθείας με την διακομματική επιτροπή και διότι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις τόσο ως προς την ημερομηνία της Ημέρας Αποδήμου Ελληνισμού, όσο και ως προς τα μείζονα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο συνάδελφος και φίλος Χρήστος Μαλασπίνας, ιδρυτής και αρχισυντάκης του https://www.panhellenicpost.com/ παρακολούθησε τη συνεδρίαση προέβαλε με μοναδικό τρόπο τη συνεδρίαση και παρέχει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αποκτήσει σφαιρική ενημέρωση για τις προτάσεις και εισηγήσεις των εκπροσώπων των αποδήμων από τις πέντε ηπείρους.

Αναδημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ του Χρήστου Μαλασπίνα.

ΑΘΗΝΑ. Την καθολική αποδοχή και στήριξη τόσο των ομογενειακών παραγόντων (περισσότεροι από 40 πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ελληνικών Κοινοτήτων, από σχεδόν κάθε γωνιά της γης)  όσο και των βουλευτών μελών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον «Ελληνισμό της Διασποράς» (sic) συγκέντρωσε η πρόταση του Hellenic Congress of America (HECA) και του Προέδρου της Νίκου Αποστολόπουλου, για τη θεσμοθέτηση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού». Στη β΄και τελευταία επί του θέματος σύσκεψη της Διακομματικής επιτροπής χθες στη Βουλή (17 Ιουνίου 2021) οι  απόδημοι υποδέχθηκαν με θερμά λόγια  την σχετική πρόταση όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην επιστολή του Hellenic Congress of America, που ήδη από 31 Μαρτίου 2021  έχει αποσταλεί από το “Hellenic Congress of America” προς τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Βλάση με και κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον «Ελληνισμό της Διασποράς» Σάββα Αναστασιάδη, ζητώντας και προτείνοντας στην Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Σάββας Αναστασιάδης, ξεκινώντας την έναρξη της σύσκεψης και με Τηλεδιάσκεψη και αναφερόμενος στα διαδικαστικά υπενθύμισε ότι  στην προηγούμενη συνεδρίαση, συμφωνήθηκαν δύο συνεδριάσεις, «για να δώσουμε το λόγο σε πολλούς συμπατριώτες μας από το εξωτερικό, ή όσους μπορούμε, τέλος πάντων, να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και συνάμα βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Σάββας Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε δε πως «το θέμα, το σημερινό, όπως γνωρίζετε, προκλήθηκε από μια επιστολή, τουλάχιστον, σε εμάς, στο Κοινοβουλευτικό Τμήμα, που έχω λάβει από την «Hellenic Congress of America», που ζητούσε να καθιερώσουμε αυτήν την «Ημέρα» και θεώρησα σωστό και έτσι προβλέπει η διαδικασία, η Κοινοβουλευτική, να φέρω το θέμα στη συνεδρίαση, να ακούσουμε και εσάς και να αποφασίσουμε.

Για το ίδιο θέμα, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, έχετε λάβει ή αν δεν έχετε λάβει, θα σας ενημερώσει ο κύριος Γενικός Γραμματέας, κ. Χρυσουλάκης, επιστολή από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κύριο Βλάση, ο οποίος κινείται στην ίδια κατεύθυνση, της «Καθιέρωσης της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού». \

Να σημειωθεί ότι εκτός του Hellenic Congress of America και ορισμένες άλλες οργανώσεις μεταγενέστερα έχουν καταθέσει παρόμοιο αίτημα, όπως καθολικό αίτημα της ομογένειας τείνει να γίνει η Ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, που και στη χθεσινή συνεδρίαση τέθηκε από πολλούς και που ήδη από το 1956 έχει κατατεθεί από τον μακαρίτη εκδότη του “Εθνικού Κήρυκα”,  Μπάμπη Μαρκέτο στην “Νέα Εστία”.

Ζήτησε δε, ο κ. Αναστασιάδης, η συζήτηση να περιοριστεί στο θέμα, όσον αφορά την καθιέρωση της «Ημέρας», στην αποδοχή, δηλαδή, της πρότασης. <<Σήμερα, όσοι πάρουν το λόγο, θα παρακαλούσα να τοποθετηθούν και να δηλώσουν αν αποδέχονται την πρόταση και τα άλλα, όσον αφορά την ημέρα ή τη διαδικασία ή ποιο είναι το πλαίσιο της εορτής εκείνης της ημέρας, «θα τα βρούμε»>>, είπε.

Ακολούθως ο κ. Αναστασιάδης έδωσε το λόγο Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Χρυσουλάκη, μετέπειτα στον Διαμαντή Γκίκα, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ανειλημμένη υποχρέωση να φύγει από την συνεδρίαση και στη συνέχεια στον Νίκο Αποστολόπουλο, τον Πρόεδρο της «Hellenic Congress of America», «από τον οποίον έχουμε πάρει την επιστολή και ο οποίος δεν μπόρεσε να μιλήσει, να συνδεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση».

Ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματείας και Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Ο κ. Χρυσουλάκης διάβασε την επιστολή του Υφυπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Βλάση προς τις Ομογενειακές οργανώσεις, με την οποία ζητάει από τους απανταχού Έλληνες «…να συμμετέχουν ενεργά καταθέτοντας τις προτάσεις τους για τη συγκεκριμένη ημερομηνία εορτασμού της Ημέρας Ελληνικής Διασποράς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, δεδομένου ότι έχουμε λάβει πάρα πολλές προτάσεις από φορείς της ομογένειας, οι οποίοι, ήδη, αξιολογούνται από την ομάδα μας. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων είναι η 25η Ιουνίου 2021 και ενόψει αυτής της προθεσμίας απέστειλα στις 14 Ιουνίου 2021 νεότερη επιστολή υπενθύμισης προς της ομογενειακής οργάνωσης, ώστε να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο αυτό το εγχείρημα».

Ο ΥΦΥΠΕΞ προσθέτει, μάλιστα, και ότι «το βήμα ανήκει πρωτίστως στους ίδιους τους ομογενείς. Αυτό πρεσβεύουμε, το γνωρίζετε, στο Υπουργείο Εξωτερικών και προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες οι δικές μας στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας».

Ο Γ.Γ. Α.Ε&Δ.Δ. Ιωάννης Χρυσουλάκης

Κατά τα λοιπά, ο Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Χρυσσουλάκης,  τόνισε ότι «φροντίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους απανταχού Ελληνίδες και Έλληνες, να συνδιαμορφώσουμε πρωτοβουλίες και προγράμματα, να στηρίζουμε όπου είναι δυνατόν και κυρίως να αφουγκραζόμαστε, να ακούμε προσεκτικά τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας στις κοιτίδες ελληνισμού, όπου έχουν δημιουργήσει οι απόδημοι στο εξωτερικό. Επιδιώκουμε να αφουγκραζόμαστε, αυτούς τους Έλληνες διαμάντια όπως ειπώθηκε, που γεννούν μικρές Ελλάδες, όπου κι αν βρίσκονται. Είναι οι ίδιοι, που αρνούνται να απωλέσουν την ελληνικότητα τους, διατηρώντας την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας. Ανώνυμοι ή επώνυμοι, τιμούν την μητέρα πατρίδα με τη στάση, το έργο και την άοκνη προσπάθεια τους, με τις διακρίσεις τους σε διάφορους τομείς δραστηριότητας, στις επιστήμες, στις τέχνες και στα γράμματα. Γι’ αυτούς τους απανταχού Έλληνες, τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της καθιέρωσης ημέρας απόδημου ελληνισμού, μιας ημέρας, που συμβολικά αλλά και έμπρακτα, θα φέρνει στο νου όλων μας το σύνολο του ελληνισμού, των Ελλήνων εδώ στην Ελλάδα και των Ελλήνων ανά τον κόσμο».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Αναστασιάδης έδωσε το λόγο στον παριστάμενο στη συζήτηση πρόεδρο της ΠαΔΕΕ, κ. Λεωνίδα Ραπτάκη, ο οποίος βρίσκεται συμπτωματικά στην Ελλάδα και του Στέφαν Πάππας, ο οποίος είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΠαΔΕΕ, που επίσης βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης. Φωτογραφία: Zoom

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΡΑΠΤΑΚΗΣ(Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ)Ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε. Είναι  μεγάλη τιμή, που είμαι εδώ στην Αθήνα. Είχαμε έρθει χθες το βράδυ, εγώ και ο συνάδελφός μου, ο Στέφαν Πάππας από το Wyoming και είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ, μαζί σας, να μελετήσουμε τα θέματα και με τους συναδέλφους μας, εδώ στο ελληνικό κοινοβούλιο και βλέπω από μακριά από την Νέα Υόρκη, την κυρία Στέλλα Κοκόλη. Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά, οι Ελληνοαμερικανοί εκλεγμένοι στην Αμερική, να τονίσουμε όχι μόνο την ελληνική γλώσσα, αλλά και το θέμα για την ομογένεια. Εμείς, το καλοκαίρι, θα είμαστε στο τέλος Ιουλίου, κάπου 22 εκλεγμένοι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές και από Καναδά και από άλλες χώρες, να δουλεύουμε μαζί σας, για να μπορούμε να σηκώνουμε τη ελληνική γλώσσα, να δουλεύουμε σκληρά οι Έλληνες, που είμαστε στο εξωτερικό, για όλα τα θέματα για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό. Έχω μεγάλη χαρά που είμαι εδώ για λίγες ημέρες, εδώ στην Αθήνα, μαζί σας ξανά.

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΚΙΚΑΣ (Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων Ασκληπιός): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Πραγματικά, σε δέκα λεπτά έχω μια προγραμματισμένη υποχρέωση εδώ και πολύ καιρό, με πολλά άτομα και δεν μπορώ να τη μεταφέρω με κανένα τρόπο. Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, κ. Χρυσουλάκη και αγαπητοί ομογενείς από όλα τα μέρη που βρίσκεστε εδώ στη σύσκεψη, σας καλωσορίζω και ευχαριστώ για τη πρόσκληση. Θα τοποθετηθώ για τη καθιέρωση αυτής της ημέρας για τον Απόδημο Ελληνισμό, τη βρίσκω μια πάρα πολύ καλή ιδέα».

Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος στον κ. Νίκο Αποστολόπουλο, ο οποίος απέστειλε την επιστολή-αίτημα προς την Κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να συνδεθεί στη προηγούμενη συνεδρίαση.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Φίλιος, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και Νίκος Αποστολόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Hellenic Congress of America, Πρόεδρος): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κ.κ. βουλευτές της Επιτροπής του Απόδημου Ελληνισμού, αγαπητοί ομογενείς, είναι χαρά και τιμή για μένα να απευθύνομαι σε εσάς για ένα ζήτημα το οποίο αφορά την καθιέρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού.

Η πρόταση του Hellenic Congress of America αποσκοπεί στη σύσφιξη των σχέσεων αποδήμων Ελλήνων και των ομογενών μας με τη μητέρα πατρίδα. Γνωρίζουμε ότι η Ημέρα από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα, ωστόσο είναι ισχυρός παράγοντας για την ενασχόληση της πολιτείας με τα προβλήματα των αποδήμων ώστε συν τω χρόνω να προκύψουν λύσεις που θα αποβλέπουν στο αμοιβαίο όφελος της πατρίδας και των ξενιτεμένων της παιδιών.

Με την έννοια αυτή,  ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και όλους  εσάς για την υιοθέτηση του αιτήματός μας – και προσβλέπουμε στην γενική αποδοχή και στήριξη από την Ελληνική Βουλή.

Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, επειδή αναφέρατε ότι δεν είναι η μέρα να μιλήσουμε για ημερομηνία και επειδή ο αγαπητός φίλος κ. Γκίκας ανεφέρθη εάν μου επιτρέπετε μπορώ να αναφερθώ κι εγώ.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, εγώ έκανα μία πρόταση.

Ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America Νίκος Αποστολόπουλος στο βήμα.

 ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Hellenic Congress of America, Πρόεδρος): Ευχαριστώ πολύ.

Στην έγγραφη πρόταση που έχουμε υποβάλλει στην Επιτροπή σας ήδη από τον περασμένο Μάρτιο (31/Μαρτίου/2021)  αναφέρουμε για ημερομηνία της Ημέρας του Απόδημου Ελληνισμού την 23η Αυγούστου, επειδή είναι η γιορτή της Παναγίας και η Παναγία είναι η Παναγία των Ελλήνων και την εποχή εκείνη είναι περισσότεροι ομογενείς από κάθε άλλη φορά στην πατρίδα που θα μπορούν να συμβάλουν σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Είπα  αυτά τα οποία πιστεύω ότι έπρεπε να πω. Θα σας ευχαριστήσω πολύ και αναμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα».

Ακολούθως μίλησε ο κ. Λούις Λοϊζου, Πρόεδρος  την Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας. «Συγχαίρουμε, είπε, την ελληνική πολιτεία και επικροτεί την πρωτοβουλία της να θεσπίσει τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Διασποράς»Πρόσθεσε δε πως αναξάρτητα από οποια ημερολογιακή ημέρα θα επιλεγεί,  ο συμβολισμός της θέσπισης Ημέρας της Ελληνικής Διασποράς αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες. Εξάλλου υπάρχει μια ολόκληρη Ελλάδα εκτός Ελλάδος. Οι εορτασμοί της Ημέρας της Ελληνικής Διασποράς θα μπορούσαν να αναδεικνύουν την οικουμενικότητα της, αλλά συνάμα και τους τοπικούς πυρήνες της σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, καθώς, επίσης τις άρρητες  σχέσεις της διασποράς με την μητέρα πατρίδα την ίδια την Ελλάδα».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. John Theodosopoulos, από το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ.

JOHN THEODOSOPOULOS( Εκπρόσωπος του Ελληνικού  Κογκρέσου Κεμπέκ): Μεταξύ άλλων είπε: «Εκ μέρους του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ, θέλουμε να στηρίξουμε ολόκαρδα την πρωτοβουλία του  Αμερικανικού Κογκρέσου για μία ημέρα και βέβαια του Υπουργού μας κ. Βλάσση, που είναι και συμπατριώτης μου, γι’ αυτήν την ημέρα του απόδημου ελληνισμού».

«Το κογκρέσο του Κεμπέκ  προτείνει  μία ημέρα να γιορτάσουμε. Είναι τόσο σπουδαία να γιορτάσουμε και να βοηθήσουμε και να έρθουν τα παιδιά αυτά σε επαφή και όλος ο ελληνισμός πίσω με τη μητέρα Ελλάδα. Νομίζω σημαντικό θα ήταν να επιλέξουμε, να προτείνουμε, μια ημέρα. Στις 14 Σεπτεμβρίου που ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, που έπαιξε το ρόλο της στη σύγχρονη Ελλάδα, να συνεχίζει να παίζει ο απόδημος ελληνισμός αυτό τον ρόλο»

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κυρία Αλεξάνδρα Τουρούτογλου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ (Hellenic Bioscintific Association USA): Καλησπέρα από Βοστώνη. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Γενικέ Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Είμαι Πρόεδρος των Ελλήνων Διεπιστημόνων της Αμερικής και ήθελα να εκφράσω την στήριξή μας σ’ αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία. Η καθιέρωση της ημέρας απόδημου ελληνισμού, είναι μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει, ακόμη περισσότερο, τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα μας. Είναι μια πρωτοβουλία που θα αναδείξει το επιστημονικό έργο, την επιχειρηματική προσφορά, την πνευματική προσφορά των αποδήμων με την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική ιδέα  και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την πρωτοβουλία».

Όπως διευρίνησε ο κ. Αναστασιάδης, «ο λόγος της ιδέας και η προσπάθεια καθιέρωσης της ημέρας του απόδημου είναι να δοθεί η δυνατότητα στο ελληνικό κράτος και έμπρακτα, να τιμήσουμε τους συμπατριώτες μας του εξωτερικού, γιατί συνεχίζουν να κρατάνε την πατρίδα μέσα στις ψυχές τους και να βοηθούν από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, όταν αυτό καταστεί δυνατό. Παράλληλα, να αναδείξουμε τα πολύ σημαντικά επιτεύγματα των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα, κι αν θέλετε και ως παράδειγμα, για όλους τους άλλους Έλληνες που ζουν είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Είναι μια ιδέα που νομίζω ότι σε μερικά χρόνια θα είναι από τις καλύτερες, αν θέλετε, γιορτές του ελληνισμού. Θα περιλαμβάνει όλη την Ελλάδα και θα μεγαλώνει  και την Ελλάδα».

Ακολούθως το λόγο έλαβε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, η κυρία Ντόμπρα.

Η κ. Ελένη Ντόμπρα, υπεύθυνη τομέα εκπαίδευσης και συνάμα αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

ΕΛΕΝΑ ΝΤΟΜΠΡΑ (Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας): Εκπροσωπώ την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων που λειτουργεί στην Ουκρανία από το 1995 και σήμερα συσπειρώνει στους κόλπους της 96 Ελληνικούς Συλλόγους σχεδόν από  όλη την Ουκρανία. Δεν θα μιλήσω για το έργο της ομοσπονδίας, για τα επιτεύγματα και τα  προβλήματα γιατί δεν είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης. Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν θα είχαμε στην Ουκρανία πολλά θετικά αποτελέσματα, ούτε στην Ελληνική Παιδεία, ούτε στον Πολιτιστικό Τομέα αν δεν είχαμε την στήριξη της μητέρας μας Ελλάδας. Για αυτό και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω ειλικρινά -και εκ μέρους όλων των Ελλήνων της Ουκρανίας- την βαθιά και απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας προς την Ελληνική Πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας για την ουσιαστική και διαχρονική συμβολή στην ανάπτυξη του Ελληνισμού στην Ουκρανία, ιδιαίτερα για την μακροπρόθεσμη στήριξή τους στο έργο της Ομοσπονδίας.

Όσον αφορά την καθιέρωση ημέρας Απόδημου Ελληνισμού συζητήσαμε αυτό το θέμα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και αποφασίσαμε ομόφωνα να προτείνουμε την 5/12 γιατί αυτή την ημέρα το 1995 έγινε το πρώτο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που έφερε κοντά όλες τις Ομογενειακές Οργανώσεις και έχτισε την γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με την πατρίδα μας και τους απανταχού της γης Έλληνες».

Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο κύριος Δημήτριος Βαγενάς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

«Στέλνω και εγώ τους δικούς μου χαιρετισμούς σε όλη την ομογένεια, απανταχού στον κόσμο. Ορμώμενος από μία ενημέρωση που είχα από το σωματείο Ήφαιστος στη Βιέννη οι  οποίοι πρότειναν την 29η Απριλίου, μέρα την οποία γεννήθηκε ο Καβάφης και είναι πάλι η 29η Απριλίου η ημέρα που πέθανε ο Καβάφης. Προσωπική μου γνώμη είναι να στηρίξουμε αυτή τη μέρα. Αυτό θα εξαρτηθεί όμως από την Κυβέρνηση και όχι από εμένα. Απλώς η προσωπική μου γνώμη είναι αυτή εδώ. Ευχαριστώ και πάλι τους χαιρετισμούς μου στην ομογένεια».

Το λόγο έλαβε  έχει ο βουλευτής  κ. Μπλούχος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΛΟΥΧΟΣ:  « Η Ημέρα για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι ίσως η πιο δυνατή και πιο σημαντική πρόταση, όπου καλούμαστε όλοι οι Ελλαδίτες να αισθανθούμε το μεγαλείο της ελληνικότητας που δεν σταματά στα σύνορα. Η ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και η συνακόλουθη έριδα μεταξύ αυτοχθόνων και ετεροχθόνων πρωτοφανέρωσε κάτι, που ούτε οι επαναστατημένοι Έλληνες μπορούσαν να φανταστούν. Έδειξε ότι το γλωσσικό και το πολιτιστικό διαβατήριο της εποχής είχε πολύ μεγαλύτερη ισχύ από το τότε αναιμικό ελληνικό κράτος.

Πιστεύουμε όλοι εδώ, σε αυτήν την αίθουσα, ότι και σήμερα, ενδεχόμενα, ισχύει κάτι ανάλογο. Η Ημέρα για τον Απόδημο Ελληνισμό αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας και αναγνώρισης του νόστου των συμπατριωτών μας, της διαρκούς κοινωνίας μας μαζί τους, της αναγνώρισής μας στο ρόλο τους ως πολλαπλασιαστών ισχύος στα εθνικά μας δίκαια.

Ο τρόπος με τον οποίο σέβεται, για παράδειγμα το κράτος του Ισραήλ, τη δική του διασπορά,  θα μπορούσε να είναι ένας δρομοδείκτης και για εμάς των συλλογικών συμπεριφορών μας, όπως αυτές εκφράζονται από την επίσημη ελληνική πολιτεία.

Η Ημέρα του Απόδημου Έλληνα  θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας εξόδου μας από τα αδιέξοδα της –δυστυχέστατα, συχνής έως το πρόσφατο παρελθόν- εθνικής μας ομφαλοσκόπησης. Εξόδου μας προς τον κοσμοπολιτισμό. Οι επιτυχημένοι συμπατριώτες μας μάς δείχνουν το δρόμο για αυτό, καθώς και όλοι οι εθνικοί ευεργέτες, οι οποίοι συνηθέστατα ήταν κάτοικοι εκτός συνόρων».

Θα συνεχίσουμε με την κυρία Χριστίνα Τσαρδίκος, από την Αργεντινή. Ορίστε, έχετε το λόγο.

Η ομογενής γιατρός, Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου η οποία ανήκει στην δεύτερη γενιά των ομογενών της Αργεντινής. Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΡΔΙΚΟΣ (Πρόεδρος της Ελληνικής  Πολιτιστικής Οργάνωσης ΝΟΣΤΟΣ, Αργεντινή –Association Cultural Hellenica NostosArgentina): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καλησπέρα σας, από το Μπουένος Άιρες. Θέλω, πρώτα απ’ όλα, να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που μας κάνετε με αυτήν την πρόσκληση. Να χαιρετίσω όλα τα μέλη της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων και με πολλή αγάπη να ευχαριστήσω και τον κύριο Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού τον κύριο Χρυσουλάκη. Θέλω να σας πω πως, για τους μετανάστες, για τους ξενιτεμένους και για όλους αυτούς που έχουμε μεγαλώσει σε αυτή τη διασπορά, όπως και εγώ που είμαι τρίτη γενιά Ελληνίδα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια Ημέρα της Διασποράς, στην οποία να αναγνωριστούν οι αγώνες, η ζωή και  ότι έχει κάνει μετανάστης στο εξωτερικό.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κατσικαδάκος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΔΑΚΟΣ (Ελληνική Ένωση Σιγκαπούρης): Εκ μέρους της νεοϊδρυθείσας Ένωσης Ελλήνων Σιγκαπούρης, θα ήθελα να σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, αλλά και την πρωτοβουλία θέσπισης αυτής της σημαντικής ημέρας για τον ελληνισμό. Η Ένωση Ελλήνων Σιγκαπούρης αποδέχεται τη θέσπιση της ημέρας και έχουμε  απαντήσει ήδη στην επιστολή του κ. Βλάση με μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας και δεν θα αναφερθώ με λεπτομέρειες.

Όπως ανέφεραν και οι υπόλοιποι απόδημοι Έλληνες, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή η μέρα που θα επιλεχθεί, σημασία έχει να αποτελεί μία κίνηση στήριξης και ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τον απόδημο ελληνισμό. Θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που θα θέλαμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μεζίτης.

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

ΔΡ. ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΖΙΤΗΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Β. Αμερικής): Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή, στο κύριο Πρόεδρο, στον Υφυπουργό κ. Βλάση και στον Γενικό Γραμματέα κ. Χρυσουλάκη, που έχουμε εξαιρετική συνεργασία.

Θέλω κι εγώ να πω ότι είναι εξαιρετική αυτή η ιδέα και πρέπει να θεσπιστεί Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού και αυτή η ημέρα, είπαμε οι ομογενειακές οργανώσεις εδώ στην Αμερική, να μην είναι γιορτινή ημέρα, δηλαδή να μην γιορτάζεται και κάτι άλλο.

Θέλω, όμως, εδώ να πω, διότι πρώτη φορά συμμετέχω, ότι πρέπει να μιλήσουμε και επί της ουσίας. Η ομογένεια, όπως βλέπετε, έχει τεράστιες δυνατότητες, έχουμε συνειδητοποιήσει σε τι μπορεί να βοηθήσει η ομογένεια και ποια είναι η τεχνογνωσία που έχει και προτείνω να δημιουργηθούν επιτροπές συνεργασίας Ελληνικού Κοινοβουλίου, Υπουργείων και ομογένειας. Επί της ουσίας, πρώτον, για την ελληνομάθεια – και εδώ θέλουν να στηρίξουν τα προγράμματα του κ. Χρυσουλάκη – διαδικτυακά υπάρχει το «Στα ελληνικά», το οποίο πρέπει να διευρυνθεί και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, μαθητές, φοιτητές κ.λπ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο 10% με 15% των ομογενών παιδιών παγκόσμια συμμετέχει σε κάτι ελληνικό ή σε κάτι που έχει σχέση με ελληνομάθεια. Το διαδίκτυο, λοιπόν, εδώ μπορεί να μας βοηθήσει πολύ.

Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα των ελληνικών πανεπιστημιακών εδρών και εκεί επειδή δεν υπάρχει χρηματική υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως υπήρχε παλαιότερα, μπορούν να βοηθήσουν οι ομογενείς. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.

Για την Ημέρα της Ομογένειας και αυτό που ζητά η ομογένεια είναι πρώτα να δημιουργηθεί μια κεντρική υπηρεσία για θέματα ομογενών, όπως έχουν οι Ιρλανδοί το «…….», να ξεφύγουμε απ’ αυτήν τη γραφειοκρατία και για κάποιον που θέλει να κάνει επένδυση, κάποιον που θέλει να έρθει στην Ελλάδα για άλλα θέματα και δεύτερον το ελληνικό «birthright», όπως είπατε και νωρίτερα, αναφερθήκατε στο Ισραήλ, τη συνεργασία ομογενειακών οργανώσεων με Περιφέρειες Ελλάδας για να μπορέσουμε να φέρουμε τα παιδιά των ομογενών στην Ελλάδα, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε κάπως αυτά τα μεγάλα προβλήματα που έχει η Ελλάδα σήμερα με την υπογεννητικότητα, την μετανάστευση και το brain drain. Να συνεργαστούμε, λοιπόν, σε όλες αυτές τις προσπάθειες».

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ ευχαριστώ, κ. Μεζίτη. Δώσατε μια άλλη διάσταση στην ημέρα που συζητάμε σήμερα, δηλαδή την διάσταση της συζήτησης και της ανάδειξης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι και προτάσεων για λύση τους. Άρα, η ημέρα αυτή μπορεί να έχει και μια δεύτερη διάσταση, αυτή της συζήτησης των θεμάτων που απασχολούν την ομογένεια και τρόπους εξεύρεσης λύσεων. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τοποθέτησή σας.

Το λόγο τώρα στον κ. Chros Alahouzosm, Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς.

Ο ομογενής δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρισ Αλαχούζος κατά την διάρκεια της αναχώρησής του από τον αερολιμένα της Κω.

CHRIS ALAHOUZOS (Δήμαρχο Τάρπον Σπρινγκς Η.Π.Α.)Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρόεδρε, που μου δίνετε το λόγο για να μιλήσω και θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Βλάση και τον κ. Χρυσουλάκη για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν να υποστηρίζουν εμάς εδώ στην Αμερική και ιδιαίτερα στο Τάρπον Σπρινγς. Θέλω να σας πω ότι εμείς οι Έλληνες στο Τάρπον Σπρινγκς, που είναι ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων μου, υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, αυτή την πρωτοβουλία να θεσπιστεί μια ημέρα για τους απόδημους. Όποια ημέρα κι αν επιλεγεί εμείς θα την γιορτάσουμε εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς και θα είναι η ημέρα που θα εορταστεί όχι μόνο από τους Έλληνες αλλά και τους Αμερικανούς στο Τάρπον Σπρινγκς αλλά και στην περιφέρεια. Μία ημέρα, η οποία συζητήθηκε εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς από τους πολίτες ελληνικής καταγωγής είναι να γίνει το καλοκαίρι, τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, τότε που τα σχολεία είναι κλειστά για να γιορτάσουμε αυτή την ημέρα στη βάση μας που είναι η Ελλάδα»

Το λόγο έχει ο κ. Τεό.

ΜΑΡΚΟΣ ΤΕΟ (Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας): Καλησπέρα από Μελβούρνη. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι και παρουσιάζομαι σε κάποια από αυτές τις συνεδριάσεις.

Θεωρώ, ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία που γίνεται για την προώθηση του απόδημου ελληνισμού, πανταχού παρών σαν πολύ σημαντική και οπωσδήποτε και εμείς σαν Κοινότητα επικροτούμε αυτήν την προσπάθεια για την καθιέρωση μιας ημέρας που θα γιορτάζει τον απόδημο ελληνισμό παγκόσμια.

Το θέμα όμως είναι επί της ουσίας, ωραία είναι μια μέρα αλλά ας μη μας ξεχνάτε τις άλλες 364. Ελπίζω, δηλαδή, η μέρα αυτή να είναι μια αρχή για μια καινούργια συνεργασία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τα θέματα είναι πολλά, τα θέματα είναι ζωτικά και τα θέματα είναι καθημερινά. Γι’ αυτό, αυτό παρακαλώ την ελληνική κυβέρνηση είναι πως ας πάρουν αυτή την ενέργεια στα σοβαρά και ας είναι μια αρχή μιας πολύ καλής στενής συνεργασίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων όπου και αυτοί να είναι».

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):  Ευχαριστώ, κύριε Μάρκος.

Το λόγο έχει η κυρία Κοκόλη.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Zoom

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΚΟΛΗ (Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής):  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ  πάρα πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία για πρώτη φορά σε αυτήν την όμορφη τηλεδιάσκεψη να βρεθώ, παρότι έχω βρεθεί άλλες φορές σε διάφορες άλλου είδους συγκεντρώσεις και στην Βουλή και αλλού.

Καταρχάς, συγχαίρω όλους εσάς που για πρώτη φορά φέρνετε τον απόδημο πολύ κοντά σας. Συγχαίρω την κυβέρνηση, λοιπόν, που άνοιξε αυτό το δίαυλο. Συγχαίρω και ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Διπλωματίας, τον κύριο Χρυσουλάκη.

Συμφωνώ, ότι πρέπει να γίνει μία μόνιμη επιτροπή που θα ασχοληθεί για διάφορα θέματα του αποδήμου Ελληνισμού. Ο απόδημος Ελληνισμός έχει δύο θέματα, τη νεολαία και την παιδεία. Αυτά είναι τα δύο θέματα που θα διατηρήσουν τον Ελληνισμό.

Το λόγο τώρα έχει ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας του μείζονος Μόντρεαλ, ο κ. Δημήτριος Κατσαούνης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ (Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας του μείζονος Μόντρεαλ): Καλημέρα και από εμένα, καλησπέρα, καληνύχτα, είμαστε σε όλο τον κόσμο. Ήθελα κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω, τόσο την Επιτροπή, όσο και τον Υπουργό τον κ. Βλάση και κυρίως τον κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.

Θα ήθελα να σας δώσω μία άλλη οπτική γωνία, όσον αφορά το πώς βλέπουμε την ημέρα του Ελληνισμού της Διασποράς. Νομίζω ότι αυτή η μέρα αγγίζει σε τέσσερις άξονες, αγγίζει τους Έλληνες της Ελλάδας, το πώς βλέπουν όλους εμάς που βρισκόμαστε στο εξωτερικό, αλλά αγγίζει και μας πώς θέλουμε να μας βλέπουν από την Ελλάδα ή να γνωρίζουμε το πώς μας βλέπουν από την Ελλάδα. Νομίζω ότι μία τέτοια ημέρα, μπορεί να δώσει σε όλους εμάς, να μας φέρει κοντά, να ανταλλάξουμε απόψεις, να δείξει αυτήν τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων στην Ελλάδα και Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ένας τρίτος άξονας, που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικός γιατί το βλέπω εδώ με τα παιδιά μου, είναι ότι τα παιδιά μου είναι Έλληνες, γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά μεγαλώνουν στο Μόντρεαλ και η διασπορά μας- σαφώς δεν είμαι μόνο εγώ που έχω αυτό το θέμα- αλλά η διασπορά μας σιγά σιγά περνάει στις καινούργιες γενιές και νομίζω ότι μια τέτοια μέρα θα μπορέσει να δώσει τη σημασία που χρειάζεται για να καταλάβουμε και να νιώσουμε μέσα το σημαντικό, του να είσαι Έλληνας.

Μία τέταρτη διάσταση, στην οποία πιστεύω ότι θα παίξει τον ρόλο της η Ημέρα της Διασποράς, είναι το ότι εδώ βρισκόμαστε σε μία κοινωνία η οποία είναι διαφορετική, είναι μια κοινωνία με πάρα πολύ πολυπολιτισμικές καταγωγές και πιστεύω ότι, το να μπορούμε να προβάλλουμε κάθε στιγμή την καταγωγή μας, τον Ελληνισμό μας και να υπάρχει υποστήριξη από αυτό από τη Μητέρα Πατρίδα, μας κάνει πιο γνωστούς, μας ανεβάζει στην εικόνα την οποία δείχνουμε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε πολύ κ.Κατσαούνη και  το λόγο έχει η Βουλευτής κυρία Τζάκρη.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: «Πραγματικά θεωρώ, ότι είναι πολύ ευτυχές το γεγονός, ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής για την καθιέρωση της ημέρας του Απόδημου Έλληνα, του Απόδημου Ελληνισμού, με τον συμβολικό και τον ουσιαστικό της χαρακτήρα, γιατί όπως ειπώθηκε ήδη, θα αποτελέσει και μια μέρα επικοινωνίας των απανταχού Ελλήνων.

Είχα την ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε, κατά την πρώτη συνεδρίαση επί του συγκεκριμένου θέματος όπου τοποθετήθηκαν τα Κόμματα, να εκφράσω την διαχρονικά αμετάβλητη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αναφορικά με το δικαίωμα των αποδήμων να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του σύγχρονου εθνικού γίγνεσθαι. Η θέση αυτή είναι, ότι για όλα αυτά τα θέματα που τους αφορούν πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι απόδημοι και μάλιστα εμείς ως εκλεγμένο Κοινοβούλιο, να στηρίζουμε και να προωθούμε τις δικές τους αποφάσεις και η Κυβέρνηση το ίδιο και βεβαίως γιατί η καθιέρωση της ημέρας αυτής, όπως πολύ σωστά είπατε, θα γίνει με κυβερνητική απόφαση».

«Τώρα επί του καθαρά συμβολικού αυτού και αναγκαίου θέματος, η πρότασή μου είναι, η Επιτροπή να απευθυνθεί, όχι μόνο στις θεσμικές συλλογικότητες των αποδήμων, αλλά και όλων των Ελλήνων του εξωτερικού, με σύμμαχο την τεχνολογία, και γιατί όχι, οι 5-6 επικρατέστερες απόψεις να τεθούν στην κρίση των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω μιας διαδικτυακής ψηφοφορίας, η οποία όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά, κύριε Πρόεδρε, μπορεί πολύ εύκολα να διοργανωθεί και στον ιστότοπο της Βουλής ακόμα.

Η αλήθεια είναι, ότι έχουν ακουστεί πολύ ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές απόψεις-  άλλες έχουν αναφορά σε θρησκευτικές γιορτές, άλλες σε ιστορικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα αυτή που έχει καταθέσει και ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος εδώ μέσα στη συνεδρίαση της Βουλής, πρότεινε να υιοθετήσουμε σαν ημέρα του Απόδημου Ελληνισμού, την ημέρα που κηρύχθηκε η Επανάσταση από την ελληνική κοινότητα του Διαθεσίου, που είναι η 21η   Φλεβάρη, άρα δηλαδή μια ημερομηνία ορόσημο μιας εθνικά πολιτικής πράξης των αποδήμων».

(…) Επομένως, θεωρώ ότι δεν πρέπει μόνο να καθιερώνουμε αν θέλετε συμβολικές ημέρες, αλλά να αποφασίσουμε ως χώρα και ως Πολιτεία να επενδύσουμε στην ελληνομάθεια διεθνώς, την ίδια στιγμή που όπως ειπώθηκε και από τον κ. Μεζίτη προηγουμένως, δεκάδες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ξένων χωρών, διαθέτουν αν θέλετε, έδρες ελληνικών σπουδών και τιμούν έμπρακτα την ελληνική γλώσσα.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία. Πρέπει και εγώ να σας πω ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε και ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα θέματα, σε όλα τα προβλήματα που βάζουνε και οι απόδημοι, αλλά και οι συνάδελφοι. Πρέπει να σας πω ότι στο θέμα που βάλατε για την παιδία, ήδη έχω συνεννοηθεί με την αρμόδια Υφυπουργό για να καθορίσουμε την ημέρα της συνεδρίασης για αυτό το θέμα και όσον αφορά για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης σε όλους και όχι μόνο στους θεσμικούς απόδημους ότι ήδη ο Υφυπουργός ο κύριος Βλάσης έχει δημιουργήσει πλατφόρμα και δέχεται από όλο τον κόσμο, από όλους τους πολίτες τις θέσεις και τις απόψεις τους πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Άρα, δεν είναι μόνο οι θεσμικοί, ολόκληρη η κοινωνία των αποδήμων της ομογένειας απαντά πάνω σε αυτό το θέμα και εγώ επειδή μου δίνετε και την «πάσα», θα έλεγα, την πρόκληση, πρέπει να πω ότι η δική μας κυβέρνηση προσπάθησε, έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, το θέμα της ψήφου ήταν μεγάλο θέμα με τον τρόπο που λύθηκε και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και η Επιτροπή μας, αλλά και η Κυβέρνηση και για άλλα θέματα. Εδώ ακούω από τους περισσότερους που συμμετέχουν πάρα πολύ καλά λόγια για τον κύριο Χρυσουλάκη και χαίρομαι και μου κάνει εντύπωση πρώτη φορά αντιλαμβάνομαι την διάσταση της προσπάθειας της Γενικής Γραμματείας του αρμόδιου Υφυπουργείου μαζί με τους θεσμικούς παράγοντες και όχι μόνο της Ομογένειας και αυτό πρέπει να μας ενώνει -πολύ σωστά το είπατε- και θα μας ενώνει για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των συμπατριωτών μας ομογενών.

Συνεχίζουμε. Είναι μία νομίζω από τις καλύτερες συνεδριάσεις που έχουμε κάνει, παρότι είναι διαδικτυακή, ακούμε πάρα πολλές προτάσεις. από όλα τα μέρη της γης. Συνεχίζουμε με τον κύριο Πανταζόπουλο από την Αυστραλία, τον Τζον. Κύριε Πανταζόπουλε έχετε το λόγο.

ΤΖΟΝ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ (Αυστραλία): Νομίζω όλοι μας συμφωνούμε για αυτή τη σημαντική ημέρα, την ημέρα και το περιθώριο που μας δίνετε με αυτή την ημέρα. Εμένα δεν με νοιάζει τόσο πολύ ποια μέρα θα βρούμε, είναι πολλές μέρες που μπορούμε να διαλέξουμε, όμως, να διαλέξουμε μία μέρα άμα μπορούσαμε που δεν γιορτάζεται κάτι άλλο, γιατί στις ημέρες που γιορτάζονται 2-3 πράγματα, χάνονται μερικά από αυτά. Μόνο μία σκέψη μου αναφέρω. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο να βρεις μία ημερομηνία.

Αυτό που ήθελα να πω πιο σημαντικό είναι να είναι πολύ καθαρός ο σκοπός της ημέρας. Τι θέλει η Μητρόπολη με αυτή την ημέρα και τι θέλει η Ομογένεια. Η Ομογένεια θα ήθελε νομίζω δύο πράγματα από τη Μητρόπολη. Μπορούμε ας πούμε η Μητρόπολη να αναγνωρίζει ας πούμε 300 Έλληνες παγκοσμίως, που έχουν δώσει μία ολόκληρη ζωή για τον Ελληνισμό στη χώρα εκεί που ζούνε και τον παγκόσμιο Ελληνισμό. Ας πούμε προχθές που ήταν η γιορτή της Βασίλισσας στις χώρες της Κοινοπολιτείας, Αυστραλία, Καναδά κ.λπ., όπου δίνουν βραβεία της Βασίλισσας και αναγνωρίζουν από διαφορετικές χώρες, ήταν 22 ελληνικής καταγωγής Αυστραλοί που βραβεύτηκαν την ημέρα της γιορτής της Βασίλισσας. Δηλαδή από δω είναι παράξενο που αναγνωρίζονται από τη Βασίλισσα από μας, ενώ από τη Μητρόπολη δεν έχουν ακούσει κάτι».

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Πανταζόπουλε και σας περιμένουμε για διακοπές, το φετινό καλοκαίρι δεν ήρθατε.

Συνεχίζουμε με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, ο πρόεδρος ο κύριος Κουγιουμτζής.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών): «Καλησπέρα και από εμένα. Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, χαιρετίζω και εγώ με τη δική μου σειρά των υπέροχη πρωτοβουλία αυτή για την πρόταση καθιέρωσης μιας τέτοιας ημέρας, που θα αναφέρεται στην Ομογένεια. (…) Η επιθυμία που εμείς έχουμε εκφράσει σαν Κρήτες, είναι η ίδρυση επιτέλους ενός υπουργείου, που θα εκπροσωπούσε όλους εμάς και μέσα από αυτό θα μπορούσαν να λύνονται τα προβλήματα των ομογενών ανά τον κόσμο.

Θέλουμε, επίσης, να τονίσουμε και το πάγιο αίτημά μας επιτέλους όλοι οι ομογενείς, όλοι όμως οι ομογενείς, να μπορούν να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους. Τα υπόλοιπα νομίζω ότι είναι πράγματι και σπουδαία όμως και δευτερεύοντα»

 ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Πρόεδρε.

Το λόγο έχει ο κ. Δημητρίου από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας): Καλησπέρα σας από την Γερμανία. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Χαιρετίζουμε και εμείς κατ’ αρχήν την πρωτοβουλία αυτή. Βέβαια εγώ θα θέλω να διατυπώσω τις επιφυλάξεις μου ως προς το ότι ωραία είναι να έχουμε και μία ημέρα για τον απόδημο, καλές είναι οι γιορτές, να θυμόμαστε κιόλας, αλλά τα σημαντικά πράγματα -αυτό δεν στοιχίζει κιόλας- αυτά που έχουν περισσότερο κόπο και χρειάζεται κάτι παραπάνω εκεί νομίζω ότι υστερούμε.

Θα αναφερθώ, επειδή μίλησε και προηγουμένως η κυρία Τζάκρη, η Βουλευτής από το ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρθηκε στο ζήτημα της διευκόλυνσης της ψήφου, δηλαδή αυτά τα ζητήματα που είναι σημαντικά για να ενωθεί ο απόδημος ελληνισμός με τη Μητέρα Πατρίδα, αυτά τα ζητήματα που θα μας δίνανε φωνή, να μιλήσουμε, να συζητήσουμε αμφίδρομα, όπως είπαν και οι συνάδελφοι, σε αυτά δυστυχώς, παρά την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για δεύτερη φορά και γι’ αυτό εμείς τη συγχαίρουμε την πρωτοβουλία και αναφέρομαι σαν Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας όπου συμμετέχουν από όλες τις παρατάξεις και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να πω ότι δυστυχώς αυτό δεν είχε θετική κατάληξη.

Σήμερα βέβαια, όταν είναι για γιορτές και πανηγύρια, εντάξει, τι να πω, μπορούμε να κάνουμε, δεν καταλαβαίνω, όμως, μετά τι θα γίνει, τι θα προκύψει για τον απόδημο Ελληνισμό;»

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Σκανδαλίδης έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να βάλω τα εξής τα εξής τρία θέματα. Πρώτον, σε ό,τι αφορά το θέμα της ημερομηνίας του εορτασμού, κάναμε ήδη αρκετές συζητήσεις. Αν υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες, ας τις καταγράψετε σε ένα χαρτί με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η καθεμία και το λόγο για τον οποίο προτείνεται και να κάνουμε μία τελική συζήτηση, να μη φάμε άλλο χρόνο γύρω από αυτό το θέμα, διότι εντάξει καλό είναι να οργανωθεί και η μέρα αυτή θα είναι πολύ σημαντική και μεγάλη υπόθεση για τον Απόδημο Ελληνισμό, αλλά να μην εξαντλήσουμε όλη την δραστηριότητα της Επιτροπής σε αυτό.

Το δεύτερο είναι ότι η Κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο, που αφορά την ψήφο των Αποδήμων. Πρέπει λοιπόν να φέρει μία πρόταση και ένα οργανόγραμμα για το πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος πρακτικά, διότι υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα και πρέπει αν θέλουμε να υπάρχει ψήφος των αποδήμων στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν, θα πρέπει αυτό να προετοιμαστεί από τώρα και με βάση και μία πρακτική που έχει υπάρξει μέχρι τώρα και που την προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε, που είναι η ο τρόπος που ψηφίζουν οι ετεροδημότες και αυτό έχει πολλά τεχνικά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία άμα μπουν στη Βουλή των Ελλήνων την παραμονή των εκλογών, δεν θα βρουν λύση και δεν θα ψηφίσουν. Πρέπει λοιπόν γρήγορα η Κυβέρνηση -να κάνετε μία εισήγηση σε αυτή- να φέρει ένα οργανόγραμμα πώς οργανώνεται η εκλογική διαδικασία, τι προϋποθέσεις υπάρχουν, με ποιες διαδικασίες και λοιπά. Μπορεί σε ένα χρόνο από σήμερα -δεν λέω στο τέλος της τετραετίας- ή ακόμη και στο τέλος της τετραετίας, δεδομένου ότι πέρασε ήδη η μισή θητεία της Κυβέρνησης. Επειδή φοβάμαι ότι το υποτιμάει η Κυβέρνηση το οργανωτικό ζήτημα αυτό, που έχει σχέση με τα προξενεία με τις έδρες, με τις διαδικασίες, με όλα αυτά τα πράγματα και το πώς ψηφίζονται πριν και οι χρόνοι και όλα αυτά. Είναι ένα τεχνικό μεγάλο θέμα, για το οποίο δεν ξέρω αν η Κυβέρνηση έχει πρόταση. Πρέπει να φτιάξει μία πρόταση και να μας τη φέρει να συζητήσουμε.

Και το τρίτο που είναι, επίσης, σημαντικό. Επειδή βλέπω ότι τίθενται συνέχεια τα συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στον Απόδημο Ελληνισμό, υπάρχει ένα οργανωτικό ζήτημα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι ομοσπονδίες ή το site, παλιά και όλα αυτά, οργανωτικά, πως τελικά παίρνει μια μορφή που συνδέει όλη αυτή την, αν θέλετε, την ομόθυμη διάθεση, να μπούνε σ’ αυτήν τη διαδικασία, οι απόδημοι Έλληνες, να αποκτήσει ένα οργανωτικό αποκρυστάλλωμα, διότι, θυμάμαι παλιά, όταν πρωτοφτιάχτηκε το site,υπήρχε μια κινητικότητα, η οποία είχε σχέση και με το συντονισμό διαφόρων ενεργειών σε όλο τον κόσμο και που τώρα θα πρέπει να βρούμε αυτή την μορφή που θα πάρει, δεν με ενδιαφέρουν εμένα, ούτε τα ονόματα, ούτε τι κάναμε πριν, τι κάναμε μετά, εδώ, όλα είναι θέμα νέας εποχής, λοιπόν, να βρούμε τον τρόπο που θα συσπειρωθούν και θα γίνεται πια, μια συζήτηση, όχι σποραδικά για τα προβλήματα, αλλά επί συγκεκριμένης βάσεως και ενός προγραμματισμού, που φτιάχνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση και οι Απόδημοι, μέσα από τις ενσωματώσεις τους στις οργανωτικές, έτσι ώστε να ξέρουμε ποια είναι η ιεράρχηση των προβλημάτων, για τον επόμενο χρόνο. Δηλαδή, εμένα θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω, ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε σε σχέση με τα συγκεκριμένα προβλήματα, το ένα μετά το άλλο, ιεραρχημένα, με το χρονικό προγραμματισμό τους και όλα αυτά, για να μην κάνουμε συνεχώς μια κριτική, «Κάνει αυτό η Κυβέρνηση, δεν κάνει αυτό ή κάνει αυτό, ο Απόδημος δεν κάνει».

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Αντιπρόεδρε, πολύ σημαντικά αυτά που είπατε και τα έχουμε ξανασυζητήσει.

Όσον αφορά την ημέρα, νομίζω ότι θέσατε το πλαίσιο, θα δούμε τις προτάσεις τις σημερινές και δεν θα έχουμε άλλη συνεδρίαση.

Όσον αφορά το δεύτερο για την ψήφο και για το οργανόγραμμα, δεν ξέρω, θα το ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ίσως θα πρέπει να καλέσουμε και τον αρμόδιο Υπουργό εδώ, να μας εξηγήσει, τι προτίθεται να κάνει ή τι έκανε και πώς πρέπει να κινηθούμε, είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε και έχετε δίκιο, διότι θέλει χρόνο και προετοιμασία, διότι το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες ημέρες, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτε.

Για το τρίτο θέμα που συζητήσατε και για την ιεράρχηση των προβλημάτων, θυμάστε, πριν από το 2019 είχαμε κάνει μία κουβέντα και είχαμε βάλει ένα πλαίσιο. Δυστυχώς, η Πανδημία, μάς τα ανέτρεψε όλα και διακόπηκε αυτό. Θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, πάλι, μία συνάντηση και μια συζήτηση, θα βάλουμε το πλαίσιο».

Τον λόγο έχει ο κ. Τσουρδαλάκης.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας): «Θα συμφωνώ και εγώ με προλαλήσαντες, ότι η πρωτοβουλία έχει σημασία και όχι η ημέρα. Σημασία έχει να τιμούνται οι απόδημοι την ημέρα εκείνη, όποια μέρα και να είναι αυτή. Να τονίζονται αυτά που έχουν καταφέρει οι απόδημοι στις χώρες που ζουν. Να τιμώνται οι μνήμες των αποδήμων που μετανάστευσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και άφησαν και συνεχίζουν να αφήνουν τα κόκαλά τους σε αυτές τις χώρες, που ζουν και έχουν εδρεύσει. Θεωρώ ότι έχει σημασία να τιμηθεί όποια μέρα και αν είναι αυτή, αλλά με τον πιο σωστό και σημαντικό τρόπο.

Ακούγοντας, όμως, όλες τις προτάσεις των προηγούμενων ομιλητών, θεωρώ ότι η μόνη μέρα, που μας συνδέει και από ιστορικής πλευράς, είναι η 14 Σεπτεμβρίου, τιμώντας την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, αφού ήταν και αυτοί απόδημοι και επίσης είναι και η ορθόδοξη ημέρα του Τιμίου Σταυρού. Θα μπορούσε, λοιπόν, να μας ενώσει σε πρώτη φάση αυτή ημερομηνία και στην πορεία μπορεί να έρθουν και άλλες προτάσεις.

Κάποια άλλη σκέψη που είχε τεθεί από εμάς εδώ, ότι αυτή η ημερομηνία να μην είναι ίδια και κάθε χρόνο να αλλάζει. Τη μία χρονιά, για παράδειγμα, να τιμάμε τους Απόδημους της Αυστραλίας. Δηλαδή, ποια μέρα πρωτοπάτησε το πόδι του ο Έλληνας στην Αυστραλία; Αυτή η ιδέα θα δώσει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να θυμούνται την ημέρα εκείνη. Την επόμενη χρονιά να τιμηθεί ο πρώτος απόδημος στην Αμερική, Νότια Αφρική, Γερμανία κ.ο.κ.. Αυτό το καταθέτω σαν σκέψη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω παλαιότερη πρόταση της Ομοσπονδίας μας και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στην αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε δημιουργία των Αποδήμων Ελλήνων. Είμαστε 5, 6, 7 εκατομμύρια απόδημοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο και θεωρώ ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει Υπουργείο των Αποδήμων Ελλήνων στελεχωμένο από απόδημους».

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αποστολόπουλος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος του Hellenic Congress of America)Πρώτον, η πρότασή μας δεν τελείωσε με το να καθοριστεί η μέρα για τον απόδημο ελληνισμό μόνο, αλλά έχει και συνέχεια με τιμητικές διακρίσεις, τρόποι εορτασμού,  και λοιπά.

Δεύτερον, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα του ΣΑΕ, που αναφέρθηκε ο κ. Σκανδαλίδης. Πρέπει να επανέλθει και πρέπει να επανέλθει ως νέο ΣΑΕ, για να είναι κατά κάποιον τρόπο το ελάχιστο 50% χρηματοδοτούμενο από την ομογένεια. Διότι, αν παραμείνει όπως ήταν το ΣΑΕ, δεν θα έχει επιτυχία.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο νόμος για το ΣΑΕ έχει ψηφιστεί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα. Θα συνεργαστούμε με τον κύριο Χρυσουλάκη, το επόμενο διάστημα και θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία του. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε την άποψή του. Δεν νομίζω, ότι μπορούμε να κάνουμε κριτική σε αυτήν. Στα θέματα της ημέρας να περιοριστούμε, δηλαδή στην καθιέρωση της ημέρας του απόδημου.

Το λόγο έχει ο κ. Σταύρος Κυριόπουλος.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ(Πρόεδρος Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Βραζιλίας): «Συγχαρητήρια, για την πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση. Πραγματικά, είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά. Δεν θέλω να πω πολλά, θέλω να πω ότι κάνω δικά μου τα λόγια του κ. Σκανδαλίδη και ελπίζω, αυτές οι κουβέντες να συνεχιστούν και να προχωρήσουμε σε κάτι καλό για όλους τους Έλληνες της Ελλάδος και του απόδημου ελληνισμού».

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο βουλευτής κ. Δαβάκης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Καλησπέρα σε όλους, θέλω να χαιρετίσω την πρωτοβουλία την οποία ακούω ότι έχετε αναλάβει. Παρότι στέκομαι πάντοτε με μία διστακτικότητα στην καθιέρωση ημερών, π.χ. ημέρα του αγρότη, ημέρα του απόδημου, ημέρα του περιβάλλοντος, παρόλα αυτά εάν αυτό συμβάλει στην επίλυση – όπως είπαν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας που τιμούν με την παρουσία τους την Επιτροπή μας – των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο απόδημος ελληνισμός, οι απόδημοι Έλληνες και Ελληνίδες, πιστεύω ότι θα είναι καλό».

Το λέω αυτό, διότι ξέρω και τον αγώνα που κάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος κρατάει αυτά τα δύο χρόνια την Επιτροπή με ηρωικές προσπάθειες και με σημαντικές προτάσεις, αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο και αυτό προσπαθεί να διαχειριστεί την παρούσα κατάσταση, αλλά και να κινηθεί πάνω σε χρονίζουσες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τον απόδημο ελληνισμό και την πολιτική που τόσα χρόνια έχει ασκηθεί πάνω στον απόδημο ελληνισμό.

Θέλω να σας συγχαρώ, κύριε Πρόεδρε, για την σεμνή, αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά που κάνετε, τον Πρόεδρο της Επιτροπής μας, εννοώ,  αλλά και τον κύριο Χρυσουλάκη, ο οποίος και αυτός με τις δικές του προσπάθειες βοηθά την πολιτική ηγεσία για την επίλυση, όπως είπα, των χρονιζόντων προβλημάτων. Νομίζω ότι ωριμάζει μια σκέψη να υπάρξει Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού ή κάπως αλλιώς να το πούμε, δεν ξέρω, εν πάση περιπτώσει, να μην είναι ο φτωχός συγγενής του Υπουργείου Εξωτερικών, να μην αρκείται μόνο σε προσπάθειες, αλλά να μπορεί – ξαναλέω-  να έχει νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή, να φέρνει νόμους για ψήφιση στη Βουλή με τη δεσμευτικότητα της εφαρμογής».

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Χαίρομαι, διότι απέκτησα σήμερα έναν σύμμαχο, σε μία προσπάθεια που έκανα, σε μία πρόταση. Ζήτησα και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τη δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού και στην Επιτροπή, αλλά το ζήτησα και με επιστολή μου, όχι στο σημερινό Πρωθυπουργό, στον προηγούμενο Πρωθυπουργό, αλλά και στον Πρόεδρό μας. Νομίζω συμφωνούμε ότι, η δημιουργία ενός απόδημου ελληνισμού, αυτόνομου Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, θα λύσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ ότι λύνονται τώρα και θα υπάρχει, βέβαια, μια γνώση συνολική του τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, τι έχουμε, τι υπάρχει, που υπάρχει και πως υπάρχει. Δεν είδα να ωριμάζει η ιδέα αυτή όπως είπατε. Μακάρι να ωριμάσει και μακάρι να γίνει, γιατί πιστεύω ότι θα γίνει επ ωφελεία, κυρίως, των συμπατριωτών μας, που είναι στο εξωτερικό.

Όσον αφορά, αν υπάρχει ένα αρχείο για τους  συλλόγους, συλλογικότητες, νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ καλά ενημερωμένο αρχείο. Υπάρχει και στις Επιτροπές και νομίζω ότι η Γενική Γραμματεία έχει ακόμη καλύτερο αρχείο, από ότι έχουν οι Επιτροπές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, διότι όλα αυτά είναι σκόρπια και πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε ένα αρχείο.

Εάν  θέλει να πάρει το λόγο κανείς από τους συμπατριώτες μας που παρακολουθούν διαδικτυακά την συνεδρίαση να το δηλώσει, διότι έχουμε άλλα περίπου 20 λεπτά συνεδρίασης.

Το λόγο στο συνάδελφο τον κ. Θραψανιώτη.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ: «…Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού είναι ένα σημαντικό βήμα, όπως επίσης και η καθιέρωση, η ένταξη στην Ουνέσκο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Το επισημαίνω αυτό, γιατί θα πρέπει να δούμε τη συσχέτιση ανάμεσα στην παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας και την καθιέρωση του απόδημου ελληνισμού, σαν μία ενιαία προοπτική. Γιατί, μην ξεχνάμε ότι η ανθρωπότητα οφείλει την ύπαρξή της και η χώρα μας και ο ελληνισμός,  σε τρεις πυλώνες. Στις τέχνες, την ιστορία και τον πολιτισμό. Και εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε μία γλώσσα, η οποία, διαχρονικά, επιβιώνει με την εξέλιξη και έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα, σε ότι αφορά και την ιστορία και τις τέχνες και τον πολιτισμό. Έχουμε τον Παρθενώνα σύμβολο του παγκόσμιου ελληνισμού. Έχουμε τα γραπτά κείμενα των αρχαίων τραγωδών, του Αισχύλου, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή. Έχουμε την ποίηση, έχουμε μια σειρά ζητήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν και τη σημασία, αλλά και την ύπαρξη της ελληνικής γλώσσας.

Θέλω, λοιπόν, να επισημάνω ότι πρέπει να έχουμε ένα οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα,  στα οποία παίρνουν τη θέση τους και η μέρα του απόδημου ελληνισμού και η μέρα της ελληνικής γλώσσας. Τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης  εκπαίδευσης για τους απόδημους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εγώ θεωρώ ότι είναι από τα πρώτα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, επειδή συμμετέχω για δεύτερη φορά στην Ειδική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού. Είναι ένα θέμα που απασχόλησε και την προηγούμενη κυβέρνηση και την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Ζητήματα, όμως, τα οποία, δυστυχώς, δεν έχουν δρομολογηθεί, δεν έχουν λυθεί και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, με τρόπο με τον οποίο θα γίνουν υλοποιήσιμες αυτές οι επιθυμίες μας.

Νομίζω, λοιπόν, ότι τα ζητήματα τα οποία μπαίνουν θα πρέπει να ιεραρχηθούν. Δεν  πρέπει σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής να μπαίνουν όλα τα ζητήματα μαζί, γιατί δυστυχώς τα χάνουμε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει τα θέματα τα οποία μπαίνουν να είναι συγκεκριμένα, να υπάρχει μια συγκεκριμένη ατζέντα, να γίνεται συζήτηση και να έχουμε όσο το δυνατόν θετικά αποτελέσματα.

Εγώ με αυτό θέλω να κλείσω και να επισημάνω ότι η Επιτροπή μας θα κριθεί από το αποτέλεσμα».

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κι εγώ ευχαριστώ κύριε συνάδελφε.

Συμφωνώ να κάνουμε αυτή την πρόταση γιατί θεωρούμε ότι θα είναι ένας ακόμη τρόπος να συσφίξουμε τις σχέσεις και να ενισχυθεί η χρήση της ελληνικής γλώσσας. Αυτά είναι αλληλένδετα και θα αναδειχθούν μέσα από μια τέτοια διαδικασία.

Τον λόγο τώρα στη δροσερή Σουηδία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, ο Πρόεδρος κύριος Μωυσής Νικολαΐδης.

ΜΩΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (Πρόεδρος Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας): «Καταρχήν, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να συμμετέχει η ομοσπονδία μας σε αυτή την επικοινωνία με την επιτροπή σας. Με την ευκαιρία θα ήθελα να προσθέσω ότι καλό θα ήταν οι τέτοιου είδους ανάλογες συναντήσεις να γίνονται θεσμικά για το λόγο ότι υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος σημαντικοί φορείς του Απόδημου Ελληνισμού να μην συμμετέχουν και να μην είναι τα κόμματα αυτά που θα προτείνουν κάποιους αντιπροσώπους.

Καταρχήν, θα ήθελα να πω, επίσης, ότι εμείς είμαστε υπέρ του θεσμού της καθιέρωσης της ημέρας του Απόδημου Ελληνισμού. Για μας δεν είναι σημαντικό η ημέρα. Το σημαντικό είναι να δοθεί ένα ουσιαστικό περιεχόμενο σε αυτόν το θεσμό. Να μπορεί να αναδεικνύεται ο ιστορικός ρόλος του ελληνισμού και η προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού στη μητέρα Ελλάδα. Η ημερομηνία δεν είναι σημαντική, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει ενδεχομένως κάποιος συμβολισμός στην ημερομηνία. Καθώς, επίσης, καλό θα ήταν το καλοκαίρι αυτή η μέρα για το λόγο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας επισκέπτεται την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Έχω γίνει αποδέκτης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης πάρα πολλών συμπατριωτών μας -σαν πρόεδρος της ομοσπονδίας- ότι η Σουηδική τηλεόραση -ο σχολιαστής της σουηδικής τηλεόρασης- στη διάρκεια του αγώνα του ποδοσφαιρικού αγώνα που παίζεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ο σχολιαστής, ο ένας από τους δύο συγκεκριμένα, αναφέρει σκέτο Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία και θα πρέπει να προετοιμάσω μια επαφή και μια διαμαρτυρία προς την Σουηδική τηλεόραση. Θα μου επιτρέψετε να σας αφήσω. Σας ευχαριστώ>

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Νικολαϊδη. Να σας πω σε κάποιες θέσεις σας, που θέσατε στην αρχή, εμείς, η Επιτροπή μας δεν αποκλείει κανέναν. Στην προηγούμενη συνεδρίασή μας,  το είπαμε δημόσια ότι καλούμε οποιονδήποτε -θεσμικό ή μη θεσμικό- παράγοντα από τους απόδημους να πάρουν μέρος και να συμμετέχουν σε αυτήν τη συνεδρίαση. Καλέσαμε όσους μπορούσαμε. Σήμερα, συμμετέχουν περίπου 40 συμπατριώτες μας από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει αποκλεισμός στην Επιτροπή μας. Όποιος θέλει να συμμετάσχει, συμμετέχει και θα πει τις απόψεις του.

Τώρα, όσον αφορά στο θέμα που θέσατε, είναι ένα θέμα, με το οποίο ασχολείται το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι σε γνώση της διπλωματίας και γίνονται τα αντίστοιχα διαβήματα.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια.

Τώρα, το λόγο ζητεί ο κ. Φίλιος, από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής. Ορίστε.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Φίλιος, Ιλέιν Φράιζερ και Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΙΛΙΟΣ (Εκπρόσωπος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής): Πραγματικά, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση. Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής σας και, βεβαίως, συμφωνεί με την πρόταση του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής και του κυρίου Νίκου Αποστολόπουλου για την καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού. Έτσι, παγκόσμια, θα τιμώνται οι δράσεις, τα επιτεύγματα και η ιστορία του Ελληνισμού της Διασποράς.

Πιστεύουμε ότι και οι δύο ημερομηνίες που έχουν προταθεί, η 23η Αυγούστου ως θρησκευτική γιορτή, κατά την οποία η απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποία πολλές χιλιάδες αποδήμων βρίσκονται στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία, αλλά και η  21η Φεβρουαρίου, η ημερομηνία έναρξης της επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία, καθώς ξεκίνησε από τον Ελληνισμό της Διασποράς. Όμως, όποια άλλη ημερομηνία, όπως και αυτή της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, που έχει έναν ευρύτερο συμβολισμό, θα μας βρει σύμφωνους.

Το ουσιαστικό είναι ότι ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις για σύσφιξη των δεσμών των αποδήμων με τη γενέτειρα. Πραγματικά, πιστεύουμε ότι αναπτύχθηκε ένας γόνιμος προβληματισμός».

Σάββας Αναστασιάδης: Στη συνεδρίαση αυτή, κύριε Γενικέ, νομίζω ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Σας ευχαριστούμε όλους που συμμετείχατε σε αυτήν τη συζήτηση. Σας ευχαριστούμε για τις προτάσεις σας, για την υπομονή σας, για τη στήριξη αυτής της πρότασης, διότι  νομίζω ότι ήταν καθολική. Δεν υπήρχε καμία αντίρρηση ή αντίδραση. Νομίζω ότι όλοι αποδέχεστε την καθιέρωση αυτής της ημέρας.

Το λόγο έχει ο κ. Χρυσουλάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ (Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού): Θέλω να ευχαριστήσω, εκτός από τους απόδημους σήμερα οι οποίοι ήταν εδώ μαζί μας, θέλω να ευχαριστήσω εσάς κύριε Πρόεδρε. Διότι, για πρώτη φορά τόσοι πολλοί απόδημοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σήμερα στην Βουλή και είναι προς τιμή σας που τους καλέσετε όλους αυτούς. Σας ευχαριστώ, αν μου επιτρέπετε, εκ μέρους τους.

 ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν. Είπαμε και στη διάρκεια της συζήτησης, ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλους, να συζητήσουμε καθετί που θα ωφελήσει και είναι προς όφελος των αποδήμων και των συμπατριωτών μας. Καλή συνέχεια, καλό βράδυ, καλή δύναμη σε όλους και καλή γιορτή την ημέρα των αποδήμων, που ελπίζω να είναι τον επόμενο χρόνο.

HECA Πρόταση για Ημέρα Αποδήμων

Η απεσταλμένη επιστολή του Hellenic Congress of America προς τους κ.κ. Κώστα Βλάση και Σάββα Αναστασιάδη.

Η Θεσμική διαδικασία

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά σε συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που ακούγονται φωνές ομογενών από την Σιγκαπούρη,  τη Β. Ζηλανδία, τη Σουηδία, τον Καναδά. τη Βουδαπέστη,  τη Βραζιλία, την Αργεντινή κ.α.

Όπως διευκρίνησε ο Πρόεδρος της Διακομματικής κ. Σάββας Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο θεσμικό μέρος της συζήτησης, «η καθιέρωση θα γίνει από την Ελληνική Κυβέρνηση, όχι από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα και σας δίνουμε βήμα για να πείτε τις θέσεις και τις απόψεις σας και με βάση αυτό θα προτείνουμε στο αντίστοιχο Υπουργείο, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Γενικό Γραμματέα και στον Υφυπουργό να καθιερώσουν την Ημέρα. Αυτή είναι η διαδικασία αλλά θα πρέπει και θα έπρεπε να είχαμε και τις δικές σας θέσεις».

Στο αναμεταξύ, σε κλειστή σύσκεψη μελών της Επιτροπής θα αποφασιστεί ποια ημερομηνία από τις πολλές υποβληθείσες από ομογενειακούς συλλόγους θα υιοθετηθεί ως η Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού. Δύο φέρονται οι επικρατέστερες σύμφωνα με πληροφορίες. Η Ημέρα της Παναγιάς (23 Αυγούστου) και η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα όπου Ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία στην οποία πρωτοστατούσαν Ομογενείς. Είναι, επίσης και η Ημέρα του Τιμίου Σταυρού.

Πηγή: Panhhellenicpost.com

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.