ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης, o γενναιόδωρος όσο ελάχιστοι και συνάμα εξαίρετος οικογενειάρχης Ευάγγελος Φρυδάς (Evangelos Fridas) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Κυριακή, 11 Απριλίου 2021, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 71 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.
Ο θάνατός του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο στην οικογένειά του και στους Θασίτες, στους Ευρυτάνες και Κεφαλλονίτες της Νέας Υόρκης, αλλά και στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, όπου χειροτονήθηκε ο γαμπρός του, π. Σωτήριος Μιχαλάτος και προ δύο περίπου εβδομάδων ο αείμνηστος αξιώθηκε να παραστεί στο μυστήριο της βάπτισης της μονάκριβης εγγονούλας του, της μόλις πέντε μηνών Ευαγγελίας Μιχαλάτου.
Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, π. Νικόλαος Καρλούτσος, χθες το πρωί μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος προς τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της κοινότητας ανακοίνωσε την θλιβερή είδηση και τους κάλεσε να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ευαγγέλου Φρυδά και υπέρ υγείας της πολυαγαπημένης του συζύγου, των παιδιών και της εγγονής τους.
Οι συγγενείς και οι φίλοι της οικογένειας καθώς και του π. Σωτηρίου Μιχαλάτου το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Απριλίου 2021, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Frederick Funeral Home», στην διεύθυνση 192-15 Northern Boulevard, Flushing , NY, 11358, προσκύνησαν την σορό του και παρακολούθησαν το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.
Το πρωί της Πέμπτης, 15 Απριλίου 2021 θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού, στην διεύθυνση 150-05 12th Ave Whitestone, N.Y.11357 για να παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία. Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Flushing Cemetery» στην διεύθυνση 163-06 46th Avenue, Flushing, N.Y. 11358 για να παραστούν στον ενταφιασμό του και του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.
Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Μαρία το γένος Παπαδοπούλου, τα παιδιά Άννα και Τζέιμς Αντζουλή, Βασιλική (Βίβιαν) Φρυδά, πρεσβυτέρα Αικατερίνη και π. Σωτήριο Μιχαλάτο, την εγγονή Ευαγγελία Μιχαλάτου, τον πεθερό Γιώργο Παπαδόπουλο, τα αδέλφια Ευγενία και Χρήστο Γαρυφάλλου, τους κουνιάδους Αθανάσιο και Μαρία Παπαδοπούλου, Δημήτριο και Μαρία Παπαδοπούλου, τους συμπεθέρους, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.
Από την Θάσο στο αμερικανικό όνειρο
Ο Ευάγγελος Φρυδάς γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1949 στην πανέμορφη Θάσο όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Οι αείμνηστοι γονείς του Βασίλειος και ‘Αννα το γένος Μαγούτου έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Αναστάσιο και τον Ευάγγελο και μερίμνησαν εξίσου για να μην πούμε παραπάνω και για την μεγαλύτερη αδελφή τους, την Ευγενία. Αν και από διαφορετική μάνα τα παιδιά ήταν αγαπημένα όσο ελάχιστοι.
Μετά την λήξη του γυμνασίου εισήχθη στον «Πυθαγόρα», όπως αποκαλούσαν την εποχή εκείνη την Τεχνική Σχολή Καβάλας, όπου αρίστευε και έκανε όνειρα να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Εν τω μεταξύ οι γονείς του είχαν δεχτεί πρόσκληση και ανέμεναν την έγκριση της μεταναστευτικής βίζας από τις αμερικανικές αρχές να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη.
Τον Μάιο του 1966 επιβιβάστηκαν στο υπερωκεάνιο «Άννα – Μαρία» και μετά από δύο εβδομάδες αγκυροβόλησαν στη Νέα Υόρκη. Η οικογένεια Φρυδά εγκαταστάθηκε στο Γούντσαϊντ και ξεκίνησαν από το μηδέν για να φτιάξουν την ζωή του.
Οι επαγγελματικές γνώσεις και η έφεσή του Ευάγγελου στην μηχανουργία τον οδήγησαν σε ένα μηχανουργείο παραγωγής εξαρτημάτων για αεροπλάνα, όπου εργάστηκε ως μηχανουργός για 27 συναπτά έτη. Όταν οι ιδιοκτήτες του μηχανουργείου αποφάσισαν να μεταφέρουν την παραγωγή σε διαφορετική απόμακρη περιοχή ο Ευάγγελος αποχώρησε και προσελήφθη σε μια εταιρεία ελβετικών ωρολογίων και εργάστηκε στο τμήμα επισκευών μέχρι και την συνταξιοδότησή του.
Από την πρώτη στιγμή η οικογένειά του συνδέθηκε με τον Σύλλογο Θάσου της Νέας Υόρκης και ο Αναστάσιος είχε διατελέσει πολλά χρόνια ταμίας του συλλόγου.
Ο Ευάγγελος και ο αείμνηστος Αναστάσιος δεν αρκέστηκαν μόνο με τον Σύλλογο, αλλά συμμετείχαν ενεργά στα μεγάλα συλλαλητήρια της δεκαετίας του ’90 για το Μακεδονικό, και για τα άλλα εθνικά θέματα.
Οικογένεια
Ο Ευάγγελος Φρυδάς λίγο διάστημα μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη γνωρίστηκε με την εκλεκτή της καρδιάς του, την Μαρία το γένος Παπαδοπούλου, που είχε γεννηθεί στο Παπαρούσι Ευρυτανίας και είχε έρθει σε μικρή ηλικία στη Νέα Υόρκη με τους γονείς της Γιώργο Παπαδόπουλο και Αικατερίνη Τασίου και τα αδέλφια της Αθανάσιο και Δημήτριο Παπαδόπουλο.
Τον Οκτώβριο του 1982 ο Ευάγγελος και η Μαρία χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία κορίτσια και συγκεκριμένα την Άννα, την Βασιλική (Βίβιαν) και την Αικατερίνη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους και τα τρία κορίτσια είναι απόφοιτες του St. John’s University.
Η Μαρία εργάστηκε όλη της την ζωή στο Τμήμα Παιδείας της Νέας Υόρκης αρχικά ως δασκάλα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και κυρίως με προβλήματα όρασης και σήμερα είναι προϊστάμενη των δασκάλων που εργάζονται για παιδιά με προβλήματα όρασης.
Με την αμέριστη υποστήριξη του Ευάγγελου η Μαρία προσέφερε τις υπηρεσίες της σε διάφορους φορείς που ασχολούνται με παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης στη Νέα Υόρκη και προσπάθησε όσο ελάχιστοι να μεταφέρει την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες στην γενέτειρα σε σχολές και ιδρύματα αομμάτων.
Η αγάπη του Ευαγγέλου για την Θάσο υπήρξε η κεντρομόλος δύναμη η οποία τον ώθησε να επισκευάσει το πατρικό του σπίτι στην Θάσο και να χτίσει νέο, διότι ονειρευόταν όταν με το καλό συνταξιοδοτηθεί να επιστρέψει για να υποδέχεται τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Ο Θεός όμως είχε άλλα σχέδια και τον κάλεσε κοντά του.
Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στην Ομοσπονδία για τους Αόμματους (The National Federation of the Blind – https://nfb.org/) κάνοντας κλικ στο https://nfb.org/donate.
Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.