ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια επίσημη τελετή και την συμμετοχή διακεκριμένων ομογενών με προσκλήσεις, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής τίμησε την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, ανήμερα της επετείου στον ειδικά ανθοστόλιστο για την περίσταση Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη.
Η εκδήλωση που έγινε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, ήταν ένα μίγμα ζωντανών και μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων από επίσημους, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους διακρίναμε τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Επίσκοπο Ιρινέι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τον γενικό πρόξενο στη ΝΥ Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα, τον γενικό πρόξενο της Κύπρου κ. Αλεξ Φαίδωνος-Βαντέ, την πρόξενο της Ελλάδας κ. Λάνα Ζωχιού, τον επιχειρηματία κ. Τζορτζ Τσούνη, τον πρόεδρο της οργάνωσης «Ηγεσία των 100» κ. Αργύρη Βασιλείου και άλλους.
Ωστόσο τις εντυπώσεις απέσπασαν όσοι Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί μίλησαν και απεύθυναν ευχές στην Ελληνική γλώσσα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη Δοξολογία για την 25η Μαρτίου, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος.
Ο κ. Ελπιδοφόρος προέστη νωρίτερα και της Θείας Λειτουργίας με την ευκαιρία της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού και της 25η Μαρτίου.
Τους ύμνους στην διάρκεια της δοξολογίας απέδωσε η Βυζαντινή χορωδία της Αρχιεπισκοπής, η οποία και παρουσίασε ένα ειδικό πρόγραμμα αρχής γενομένης με το Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού και το «Τη Υπερμάχω». Υπό την διεύθυνση του καθηγητή και πρωτοψάλτη κ. Δημητρίου Κεχαγιά.
Μετά την δοξολογία, το επίσημο πρόγραμμα παρουσίασε με μαγνητοσκοπημένη εμφάνιση ο γνωστός παρουσιαστής και αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου ABC Τζορτζ Στεφανόπουλος.
Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με 2 γνωστές συνθέσεις σε διασκευή του Σπύρου Εξάρα και με την συμμετοχή του γκρουπ «The New York Notables Trio». Συμμετείχαν ο Θείο Πριμής (French Horn), Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος, (Τρομπόνι) και Διαμιανός Πριμής (Bassoon).
Η ερμηνεία του «Καλύτερα μιας ώρας» και «40 Παλικάρια από την Λιβαδειά», ήταν η καλύτερη εισαγωγή στο πνεύμα της εκδήλωσης, αφιερωμένης όχι μόνο στους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά πρωτίστως στους Φιλέλληνες Αμερικανούς που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Ακολούθησαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και Αμερικής που απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία
Αμέσως μετά ο ύπατος Πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA κ. Γιώργος Χωριάτης απηύθυνε σύντομα χαιρετισμό . Ο κ. Χωριάτης επεσήμανε ότι η Αμερική στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και αναφέρθηκε στις προσωπικότητες που στήριξαν τον αγώνα των Ελλήνων.
Ενώ, τόνισε ότι ο αγώνας των Ελλήνων ενισχύθηκε και οικονομικά από τις ΗΠΑ. Η AHEPA, κατέληξε, πρωτοστατεί στην διοργάνωση εκδηλώσεων έπαρσης της σημαίας και την έκδοση ψηφισμάτων για την επέτειο των 200 χρόνων.
Είμαστε ευγνώμονες στα μέλη του Κονγκρέσου που αναφέρθηκαν με ειδικές ομιλίες στην επέτειο των 200 χρόνων και στη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.
Ειδικότερα η κ. Κάρολιν Μαλόνι και ο Γκας Μπιλιράκης παρουσίασαν ψήφισμα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Υποστηρίζουμε με πάθος τα ψηφίσματα αυτά, επεσήμανε ο κ. Χωριάτης.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Τζον Κατσιματίδης.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η προβολή ειδικού αφιερώματος στους Φιλέλληνες Αμερικανούς που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων αλλά και σε εκείνους που μετά την επανάσταση ήρθαν στις ΗΠΑ και ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στην Αμερικανική κοινωνία.
Ακολούθησε μήνυμα του ηγέτη της Γερουσίας του Δημοκρατικού Γερουσιαστή και Φιλέλληνα κ. Τσαρλς Σούμερ.
Στον σπουδαίο ρόλο της Ελλάδας και την συμβολή των σχέσεων με τις ΗΠΑ αναφέρθηκε σε μήνυμά της η Ομοσπονδιακή βουλευτής κ. Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική από την Νεβάδα) και ο κ. Γκας Μπιλιράκης, (Ρεπουμπλικανός -Φλόριδα) ο οποίος φορούσε μια γραβάτα στολισμένη με ελληνικές σημαίες.
Ακολούθησαν τα μηνύματα των πολιτικών στην αγγλική γλώσσα. Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή και ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει το έργο της εθνική ανοικοδόμησης και κάλεσε τους επιστήμονες να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Έτσι κι ενώ συμπληρώθηκε η πρώτη ώρα της εκδήλωσης, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος του προγράμματος με την απόδοση της «Καντάτας Ελευθερίας» του Διονυσίου Σολωμού σε μουσική του Χρήστου Λεοντή, που απέδωσε εξαιρετικά η καλλιτέχνης της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκη κ. Καρολίνα Πίλου. Η ίδια τραγούδησε και το «Ακρα του τάφου σιωπή», σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και το μήνυμα του Ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της εταιρίας «Φάιζερ» Αλβέρτου Μπουρλά, που ξεκίνησε με ελληνικά. Και οι δύο χώρες είπε είναι πρωταθλητές της Δημοκρατίας που προήλθαν από επαναστάσεις.
Ο κ. Μπουρλά επεσήμανε ότι και ό ίδιος ζει το Αμερικανικό όνειρο εδώ και 20 χρόνια και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πατρίδα του Ιπποκράτη και μίλησε για το μέλλον σε ό,τι αφορά τον κλάδο της Φαρμακευτικής και ειδικότερα στην θεραπεία του καρκίνου. Τα επόμενα 5 με 10 χρόνια θα έρθουν μεγάλες ανακαλύψεις, πρόσθεσε.
Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, κατέληξε και πολύ αισιόδοξος για το μέλλον.
Το καλλιτεχνικό τμήμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την απόδοση δύο αποσπασμάτων του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης», (σε μουσική Μάνου Χατζιδάκη) από τον διεθνούς φήμης βαρύτονο και καλλιτεχνικό διευθυντή της ομάδας «Teatro Grattacielo» κ. Στέφανο Κορωναίο.
Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου. Ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε ότι οι ήρωες του 1821 δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν μια καλύτερη ημέρα από αυτή του Ευαγγελισμού για να κηρύξουν την επανάσταση.
Γνώριζαν αυτό που είχε πει και ο Περικλής πριν από 5.000 χρόνια, ότι ελευθερία είναι και ευτυχία και το κουράγιο είναι ελευθερία.
Αυτή η εκδήλωση και η Δοξολογία σήμερα θα πρέπει, τόνισε, θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια επέτειος. «Να γίνει μια πρόκληση για το πως όλοι εμείς θα τιμήσουμε την θυσία που μας χάρισε την ελευθερία μας». «Τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα αντικρύσουν κι εκείνες το φως της Ελευθερίας;»
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Ελπιδοφόρος πρόσφερε σε όλους ένα ειδικό μετάλλιο που στην μία όψη έχει τον σταυρό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και στην άλλη το λογότυπο της Αρχιεπισκοπής για την επέτειο των 200 χρόνων,
Το μήνυμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζό Μπάιντεν ήταν αυτό που έκλεισε το κύκλο των βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων. Ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο σε πρόσφατη επίσκεψή του στον φίλο του π. Αλεξ Καρλούτσο.
Κατόπιν ο κ. Μπάιντεν έκανε αναφορά στον μακαρίτη πρώην γερουσιαστή και φίλο του Πολ Σαρμπάνη. Που τόνισε ότι τον διέκριναν το κουράγιο, η αξιοπρέπεια και η τιμή.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στα ιδεώδη της αρχαιότητας και τόνισε ότι «τις σχέσεις των δύο χωρών διέπουν δεσμοί φιλίας 200 χρόνων».
«Οι σχέσεις των χωρών μας», είπε, «είναι σχέσεις που βασίζονται στην ειρήνη και την πρόοδο».
Κλείνοντας το πρόγραμμα ο κ. Τζορτζ Στεφανόπουλος ευχήθηκε στα ελληνικά: «Ζήτω το ‘21», «Ζήτω το Ελληνικό Έθνος».
Στο τελευταίο βίντεο προβλήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και αναμεσά τους η βοηθός κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη καθώς και η γνωστή επιστήμονας κ. Στέλλα Λυμπέρη και ο επίσης επιστήμονας συζυγός της, κ. Βασίλης Λατουσάκης.