ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020 συγκάλεσε την 3η Παγκόσμια Τηλεδιάσκεψη για την ελληνική παιδεία, η οποία κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια οργανωμένη και άκρως συγκινητική, διότι κατάφερε να δώσει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και καθηγητές από τις πέντε ηπείρους να επικοινωνήσουν με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, τον γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννη Χρυσουλάκη και τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και πρώην α’ αντιπρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη.
Η εν λόγω τηλεδιάσκεψη έδωσε την δυνατότητα στους ομιλητές από τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Νότιο Αφρική και την Αυστραλία να προβάλλουν το έργο τους και να ανταλλάξουν απόψεις για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην εποχή της πανδημίας.
Η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και η πρόεδρός της Στέλλα Κοκόλη για μια ακόμη φορά επέλεξαν να συνεργαστούν με τον ιστορικό Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθέας», τον Οργανισμό Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και υπενθύμισαν σε όλους πόσο σημαντικό είναι να «είμαστε στο Εμείς» που έλεγε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης για να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στον απόδημο ελληνισμό.
Η συνεργασία με την καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρα Ελένη Γρίβα, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια της τηλεδιάσκεψης ήρθε να αποδείξει την αφοσίωση της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και των συνεργαζόμενων φορέων στο θέμα της επιμόρφωσης των Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Αμερικής και όχι μόνο.
3η Τηλεδιάσκεψη
Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε με την προσευχή την οποία ανέπεμψε ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.
O επίσκοπος Μωκησσού κ. Δημήτριος, ο οποίος είναι αρχιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος του Αγ. Φωτίου, στον Άγιο Αυγουστίνο Φλόριδας συνεχάρη την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Στέλλα Κοκόλη για την πρωτοβουλία και εστίασε την προσοχή του στο «θεάρεστο» το έργο των εκπαιδευτικών και στην αναγκαιότητα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.
Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους τελευταίους έξι μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι κοινές για όλες τις χώρες. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην προσαρμογή των μαθητών στα νέα δεδομένα, τα οποία επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας από όλους όσους εμπλέκονται με την παιδεία και δη τους δασκάλους και τους μαθητές.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών για τα σχολεία του εξωτερικού και στην εξαιρετική συνεργασία με τον γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννη Χρυσουλάκη.
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας για την παροχή δωρεάν πρόσβασης των μαθητών στην πλατφόρμα Στα Ελληνικά και στα προγράμματα που έχουν καταρτίσει σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.
Ο ομιλητής έκανε λόγω για «καταιγισμό πρωτοβουλιών» για την στήριξη της ελληνομάθειας και των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών.
Ομιλία Στέλλας Κοκόλη
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής καλωσόρισε τους εκπαιδευτικούς και εστίασε την προσοχή της στους στόχους της τηλεδιάσκεψης.
«Στόχος της τρίτης τηλεδιάσκεψης είναι να αναφερθούμε στα πεπραγμένα και να συσκεφθούμε για τα μέλλοντα. Τα σχολεία άνοιξαν, αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές δυσκολίες – σε κάθε χώρα ίσως διαφορετικές – αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε επαναστατικές αλλαγές και είναι άγνωστο το μέλλον, μη γνωρίζοντας τι μέλλει γενέσθαι με την Παιδεία εν μέσω κωρωνοϊού.
Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων τηλεδιασκέψεων τέθηκαν πολλά ερωτήματα προς εμάς, και -ως συνήθως – προσπαθούμε να ανταποκριθούμε και γι’ αυτό προβήκαμε στα εξής:
Πρώτον, κατά την υπόδειξή σας, στείλαμε υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας για την άδεια άνευ αποδοχών πολλών αποσπασμένων εκπαιδευτικών πέραν της θητείας τους, ιδίως εκείνων που μένουν στην Αμερική – έχουν παντρευτεί ή για τους οποίους συντρέχουν διάφοροι λόγοι – και προσπαθούν να παραμείνουν διδάσκοντας την Ελληνική Γλώσσα πάντα σε Charter Schools ή σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια χωρίς να έχουν αποδοχές από την Ελλάδα.
Μέχρι πέρυσι υπήρχε το ενδεχόμενο να λαμβάνουν υπηρεσία. Από πέρυσι όμως καταργήθηκε. Παρακαλούμε το Υπουργείο να λάβει υπόψη αυτή την κατάσταση και να ενεργήσει προς αποκατάσταση του θέματος αυτού.
Δεύτερον, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί έφυγαν από την Αμερική – κυρίως για την Ελλάδα – και δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω στα σχολεία μας με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλές ελλείψεις προγραμμάτων – ιδίως στα Charter Schools στης Αμερικής τα οποία βασίζονται στο πρόγραμμα αυτό και είναι Ελληνικού Ενδιαφέροντος.
Προσπαθήσαμε λοιπόν μέσω Πρεσβείας, μέσω Υπουργείου και τώρα μέσω State Department, να φέρουμε αυτούς τους εκπαιδευτικούς πίσω για να επανδρώσουμε τα σχολεία στα οποία υπηρετούσαν και από τα οποία λείπουν σήμερα.
Τρίτον, ένα άλλο θέμα το οποίο τέθηκε ήταν να υπάρξει ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα παγκόσμιας τηλεδιάσκεψης για τη Διασπορά, για όλες τις χώρες, για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό. Έχουμε σχεδιάσει μία επιμορφωτική τηλεδιάσκεψη για τις 19 Νοεμβρίου για προγράμματα και πλατφόρμες για τον τρόπο διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού προσαρμοσμένα πάντα και στις απαιτήσεις των διαφόρων χωρών.
Επίσης ετοιμάζουμε ένα φυλλάδιο (pamphlet) για την ιστορία της Αγίας Σοφίας προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των παιδιών που έχετε σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Θα υπάρχουν τρία επίπεδα, ένα για μικρά παιδιά με ζωγραφιές και σχέδια, ένα για τη μεσαία βαθμίδα περισσότερο προηγμένο και ένα για την τελευταία βαθμίδα προσαρμοσμένο ανάλογα με τη βαθμίδα γνώσεων των μαθητών.
Τέλος, στείλαμε προτάσεις στην επιτροπή των 200 χρόνων για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 2021 και αιτηθήκαμε να συμπεριληφθεί η πρότασή μας στο γενικό πρόγραμμα της Επιτροπής για να κάνουμε μία εκδήλωση στην Αμερική ή σε άλλη χώρα αλλά και μία εκδήλωση στην Ελλάδα για να τιμήσουμε Φιλέλληνες ήρωες σαν τον David William που έχει θαφτεί στο Άργος, διοργανώνοντας μία μεγάλη εκδήλωση εκεί όπου θα προσκληθούν συγγενείς ή το Black Caucus της Αμερικής.
Άλλοι χαιρετισμοί
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και πρώην α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον το έργο και την δράση της Ομοσπονδίας των Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής.
«Σας παρακολουθούμε με ιδιαίτερη στοργή και αγάπη», επεσήμανε ο κ. Νιώτης και εστίασε την προσοχή του στην πανδημία, η οποία «γεννά προβλήματα και δημιουργεί καινούργιες δυνατότητες».
Ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, αναφέρθηκε στον ρόλο των τηλεδιάσκεψης και τόνισε ότι παρέχει την δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πανδημία.
«Η τεχνολογία αποτελεί γέφυρα για να ανταλλάξουμε απόψεις και να διευρύνουμε την συνεργασία», επεσήμανε ο Δρ. Κουλαρμάνης.
Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρομμύδα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου και εστίασε την προσοχή της στο έργο των εκπαιδευτικών υπενθυμίζοντας την ρήση του Πλούταρχου ότι «η παιδεία είναι το μόνο αθάνατο και θείο».
Ο διευθυντής του γραφείου παιδείας της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στη συμβολή του στην ίδρυση του Λυκείου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου, Αστόριας, του οποίου ήταν ο πρώτος διευθυντής.
Αναφερόμενος στα σχολεία της Μητροπόλεως τόνισε ότι στις πέντε πολιτείες δικαιοδοσίας της Μητροπόλεων της Νέας Ιερσέης τόνισε ότι λειτουργούν 47 σχολεία με πάνω από δύο χιλιάδες μαθητές και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο των καλοκαιρινών επισκέψεων των μαθητών στην Ελλάδα.
«Οι μαθητές εφέτος λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν να πάνε στην Ελλάδα και τα ελληνικά σχολεία πρέπει να αναλάβουν θεραπευτικό ρόλο και να καλύψουν το κενό» επεσήμανε ο κ. Τριανταφύλλου. Τέλος πρότεινε όπως όλοι οι μαθητές που αποφοιτούν από τα ελληνικά σχολεία να επισκέπτονται την Ελλάδα και να φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νικόλαος Κούκης, αναφέρθηκε στον ρόλο του Ιδρύματος στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη και εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει στενή συνεργασία με τους ομογενείς εκπαιδευτικούς.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης, Μερόπη Κυριάκου, αναφέρθηκε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την μείωση του αριθμού των μαθητών στα ελληνικά απογευματινά σχολεία και στις συνέπειες που θα έχουν και στους εκπαιδευτικούς.
Ο διευθυντής του Ελληνικού Προγράμματος των σχολείων τσάρτερ της Ακαδημίας «Πλάτων» της Φλόριδας, Κωνσταντίνος Αρετής επεσήμανε ότι έχουν 9 σχολεία τα οποία παρέχουν την δυνατότητα σε 3.800 μαθητές να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα τόνισε ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα έχει 26 εκπαιδευτικούς.
Η διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος της «Αθηναϊκής Ακαδημίας» Σεβαστή Βαρυτιμίδου, πρότεινε την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους εκπαιδευτικούς και την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συνδέσμου μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των διευθυντών ελληνικών προγραμμάτων.
Ο διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας Αγ. Τριάδος στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ακαδημίας Σωκράτους», Ελευθέριος Περούλας αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ακαδημίας και τόνισε ότι το σχολείο έχει 500 μαθητές σε λίστα αναμονής.
Αναφερόμενος στο Ελληνικό Πρόγραμμα τόνισε ότι το κόστος του ανέρχεται στις $700.000 ετησίως και τόνισε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την εξασφάλιση των πόρων.
Ο πρώην συντονιστής εκπαίδευσης στο γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Νικολιδάκης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για τηλεπαρουσιάσεις και για διδαχτικές εφαρμογές για τους εκπαιδευτικούς.
Παρουσιάσεις από τις άλλες ηπείρους
Το πρώτο μέρος της τηλεδιάσκεψης συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαρμαρινός, ενώ το δεύτερο μέρος η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας, Δρ. Ελένη Γρίβα.
Για τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής παιδείας μίλησαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Μορφωτικού Ιδρύματος Μιλάνου Νικόλαος Φράγκος, η αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Μόναχο, Μπέσυ Σπυριδούλα-Ιρις, η Γρηγορία Βρόικου, από το Ελληνικό Παροικιακό Σχολείο Αγίου Κυπριανού στο Λονδίνο, η Ιωάννα Κακολύρη, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Κουμπάν, Κρασνοντάρ της Ρωσίας, η Τόνια Παπάζογλου, διευθύντρια του Σχολείου Σαχέτι στο Γιοχάνεσμπουργκ, Μιχαήλ Παππάς, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, η Ελένη Ντόμπρα, υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, η Μαρία Ηρακλέους, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και ο Παναγιώτης Μπάρκας, από το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.