ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η «Μητέρα όλων των Κυπρίων», όπως αποκαλούσαν την Παρασκευή Σάββα (Paraskevi Savva) όλοι όσοι έρχονταν από την Κύπρο στην Αμερική είτε για σπουδές, είτε για λόγους υγείας, είτε και για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.
Το Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 84 ετών στην Μασαπίκουα του Λονγκ Άϊλαντ έχοντας στο πλευρό της το σύζυγό της, τα παιδιά και τα εγγόνια της.
Η σορός της το πρωί της Τρίτης, 1ης Σεπτεμβρίου 2020, από τις 10.00 π.μ. έως τις 12.30 θα εκτεθεί για προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην διεύθυνση, 200 Great East Neck Rd., West Babylon, NY, 11704. Αμέσως μετά στον εν λόγω ναό θα ψαλεί η Νεκρώσιμη Ακολουθία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πιτσβούργου, κ. Σάββα, βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου, π. Δημητρίου Καζάκη και άλλων ιερέων από τις όμορες κοινότητες του Λονγκ Αϊλαντ.
Στην συνέχεια οι συγγενείς και οι φίλοι θα μεταβούν στο κοιμητήριο «North Babylon Cemetery», στην διεύθυνση 49 Smith St, Babylon, New York, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον ενταφιασμό της και να της απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.
Ο θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της Στέλιο Σάββα, τα παιδιά της Κυριάκο και Λουκία το γένος Κωστέα, Σταύρο και Θεοδώρα το γένος Θωμά, Μάρθα και Γιώργο Ξενοφώντος, Σάββα και Στέλλα το γένος Κωστέα, Γιώργο και Δήμητρα το γένος Σιόχου, τα εγγόνια Ανδριανή, Στέλιο και Ελένη Σάββα, Στέλιο, Ανδρέα και Παρασκευά Σάββα, Ανδριανή και Παρασκευή Ξενοφώντος, Παρασκευά, Μαρία, Μάρθα, Κατερίνα, Ανθούσα Σάββα, τα 16 δισέγγονα, τα αδέλφια Κώστα και Ευσταθία, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.
Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στην διεύθυνση 200 Great East Neck Rd., West Babylon, NY, 11704.
Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1936 στην Αναφωτία της Λάρνακας, όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς της, Σταύρος και Ελένη Ευστατίου έφεραν στον κόσμο έξι παιδιά και συγκεκριμένα την Παρασκευή, τον Κώστα, τον Ανδρέα, τον Γιώργο, την Μαρία και την Ευσταθία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Σε ηλικία 20 χρονών χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με τον Στέλιο Σάββα που την εποχή εκείνη εργαζόταν στο Λονδίνο και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα τον Κυριάκο, τον Σταύρο, την Μάρθα, τον Σάββα και τον Γιώργο και τα γαλούχησαν με την αγάπη για την Κύπρο και την υπερηφάνεια για τον ελληνικό πολιτισμό.
Αν και ο πατέρας της ήταν από τους πρώτους Κύπριους που είχε έρθει στην Αμερική το 1920, εν τούτοις το 1934 επέστρεψε στην Κύπρο για να παντρέψει τις αδελφές του, να χτίσει σπίτια και να αγοράσει αγρούς και κοπάδι.
Ο Στέλιος και η Παρασκευή ήταν αγρότες και έκαναν όνειρα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Κύπρο. Η τουρκική εισβολή του Αττίλα άλλαξε τα δεδομένα και η Παρασκευή με την οικογένειά της ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους.
Ο Στέλιος Σάββας με τον μεγαλύτερο γιο του Κυριάκο ήρθαν στη Νέα Υόρκη το 1973 για να εξασφαλίσουν ένα κουμπόδεμα και να επιστρέψουν να το επενδύσουν στην Κύπρο. Η τουρκική εισβολή άλλαξε τα δεδομένα και έφεραν την Παρασκευή με τα μικρότερα παιδιά. Η οιοκογένεια Σάββα ήταν από τις πρώτες οικογένειες που ήρθαν μετά την εισβολή στη Νέα Υόρκη και το σπίτι της Παρασκευής και του Στέλιου ήταν το πρώτο στέκι τόσο των προσφύγων, όσο και των άλλων Κυπρίων που έρχονταν στην Αμερική.
Η φιλοξενία και η γενναιοδωρία της Παρασκευής και του Στέλιου για πέντε περίπου δεκαετίες λειτουργούσε ως μαγνήτης για όλους όσους έρχονταν στην Αμερική για σπουδές ή και για άλλους λόγους και διακεκριμένοι γιατροί, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες της ομογένειας και της Κύπρου την θεωρούσαν σαν δική της μάνα.
Τα τελευταία χρόνια ο Στέλιος και η Παρασκευή περνούσαν τον μισό χρόνο στην Κύπρο και ήταν από τους μόνους ηλικιωμένους που είχαν γιατρούς και νοσοκόμες που τους παρείχαν υπηρεσίες στο σπίτι, διότι ανταπέδιδαν στην αγάπη και την φιλοξενία που τους παρείχαν όταν σπούδαζαν στην Αμερική.
Τα παιδιά του Στέλιου και της Παρασκευής ασχολήθηκαν με τα εστιατόρια και η προσφορά τους στην ομογένεια και στον αγώνα για το Κυπριακό είναι τεράστια.
Περίτρανη απόδειξη το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος γιος τους, Κυριάκος (Τσάρλης) Σάββα έχει διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπιλον και πρόσφατα συμμετείχε στην επιτροπή για την ανέγερση του νέου πολιτιστικού κέντρου.
Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Αιωνία της η μνήμη.
The photos of your family are wonderful.
May your mom Rest In Peace and god bless you all.