Του Δρα Γιώργου Μελικόκη *
Αυτό που ζούμε τους τελευταίους 6 μήνες είναι κάτι που δύσκολα το κατανοεί ανθρώπινος νους. Ποτέ άλλοτε δεν είχε η ανθρωπότητα την ευκαιρία να σταματήσει και να αδρανήσει την πορεία της. Κι όμως μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο κόσμος ολόκληρος ήρθε αντιμέτωπος με τον κορωνοϊό. Όλοι κλεισμένοι ατα σπίτια τους χωρίς ελπίδα διαφυγής. Ο ρυθμός της ζωής άλλαξε με δυσμενείς συνέπειες. Στις δύσκολες αυτές ώρες η τεχνολογία ήρθε να συμβάλει τα μέγιστα και να προσπαθήσει ο άνθρωπος να γεφυρώσει την απόσταση και την επικοινωνία μέσω της πληροφορικής.
Στον τομέα της Παιδείας η διαδικτυακή χρήση έδωσε το έναυσμα για τη διδασκαλία της (e-learning) μάθησης εξ εποστάσεως και παρ’ όλο που τα τελευταία είκοσι χρόνια μιλούσαμε για αυτή τη διαδικτυακή μέθοδο κανείς δεν την εφάρμοσε και τούτο για μαθησιακούς, οικογενειακούς και κοινωνικούς λόγους. Όμως στη προκειμένη περίπτωση ήρθε σαν ευλογία για τη διδασκαλία των παιδιών του σχολείου.
Και σε μηδέν χρόνο θάλεγα, τα σχολεία, τα δικά μας σχολεία ημερήσια, απογευματινά, και Σαββατιανά καθώς και όλα τα σχολεία της επικράτειας άρχισαν τη διαδικτυακή διδασκαλία. Στα δικά μας σχολεία το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο με πρόεδρο την κυρία Αθηνά Κρομμύδα, το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής με τον Δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη και του πατρός Δρος Γρηγορίου Σταμκόπουλου άρχισαν την οργάνωση τηλεδιασκέψεων και τηλεπαρουσιάσεων ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί μας να προσαρμοστούν στην καινούρια πραγματικότητα και να ενημερωθούν στη μεθοδολογία και στη διδασκαλία των μαθημάτων, έπρεπε τα παιδιά να συνεχίσουν τα μαθήματά τους όσο το δυνατόν καλύτερα. Δεν θα σχολιάσω την πορεία και αν ο κορωνοϊός είναι ευχή ή κατάρα γιατί ακόμη είμαστε μετέωροι και η επιστήμη θα λήξει αυτόν τον συναγερμό.
Θα πω μόνο αυτό: Περα από καθε μεδοδολογία, εποπτικό υλικό και ό,τι σχετικό μέσα στη τάξη, στέκεται η ψυχή του δασκάλου που μορφωποιεί την άγονη φύση του παιδιού σε γόνιμη και δημιουργική.
Μέσα στις πάμπολλες διαδικτυακές παρουσιάσεις που παρακολουθήσαμε όλο αυτό το διάστημα, είχαμε την ευκαιρία, μοναδική θα έλεγα,για μια παρoυσίαση παγκοσμίου εμβέλειας, που επιμελήθηκε η κυρία Στελλα Κοκόλη, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών. Πρωτοπόρος σε κάθε καλό κι αγαθό έργο μποστάρισσα και στρατιωτίνα, όπως αυτοκαλέστηκε, να βοηθήσει και να συνδράμει όπου υπάρχει ανάγκη και όπου μπορεί. Γι’ αυτό της πρέπει δόξα και τιμή απ’ όλη την Ομογένεια και όχι μονο.
Αρκετοί οι συμμετέχοντες από τέσσερις Ηπείρους όπου υπάρχουν ελληνικά σχολεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό της Κυρίας Κοκόλη και τούτο γιατί ο πόνος και η αγωνία για τη γλώσσα μας, την Ορθόδοξη Πίστη μας και τον Πολιτισμό μας και ο διακαής πόθος για τη μεταλαμπάδεψη αυτών των ιδανικών είναι στην ψυχή όλων των εκπαιδευτικών σ’ όλη την οικουμένη. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η καθηγήτριου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακαδονίας. Δρ. Ελένη Γρίβα και με κάλυψη της ΕΡΤ.
Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν για ένα χαιρετισμό, που συντέλεσε ώστε να περάσει ο επιτρεπτός χρόνος του ZOOM χωρίς να υπεισέλθουμε και να εμβαθύνουμε στο κυρίως θέμα της τηλεδιάσκεψης. Δεν θα αναφερθώ στους χαιρετισμούς γιατί ο χρόνος δεν μου το επιτρέπει. Θα πω δυο λόγια εν ολίγοις και για λίγους. Πρώτη η κυρία Κοκόλη καλωσόρισε του παρευρισκομένους και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους και κάλεσε σε μια παγκοσμιοποίηση της Ελληνικής γλώσσας και σε μια παγκόσμια ένωση εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι ή κοντά ή μακριά, έιμαστε ένα και σκοπός μας είναι η διαιώνιση της γλώσσας μας και της ελληνικής κληρονομιάς.
Στη συνέχεια ένα ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Δρ Κουλαρμάνης Διευθυντής του Γραφείου Παδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τη γλώσσα μας την Ορθόδοξη Πιστη μας και τον Πολιτισμό μας. Ο πατήρ Δρ Σταμκόπουλος μετέφερε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλει για τα σχολεία και τη γλώσσα.
Η κυρία Αθηνά Κρομμύδα Πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Αρχιεπισκοπής μ’ ένα σύντομα χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…με επιμονή, υπομονή, όραμα και πίστη ακλόνητη στο καθήκον, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και με τη φλόγα της ψυχής μας, μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς , τα σχολεία μας, τις κοινότητές μας…» ακολούθησαν χαιρετισμοί και άλλων όπως του κυρίου Ιωάννη Χρυσουλάκη Γενικού Γραμματέως Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και του Ελληνικής καταγωγής Δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, Κυρίου Χρυσόστομου Αλαχούζου και άλλων.
Εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν ο Χαιρετισμός του Κυρίου Διαματάρη του δικού μας Υφυπουργού του υποστηρική και προστάτη των Ελληνικών γραμμάτων και των δασκάλων μας και πάντα πρωτοπόρο σεκάθε κίνημα παιδείας.
Η ιδέα του για ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό και θα αγγίξει τις καρδιές της Ομογένειας απ’ οπου κι αν προέρχονται, είναι αυτό που θα δώσει δύναμη και κουράγιο στον απόδημο ότι είναι δεμένος με τη μητέρα Ελλάδα. Ήδη η ιδέα αυτή καλλιεργείται και προωθείται από το Hellenic Congress of America, παναμερικάνικος ,νεοσύστατος Οργανισμός.
Όπως ανέφερα πιο πάνω ο χρόνος τελείωσε χωρίς την ανάλυση και συζήτηση των προβληματισμών που αντιμετωπίζουμε οι απανταχού Έλληνες λόγω κορονοϊού. Πρέπει να επαναληφθεί σαν δεύτερο μέρος και όχι μόνο για δυό ώρες αλλά μια ημερίδα ή ακόμη και διήμερο συνέδριο, οπότε θα επανέλθω σε άλλο άρθρο.
Η αρχή έγινε και θα πρέπει να συνεχιστεί η επικοινωνία και συνεργασία, όχι τώρα λόγω κορονοϊού αλλά κι όταν θα επιστρέψουμε, εύχομαι σύντομα, στην όμαλότητα κι ας είναι ο κορονοϊός η αιτία αυτής της επικοινωνίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ την Κυρία Στέλλα Κοκόλη και να την ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία να οργανώσει μια τέτοια τηλεδιάσκεψη με συμμετέχοντες από τεσσερις Ηπείρους για θέματα της γλώσσας της Ελληνικής.
Για πάνω από 50 χρόνια βρίσκεται στις επάλξεις και κραταει Θερμοπύλες όχι μόνο στην Ομογένεια της Αμερικής, αλλά της Ελληνικής διασποράς. Ανεκτίμητη η προσφορά της χωρίς ανταλλάγματα για τιμές και υστεροβουλία, έτσι απλά να προσφέρει απλόχερα και ασταμάτητα για τον Ελληνισμό. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί τα έργα σου λαμπρύνουν όλους μας, αξιεπαινη και αξιότιμη Κυρία Κοκόλη!
- Ο Δρ. Γιώργος Μελικόκης είναι παιδαγωγός και μέλος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.