ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Άνοιξε στις 23 Αυγούστου, τις πύλες του το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Περά από τα Σύνορα», το οποίο για πέμπτη διαδοχική χρονιά υποδέχεται στο ακριτικό νησί καλλιτέχνες, δημιουργούς, δημοσιογράφους και θεατές σε μια γιορτή με επίκεντρο την αγάπη για το ντοκιμαντέρ, την ιστορία και τον πολιτισμό.
«Το Καστελλόριζο, ένας τόπος ειδυλλιακής ομορφιάς και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί το ιδανικό σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την Ιστορία» ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ ο συνδιοργανωτής Michel Noll τόνισε πως, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η απρόβλεπτη πανδημία, το Φεστιβάλ κατάφερε και φέτος να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τα κοινά οράματά τους.
Ο Στράτος Αμύγδαλος, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καστελλόριζου, εξέφρασε τις ευχαριστίες στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), στους συνδιοργανωτές, στους χορηγούς, στους συμμετέχοντες και στους εθελοντές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, «ώστε για μια ακόμη χρονιά να απολαύσουμε όλοι μαζί ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα».
Χαιρετίζοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος βρέθηκε στο Καστελλόριζο ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, συνεχάρη θερμά το ΙΔΙΣΜΕ για αυτήν τη μεγάλη πολιτιστική πρωτοβουλία.
Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα εκτός από την Αιγίδα και στη θεσμοθέτηση από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του ειδικού βραβείου «Οδυσσέας» για το καλύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ απόδημου δημιουργού, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του έργου των ομογενών δημιουργών που εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό. O Γενικός Γραμματέας χαρακτηριστικά ανέφερε πως «πάνω σε αυτό το μικρό διαμάντι της Μεσογείου απόψε εορτάζουμε τον ελληνικό πολιτισμό. Έναν πολιτισμό που είναι οικουμενικός: απευθύνεται σε όλη τη γη, συνταιριάζει μεταξύ τους προαιώνια και πάντα επίκαιρα στοιχεία, μιλάει τη γλώσσα όλων των λαών γιατί στοχεύει στις ψυχές μας, όπως το κάνει άλλωστε και η ίδια η ελληνική γλώσσα».
Στη συνέχεια, ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα David Burger, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για το φετινό, εξαιρετικά πλούσιο όπως ο ίδιος τόνισε, πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον «πατριάρχη» του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μάρκος», παρουσία του σκηνοθέτη Νίκου Σκαρέντζου.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια συναυλία-αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη και τις «δικές μας ξένες» Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκήλ και Μαρίκα Νίνου από την πιο αυθεντική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου Σοφία Παπάζογλου. Μαζί της, εμφανίστηκαν επί σκηνής οι μουσικοί Σπύρος Πατράς (μπουζούκι), Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν), Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα) και Νικόλαος Γύρας (κόντρα μπάσο).
Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Φεστιβάλ εγκαινιάστηκε και η έκθεση του Χρίστου Σιμάτου «Εκεί που σταματάει ο χρόνος» στην Δημοτική Αίθουσα του νησιού.
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου.