Ο νεαρός Καμάρρ «έκοψε» κάποτε το κεφάλι του και μετά την γυναίκα του σε δυο και τρία κομμάτια
NEΑ ΥΟΡΚΗ. Τί πιο λογικό στην εποχή του κορωνοιού να ψάξεις και να ρωτήσεις έναν μάγο (ο όρος εδώ δεν έχει σχέση με τους οπαδούς της μαύρης μαγείας) για το αν κατάφερε να εξαφανίσει τον ιό;
Η απάντηση θα σας εκπλήξει. Άλλωστε κι εγώ οπλισμένος με μια και μοναδική ερώτηση κατάφερα να βγάλω ολόκληρη συνέντευξη. Αυτό κι αν ήταν έκπληξη; Ίσως και μαγικό κόλπο;
Ο «μάγος» στην περίπτωση αυτή δεν είναι άλλος από τον αγαπητό και φημισμένο ταχυδακτυλουργό της Ομογένειας, τον γνωστό Καμάρρ.
Ο ταχυδακτυλουργός που μεγαλούργησε στην Αμερική με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά σόου και στο Χόλιγουντ. Αν υπάρχει κάποιος άλλος Έλληνας με τόσες εμφανίσεις, μπορούμε να τον αναφέρουμε, αλλά είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τον αριθμό των εμφανίσεων του Καμάρρ.
Πώς κατάφερε λοιπόν ένας μάγος να αποφύγει ή καλύτερα να εξαφανίσει από το σπίτι του τον κορωνοϊό;
Ας δούμε τι μας είπε ο ίδιος.
«Δεν πήγαινα στα καφενεία και στις τακτικές συναντήσεις των magicians» (γίνονται κάθε μήνα). Απέφευγα τον συνωστισμό.
Ακούγεται απλό. Αλλά οι συμβουλές του Καμάρρ είναι νομίζω το καλύτερο παράδειγμα για τους αναγνώστες μας.
Η γνωριμία μου με τον Καμάρρ πάει αρκετά χρόνια πίσω. Όμως, ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να μάθω πού και πως κατάφερε να μάθει τα μυστικά του επαγγέλματος; Πάντα βέβαια μου άρεσαν τα τρικ που έκανε εντός και εκτός σκηνής και ιδιαίτερα αυτό που έβαζε φωτιά στο πορτοφόλι του, αλλά χωρίς η φωτιά να μεταδίδεται στο περιεχόμενο του πορτοφολιού.
Πότε ξεκίνησε λοιπόν ο μάγος της Ομογένειας; Και πως κατόρθωσε να παίξει σε ταινίες, δίπλα στον Γούντι Άλεν και την Μπέτι Μιντλερ, δίπλα στον Τέλι Σαβάλα, τον γνωστό «Κότζακ» και να εμφανιστεί επανειλημμένα στα δημοφιλέστερα «τοκ σόου» της τηλεόρασης στην Αμερική.
Ο Καμάρρ, το πραγματικό του όνομα είναι Εμμανουήλ Καμαράδος, είναι απόστρατος έφεδρος ανθυπολοχαγός του Στρατού που όμως από μικρός έδειξε να τον ενδιαφέρουν τα τρικ και τα κόλπα της ταχυδακτυλουργίας.
Γεννημένος στο νησί των σφουγγαράδων στην Κάλυμνο, ο Καμάρρ ήταν ο μόνος Ελληνοαμερικανός μάγος που πήρε μέρος στην διεθνή έκθεση World’s Fair, στην Κορώνα του Κουίνς, τότε που η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ, παρουσίασε το μοντέλο Mustang, στην διάρκεια της έκθεσης.
Ο Καμάρρ σε ηλικία 21 ετών, εμφανιζόταν την εποχή εκείνη σε δυο διαφορετικά περίπτερα στην διάρκεια της έκθεσης. Στο περίπτερο «Hall of Magic» αλλά και στο «Greek Pavilion».
Στην Αμερική ήρθε κι αυτός, όπως τόσοι και τόσοι ομογενείς λαθραία, κατάφερε όμως να κάνει μια καριέρα που θα την ζήλευαν όχι μόνο πολλοί άλλοι μάγοι, αλλά και πολλοί καλλιτέχνες.
Ήταν ίσως σημαδιακό της καριέρας που θα ακολουθούσε το γεγονός ότι φτάνοντας στο Τάρπον Σπρίνγκς της Φλόριντας ο Καμάρρ κατόρθωσε χωρίς μαγικά κόλπα να βουτήξει στα νερά του κόλπου και πιάσει τον Σταυρό, την ημέρα των Θεοφανείων χωρίς να έχει γραφτεί σε κάποιο κατάλογο κολυμβητών και χωρίς να φοράει το ειδικό μπλουζάκι με τις λέξεις: Epiphany Day.
Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις το κατόρθωμα του πήρε μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ της εποχής και μεταξύ άλλων οι συνεντεύξεις του δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες του Κλίαργουοτερ, της Ταμπα (Tampa News) καθώς και το περιοδικό της AHEPA.
Aς αφήσουμε όμως τον ίδιο τον Καμάρρ, να πει λίγα περισσότερα για το ξεκίνημα του.
«Είμαι αυτοδίδακτος» θα πει. «Στην Κάλυμνο, δεν υπάρχουν παρά μόνον Εκκλησίες και σχολεία. Κάποια στιγμή πέρασε από το νησί ένας πλανόδιος ταχυδακτυλουργός ονόματι Αστρουλάκης». Γράψε, με παρακάλεσε ο Καμάρρ, το ονομά του. «Γιατί σε αυτόν οφείλω το ενδιαφέρον μου για το επάγγελμα».
Μου έκανε, συνεχίζει, εντύπωση η παρουσία του και τα μαγικά τρικ και τότε εγώ προσφέρθηκα να κουβαλήσω τις βαλίτσες του. Αργότερα ήρθε και στο σπίτι και μου έδειξε πως εξαφανίζεις μια δραχμή.
Η ιστορία του Καμάρρ μόλις είχε ξεκινήσει.
Από εκεί και ύστερα ήταν απλώς θέμα χρόνου, να βρεθεί στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όπου και έκανε μια λαμπρή καριέρα και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δίνει αφιλοκερδώς, παραστάσεις για τα παιδιά, όπως κάνει κάθε χρόνο, στην γιορτή Αγάπης της Ομοσπονδίας, την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Αλλά ακόμα και το ταξίδι για την Αμερική έχει ενδιαφέρον. Γιατί ήδη ο Καμάρρ έκανε καριέρα ταχυδακτυλουργού στο φημισμένο υπερωκεάνειο Queen Anna Maria και το Queen Frederica. Και σε άλλα παρόμοια πλοία. Τότε που ο όρος κρουζερόπλοιο δεν είχε εφευρεθεί ακόμα. Ήταν ο μόνος καλλιτέχνης επί του πλοίου που δεν τραγουδούσε, αλλά πρόσφερε ψυχαγωγία στους επιβάτες. Κι από το πλοίο αυτό κατέβηκε λαθραία για να πάει στην Φλόριντα.
Ήταν θέλημα Θεού θα πει για αυτό το κομμάτι της ζωής του.
Ο Καμάρρ υπηρέτησε στον Στρατό και έγινε έφεδρος αξιωματικός, φτάνοντας, από το Άργος Ορεστικό της Καστοριάς, στις σχολές αξιωματικών στο Ηράκλειο. Και από εκεί, στις μονάδες του Στρατού στην Κρήτη, ξεκίνησε να ψυχαγωγεί τους στρατιώτες.
Ίσως αυτή η εμπειρία του να του έδειξε τον δρόμο και την τρόπο για τον πως θα κατακτήσει το Χόλιγουντ, αφού τίποτα δεν ήταν σίγουρο. Χρειάστηκαν θέληση και επιμονή και βέβαια σκληρός αγώνας στον στίβο… της μαγείας.
Πέρασε από το Σικάγο, το Μαιάμι , τον Νιαγάρα, την Αρούμπα, το Πουέρτο Ρίκο, το Μοντρεάλ και το Τορόντο.
Παντού οι εμφανίσεις του ήταν αξέχαστες. Ήταν ο πρώτος από τους πιο γνωστούς «magicians» που έκοβαν στα δυο μια γυναίκα πάνω στην σκηνή, (1964). Αργότερα θα μας πει, στο Πουέρτο Ρικο, κατάφερα να κόψω την γυναίκα μου σε τρία τεμάχια, το περίφημο Ζίκ-Ζάκ.
Με την σύζυγο του Τζορτζιάνα γνωρίστηκαν στο World’s Fair, το 1964.
Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν και από τότε εκείνη τον ακολουθούσε και ήταν η βοηθός και η συνεργός του στην σκηνή. Έτσι σήμερα γιορτάζουν πενήντα πέντε χρόνια γάμου.
Ο Καμάρρ συμμετείχε επίσης σε ρόλο κομπάρσου και στα γυρίσματα του κινηματογραφικού φιλμ «Prizzi’s Honor», με πρωταγωνιστή τον Τζάκ Νίκολσον, που βγήκε στις αίθουσες κινηματογράφων το 1985. Στην ίδια ταινία πήραν μέρος και άλλοι γνωστοί Ελληνοαμερικανοί ηθοποιοί. Τελικά η σκηνή με τον Καμάρρ κόπηκε στο μοντάζ.
Όμως στην ταινία «Scenes from the Mall» με τον Γούντι Άλεν όχι μόνο εμφανίστηκε και πήρε το κρέντιτ αλλά μαζί του συμμετείχε ως βοηθός του και η κόρη του Κάθι. Αργότερα υποδύθηκε και τον ρόλο του «Μέτρ´ Ντι» στην ταινία «Ishtar», με πρωταγωνιστές τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Γουόρεν Μπίτι.
Στην δάφνες της καριέρας του, συμπεριλαμβάνονται ακόμη και εμφανίσεις με τον αξέχαστο Έλληνα κωμικό Θανάση Βέγγο στον Καναδά.
Ο Καμάρρ σαν «μάγος» ήταν γνωστός στην Ελλάδα και το όνομα του φιγουράριζε στις εφημερίδες της εποχής.
Όμως οι εμφανίσεις του στα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά σόου της Αμερικής θα μείνουν αξέχαστες. Έτσι δικαιολογημένα κατέχει το ρεκόρ εμφανίσεων στα σόου όπως αυτό του γνωστού κωμικού David Letterman, στο οποίο εμφανίστηκε 40 φορές, στο σόου του αξέχαστου Joe Franklin, στο οποίο εμφανίστηκε 99 φορές και πιο πρόσφατα στο σόου του αείμνηστου Regis Philbin, όπου συμμετείχε 6 φορές.
Άρα, θα πει κανείς, κάποιος όπως ο Καμάρρ που γνώρισε την δόξα και τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές στο Χόλιγουντ, δεν έχει παρά να καταγραφεί ως ένας από τους πιο διάσημους Έλληνες στην Αμερική.
Ευτυχώς ο Καμάρρ παρέμεινε απλός και ταπεινός και βέβαια πιστός στην Ομογένεια και τον Ελληνισμό της Αμερικής.
Ήταν πάντα σεμνός και σήμερα εκτός από το πλούσιο αρχείο με φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, προσέχει μαζί με τα αλλά μέλη της οικογένειας του και τα περιστέρια και τα λαγουδάκια του, που δίνουν ξεχωριστό χρώμα στις ζωντανές παραστάσεις.
Όταν τον ρώτησα πως κατέληξε στο Καμάρρ με δυο «ρ» μου είπε ότι ήταν δική του η έμπνευση, ενώ πρόσθεσε, ένας αρθρογράφος της εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας, με το όνομα Val Arms, στην δεκαετία του ‘70 του είπε να το αλλάξει γιατι: «είσαι το καμάρι του Ελληνισμού».